Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη

Όσοι επισκέπτονται πλέον την Πόλη επιβάλλεται, εκτός από την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί, να δουν ακόμη ένα «μνημείο». Χάρη στον Ορχάν Παμούκ, η Κωνσταντινούπολη μόλις απέκτησε ένα μουσείο-συναξάρι της αστικής ζωής της.

Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη

Όσοι επισκέπτονται πλέον την Πόλη επιβάλλεται, εκτός από την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί, να δουν ακόμη ένα «μνημείο». Χάρη στον Ορχάν Παμούκ, η Κωνσταντινούπολη μόλις απέκτησε ένα μουσείο-συναξάρι της αστικής ζωής της.

Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη - εικόνα 1

Τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκατρείς γόπες, ένα μισο-δαγκωμένο χωνάκι, μερικά μπιμπελό, κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ένα πιατάκι με ντολμαδάκια: αυτά είναι τα εκθέματα που θα συναντήσετε στο παλιό κόκκινο τρίπατο σπίτι της συνοικίας Κουκούρτσουμα, εκεί όπου στεγάζεται από τον Απρίλιο το Μουσείο της Αθωότητας. Επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ συνέλεγε αντικείμενα και ταυτόχρονα έγραφε το ογκώδες μυθιστόρημά του «Το Μουσείο της Αθωότητας». Σε αυτό ένας άντρας μαζεύει επί τριάντα χρόνια τα αντικείμενα που άγγιξε η γυναίκα την οποία αγάπησε, βρίσκοντας έτσι παρηγοριά για το χωρισμό τους. Δρασκελίζοντας την απόσταση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την κυριολεξία, ο Παμούκ εγκαινίασε φέτος και το ομώνυμο μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα αντικείμενα που συνέλεγε ο ήρωας-alter ego του. Ακούγεται ιδανικό marketing trick για τις πωλήσεις του μυθιστορήματος. προσωπικά το πρώτο που έκανα επιστρέφοντας από την Πόλη ήταν να το αγοράσω (εκδ. Ωκεανίδα). Όμως το μουσείο υπερβαίνει το ίδιο το μυθιστόρημα, λειτουργώντας σαν κιβωτός μνήμης η οποία επιβεβαιώνει τη φράση του Οβίδιου: «Υπάρχουν δάκρυα για τα πράγματα». Τα πιο ασήμαντα αντικείμενα που περιβάλλουν τις ζωές μας είναι φορείς μνήμης, έχουν τη δική τους ζωή, το δικό τους «πάθος». Και οι 83 προθήκες του μουσείου, όσες και τα κεφάλαια του μυθιστορήματος, περιέχουν ευτελή αντικείμενα, αλλά μαζί και τις πολύτιμες μνήμες μιας απολεσθείσας αστικής ζωής, εκείνης των δεκαετιών 1970-80. (Πληροφορίες: www.masumiyetmuzesi.org)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Malice" γυρίζεται στην Πάρο και οι πρωταγωνιστές του έχουν μαγευτεί από το νησί

Ντέιβιντ Ντουκόβνι και Τζακ Γουάιτολ μίλησαν με τα καλύτερα για το νησί, αναβαθμίζοντας την παρουσία του ως προορισμό κινηματογραφικών/τηλεοπτικών ταινιών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

Origami Boutique Residences: το ιδανικό καταφύγιο ηρεμίας και ιδιωτικότητας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο του Ναυπλίου, το boutique κατάλυμα με τη σύγχρονη αισθητική προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για μια ρομαντική εμπειρία διαμονής με το ταίρι σας.

Επόμενη στάση, ανθισμένες κερασιές: Γιατί αξίζει να ταξιδέψεις σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Ταξίδι στην Ανατολή: "Κρας τεστ" ανάμεσα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα - Εκεί που την άνοιξη ανθίζουν οι κερασιές και ο ρομαντισμός της φύσης καθηλώνει.

Από "καταραμένος σταθμός" σε πεντάστερο ξενοδοχείο: Η αναγέννηση του Canfranc Estaciοn

Ο "καταραμένος" Canfranc Estación μεταμορφώθηκε σε πεντάστερο Royal Hideaway, σαν ένα ζωντανό Grand Budapest Hotel στις πλαγιές των Πυρηναίων.

Times: Ξεχωρίζουν Σύρο και Κίμωλο για την αυθεντικότητα και τις τιμές τους

Το βρετανικό μέσο έχει επανειλημμένα εγκωμιάσει την Κίμωλο ως έναν "παρθένο" και "τέλειο" ελληνικό νησί των Κυκλάδων, ενώ εκθειάζει και τη Σύρο.

Μαθημένα τα βουνά… στα ξεχωριστά καταλύματα

Με φόντο χιονισμένες κορυφές, αναμμένα τζάκια και ορεσίβια φυσιολατρία, αυτά τα τέσσερα ξενοδοχεία αποδεικνύουν ότι ο χειμώνας ξεκινά ιδανικά όταν τον υποδεχτείς στο σωστό υψόμετρο.

The Art of Legacy: Η τέχνη ταξιδεύει στις Αυστριακές Άλπεις

Το πολυτελές Elizabeth Arthotel του Ισγκλ γιορτάζει φέτος τα 50 με μια σειρά από επετειακές εκθέσεις, που φέρνουν τη γυναικεία δημιουργία στο επίκεντρο.