Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στα νησιά κι επιλέγουν το βουνό για τις διακοπές τους. Πόσο μάλλον τώρα που η απομόνωση και η ευεξία που υπόσχεται η επαφή με τη φύση είναι το απόλυτο ζητούμενο.

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στα νησιά κι επιλέγουν το βουνό για τις διακοπές τους, υιοθετώντας μια αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων, η οποία συνδυάζει το value for money με τη διάθεση για περιήγηση και χαλάρωση μακριά από τα πλήθη. Πόσο μάλλον τώρα που η απομόνωση και η ευεξία που υπόσχεται η επαφή με τη φύση είναι το απόλυτο ζητούμενο. Η Ράνια Μάργαρη ετοιμάζεται για βουτιά στο πράσινο!

Για κάποιους δεν νοούνται διακοπές αν δεν πατήσουν το πόδι τους σε νησί. Το τελευταίο διάστημα όμως οι λάτρεις του βουνού (χειμώνα-καλοκαίρι) γίνονται όλο και περισσότεροι. Εξάλλου, βάζοντάς τα κάτω, βρίσκεις πολλούς λόγους που το βουνό υπερτερεί σε σχέση με αρκετούς καθαρά παραθαλάσσιους προορισμούς: δροσιά, πράσινο, καλύτερες τιμές κι εξυπηρέτηση, εναλλακτικές δραστηριότητες και σε πολλές περιπτώσεις οι βουτιές σε ποτάμια ή κοντινές θάλασσες πάνε πακέτο. Πήρα μια πρώτη γεύση περνώντας κάποιες ημέρες ανάμεσα στα παράλια της Πιερίας και στους πρόποδες του Ολύμπου: το πρωί βουτιές σε Νέους Πόρους και Σκοτίνα, το μεσημέρι τσιπουράκι κι «έμπειρα» μεζεδάκια κάτω από το δροσερό πλάτανο στην πλατεία της Ραψάνης. Μου άρεσε!

Πέρυσι πήγα ένα βήμα παραπέρα και αποφάσισα να δω τα αγαπημένα μου Ζαγόρια με καλοκαιρινή ματιά: όνειρο! Αντιλήφθηκα, μάλιστα, ότι οι ταξιδιώτες που τιμούν ιδιαίτερα αυτήν την τάση είναι ξένοι. Μπάνιο σε φυσικές κολυμπήθρες και ηλιοθεραπεία σε σχιστολιθικές πλάκες, τοπικές λιχουδιές κάτω από σκιερά πλατάνια, πεζοπορικές διαδρομές σε καταπράσινα τοπία, βράδια με χαλαρή κουβεντούλα κάτω από τον πιο λαμπερό, έναστρο ουρανό που έχω δει ποτέ και ύπνος με πικέ κουβέρτα. Ετοιμάζω πρόγραμμα και καταγράφω τα απαραίτητα για το δικό μου καλοκαίρι που ειδικά φέτος ταιριάζει απολύτως με τη διάθεση για ασφαλή ταξίδια. Εσύ θα καταφέρεις να ψήσεις την παρέα να σε ακολουθήσει; Ή θα ψηθείς πάλι στην ίδια παραλία;

Πήλιο

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό - εικόνα 1
Η Μακρινίτσα πνιγμένη στο πράσινο.

Ιδανική επιλογή για όσους δυσκολεύονται να αποχωριστούν τη θάλασσα. το βλέμμα μπορεί να χάνεται ταυτόχρονα στο πράσινο του Βουνού των Κενταύρων και στο γαλάζιο του Παγασητικού και του Αιγαίου. Δεν βλέπω την ώρα για «χάσιμο» στις πηλιορείτικες πλατείες με τη θάλασσα στα πόδια μου. Θεματικές διακοπές, κυνήγι βοτάνων, πεζοπορικές διαδρομές που καταλήγουν σε δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα, ιππασία, γευστικές αναζητήσεις σε ορεινά και παραθαλάσσια χωριά...

Η καλύτερη θέα, ένα πανόραμα του Αιγαίου και του Παγασητικού που δύσκολα ξεχνάς, είναι από την κορυφή Αγριόλευκες (περίπου στα 1.500 μ.). Τσαγκαράδα, Μακρινίτσα και Πορταριά είναι από τα πιο μεγάλα χωριά, με πολλά αρχοντικά και τουριστική υποδομή, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ιδανική αφετηρία. Μια πιο ήσυχη εναλλακτική προσφέρουν τα χωριά του Δυτικού Πηλίου, οι Μηλιές με το γραφικό σταθμό και το τρενάκι του Ντε Κίρικο (απαραίτητη η επιβίβαση στον «Μουντζούρη» που κάνει τη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο), η Βυζίτσα, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας ο Άγιος Λαυρέντιος και οι Πινακάτες –παραμυθένο χωριό– με τους όμορφους ξενώνες αλλά και διαδρομές μέσα στη φύση. Θα περάσω βέβαια και από τα παραθαλάσσια χωριά, το ήρεμο Τρίκερι, τον κοσμοπολίτικο Άγιο Ιωάννη, τη νησιωτική Άφησσο, την ειδυλλιακή Μηλίνα. Οι βουτιές σε μαγευτικές παραλίες, τέλος, όπως o Μυλοπόταμος, η Νταμούχαρη, το Παπά Νερό, το Χορευτό, η Φακίστρα, η Πάου και το Μικρό, δεν μας αφήνουν περιθώριο να αμφισβητήσουμε το Πήλιο ως έναν προικισμένο και παντός καιρού προορισμό.

Πού να μείνετε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε ξενώνες και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide

Πού να φάτε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide

Παγγαίο

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό - εικόνα 2
Έτοιμοι για jeeping στο Παγγαίο; Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να το απολαύσετε

Σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα, θα βρω γραφικά ορεινά χωριά, όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, οινοποιεία και πανοραμική θέα στην Καβάλα, την κοιλάδα Πιερέων και τη θάλασσα. Θα κάνω βόλτες στην Ελευθερούπολη με τις παλιές καπναποθήκες και από εκεί θα ανηφορίσω για το Παλαιοχώρι, τη Νικήσιανη και την ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Θα βολτάρω στη Μεσορόπη χαζεύοντας τα μακεδονίτικα αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα καπνομάγαζα και τους νερόμυλους και θα ακολουθήσω το πεζοπορικό μονοπάτι που θα με βγάλει στις λίμνες και στους καταρράκτες. Στη Μουσθένη με τα παλιά τουρκόσπιτα θα μείνω σε ξύλινα σαλέ με spa, για λίγη «καλοπέραση». Στα τοπικά οινοποιεία θα αφιερώσω τουλάχιστον μία ημέρα. Και, φυσικά, θα αναζητήσω τις βραχογραφίες κοντά στο χωριό Παλιό Χορτοκόπι. Απαραίτητη «σφήνα» στο πρόγραμμα, τέλος, θα είναι τα μακροβούτια στην περιοχή της Καβάλας: στις οργανωμένες παραλίες στους Αμμόλοφους με τα πολλά beach bars και την καταγάλανη, ρηχή θάλασσα ή στους επίσης οργανωμένους κολπίσκους στον Μπάτη και στην Ακτή Τόσκα.

Πού να μείνετε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε ξενώνες και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide

Πού να φάτε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide

Ζαγοροχώρια

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό - εικόνα 3
Το γεφύρι της Αρίστης στα Ζαγοροχώρια

Ενθουσιάστηκα, δεν περίμενα ότι θα τους πηγαίνει τόσο πολύ το καλοκαίρι! Καλά κρυμμένα «πίσω από το βουνό», τα χωριά έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Άλλωστε, δίνουν πλήθος από λόγους: πέτρινα χωριά σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που έχουν την ικανότητα να «αδειάζουν» κάθε βάρος από μέσα σου, ατμοσφαιρικοί ξενώνες και ψαγμένα μαγαζάκια, κόσμος που άφησε συνειδητά πίσω του τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπαθεί να «ριζώσει» εκεί όπου η ψυχή του νιώθει πιο ανάλαφρη. Αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να χαλαρώσω πλήρως με μόνη διαδρομή αυτή από το δωμάτιο μέχρι την πλατεία του χωριού για τσιπουράκι, μεζεδάκια και ατελείωτη κουβέντα κάτω από τον πλάτανο ή να μη σταθώ ούτε λεπτό τικάροντας στη λίστα μου όσες περισσότερες διαδρομές, δραστηριότητες και χωριά γίνεται.

Οι επιλογές εδώ είναι άπειρες και καλύπτουν όλα τα γούστα: βουτιές στις Οβίρες, τις φυσικές κολυμπήθρες ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, αλλά και από το γεφύρι της Αρίστης στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη για τους πιο τολμηρούς, σύντομη πεζοπορία προς το πιο όμορφο σημείο-παρατηρητήριο του Βίκου, τη θέση Μπελόη, διά­σχιση του φαραγγιού του Βίκου ή ανάβαση στη Δρακόλιμνη της Τύμφης (Γκαμήλα) για τους πιο σκληροπυρηνικούς, αναρρίχηση, ιππασία, canoe kayak, δροσιστικά ροφήματα και απολαυστικά γλυκά σε κουκλίστικα, πνιγμένα στα λουλούδια παραδοσιακά καφέ στο Μεγάλο Πάπιγκο, βόλτες στα καλντερίμια των χωριών και αναζήτηση νέων αγαπημένων προορισμών κι ενδιάμεσα καλλιτεχνικές «ενέσεις.

Πού να μείνετε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε ξενώνες και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide

Πού να φάτε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide

Νυμφαίο

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό - εικόνα 4
Eξόρμηση με motorcross μες στις οξιές στο Νυμφαίο στο όρος Βίτσι.

Διατηρητέος οικισμός μέσα σε δάση οξιάς στο όρος Βίτσι, έχει γίνει πασίγνωστος για το ήπιο και συγχρόνως ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό προφίλ του. Παραμυθένιο το χειμώνα, εξίσου ωραίο όμως και το καλοκαίρι, το Νυμφαίο διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις για τους λάτρεις της γαστρονομίας και του κρασιού. Ταβέρνες αλλά και πιο μοντέρνα bar-restaurants με αξιώσεις και οινοποιεία στην ευρύτερη περιοχή συγκαταλέγονται στα must μου, προμηνύοντας ένα απόλυτα γευστικό διάλειμμα.

Οι ρυθμοί εδώ είναι χαλαροί. Το πέτρινο παραδοσιακό χωριό μοιάζει να ακουμπά στο δάσος, τα βήματα χάνονται στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα αναστυλωμένα σπίτια-ξενώνες με ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Το ζωοδόχο υδάτινο στοιχείο είναι επίσης έντονο εδώ. οργανώνω διαδρομές γύρω από τις λίμνες Πρέσπες, τη Ζάζαρη, τη Χειμαδίτιδα, τη Βεγορίτιδα αλλά και τη λίμνη Πετρών, ιππασία καθώς και bird watching. Θα κάνω, τέλος, ένα πέρασμα τόσο από το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας Αρκτούρος όσο και από το Αμύνταιο, για να ακολουθήσω τους Δρόμους του Κρασιού στα τοπικά οινοποιεία.

Πού να μείνετε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε ξενώνες και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide

Πού να φάτε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide

Κιλκίς

Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να κάνουμε διακοπές στο βουνό - εικόνα 5
Τα χωριά του Κιλκίς συνδυάζουν παραδοσιακή ατμόσφαιρα και αυθεντικότητα.

Με την καταπληκτική του φύση ως σημαία, το Κιλκίς εξελίσσεται σε ανερχόμενο προορισμό για τους απανταχού φυσιολάτρες. Γι’ αρχή θα ανεβώ στο λόφο του Αϊ-Γιώργη και θα επισκεφθώ το ομώνυμο διώροφο σπήλαιο. Στη συνέχεια, θα κάνω ένα πέρασμα από το Ράντσο του Κιλκίς, όπου θα δοκιμάσω τις ικανότητές μου και στην ιππασία και στην τοξοβολία(!), και θα ανακτήσω δυνάμεις κι ενέργεια στο saloon bar του.

Και, βέβαια, μετά σειρά έχει η... περιπέτεια, με πεζοπορικές διαδρομές στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων αλλά και περιήγηση στον υδροβιότοπο της λίμνης Δοϊράνης για bird watching. Εν συνεχεία, θα κατευθυνθώ προς τους πρόποδες του Πάικου, όπου φωλιάζει η μελωδική και μεθυστική Γουμένισσα με τα παραδοσιακά χάλκινα και τα ονομαστά οινοποιεία. Κι αν καταφέρω να ξεκολλήσω από τις οινογνωσίες, θα πάρω το δρόμο για τους καταρράκτες του Σκρα και τη Σμαραγδένια Λίμνη.

Πού να μείνετε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε ξενώνες και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide

Πού να φάτε
Δείτε όλες τις αξιολογημένες προτάσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.