Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται

Λήμνο τέτοια εποχή; Κι όμως το ανοιξιάτικο ταξίδι μου στο νησί ήταν μια αληθινή έκπληξη. Ένα ξενοδοχείο και μια εταιρεία τοπικών προϊόντων ξεκινούν ουσιαστικά να «στήνουν» το νέο γαστρονομικό προορισμό της χώρας.  

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται

Πως ένα ξενοδοχείο και μια εταιρεία τοπικών προϊόντων «στήνουν» το νέο γαστρονομικό προορισμό της χώρας.

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 1
Το γραφικό λιμανάκι της Μύρινας

Καθισμένη αναπαυτικά στη μεγάλη βεράντα του «Varos Village Hotel», με τις καταπράσινες πλαγιές και τον κόλπο του Κότσινα μπροστά μου να αλλάζουν χρώματα καθώς δύει ο ήλιος, και με ένα ποτήρι παγωμένο ντόπιο Μοσχάτο στο χέρι, σκέφτομαι τους Αργοναύτες: περνούσαν από εδώ πηγαίνοντας στην Κολχίδα, όμως η μαγεία του νησιού τους κράτησε σε αυτό χρόνια ολόκληρα. Τους κατανοώ απόλυτα… Είναι διαφορετική η Λήμνος. Δεν έχει βουνά, ούτε αγριάδες ούτε απότομους δρόμους. Το σχήμα της, που μοιάζει με πεταλούδα, δεν θα μπορούσε παρά να διακρίνεται από χρώματα, απαλές γραμμές, χαμηλούς λόφους και ατελείωτο ορίζοντα – γι’ αυτό και η άνοιξη της πάει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Μοιάζει να είναι στρωμένη από επιδέξιο χέρι με καταπράσινο χορτάρι, χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια αλλά και λιγοστά δέντρα με ζουμερούς καρπούς.
Και το «Varos Village Hotel» (2254031728, www.varosvillage.com), πάντως, δεν είναι συνηθισμένο ξενοδοχείο. Οι αρχιτεκτονικές του ιδιομορφίες χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου concept διακοπών, το οποίο αποκτά πλέον και γαστρονομική ταυτότητα, που –εκτός από trend της εποχής σε Ελλάδα κι εξωτερικό– θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλο το νησί. Τα προϊόντα της Λήμνου θα είναι οι πρωταγωνιστές της εμπειρίας των διακοπών, η οποία θα συμπληρώνεται τόσο από αρχαιολογικές και οικολογικές περιηγήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους επισκέπτες του όσο και από χαλάρωση στη θάλασσα.


Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 2
Ο ατμοσφαιρικός χώρος της πισίνας του «Varos Village»

Το συγκρότημα απλώνεται στο όμορφο παραδοσιακό χωριό Βάρος, όπου αγοράστηκαν πετρόχτιστα αρχοντικά επιφανών ντόπιων, ιστορικά κτίρια και παλιοί αλευρόμυλοι, αναπαλαιώθηκαν με σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους παράδοση, ενώ πολλά ενώθηκαν και μεταξύ τους. Το «Πέτρινο», το «Μοναστήρι» κ.λπ. περιλαμβάνουν δίκλινα δωμάτια, μικρές και μεγάλες σουίτες με οντάδες και τζάκια, παραδοσιακή διακόσμηση και μοντέρνες πινελιές αλλά και πλήρη εξοπλισμό κουζίνας. Οι εσωτερικές αυλές είναι στολισμένες με λουλούδια και δέντρα. Στο μικρό λόφο πάνω από το χωριό έχουν δημιουργηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι κι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο μποστάνι με λαχανικά, αρωματικά φυτά και βότανα από τοπικές ποικιλίες, το οποίο θα τροφοδοτεί τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να γεμίσουν το καλάθι τους με ό,τι επιθυμούν έναντι φιξ τιμής. Στη συνέχεια θα μπορούν με τις απλές συνταγές της λημνιακής κουζίνας που θα βρίσκουν στο δωμάτιό τους ακόμη και να μαγειρέψουν αυτά τα προϊόντα. Στο μεγάλο χώρο της πισίνας επίσης έχει στηθεί ένα παραδοσιακό παντοπωλείο, όπου θα πωλούνται κάθε λογής τοπικά καλούδια: από τα εξαιρετικά τυριά της εταιρείας Χρυσάφη μέχρι μέλι, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από ντόπιους παραγωγούς αλλά και μικρά κεραμικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Στον ίδιο χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε με ιδιαίτερο γούστο, με μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια και πάγκους, θα σερβίρεται και το πρωινό, που θα είναι επίσης αυθεντικό λημνιό, με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια από ντόπιο αλεύρι, σπιτικές πίτες, ομελέτες με χωριάτικα αβγά, ντόπια τυριά κ.ά. Το νέο ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Veranda» πάλι, το οποίο θα ανοίξει στα τέλη Μαΐου, (θα λειτουργεί από τις 6 μ.μ.) θα φιλοξενείται στη μεγάλη βεράντα πάνω από την πισίνα και τα πιάτα του θα ακολουθούν πιστά παραδοσιακές τοπικές συνταγές με επιλεγμένα προϊόντα από το νησί.

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 3
Η φέτα ΠΟΠ και τα παξιμάδια Χρυσάφη

Η εμπειρία στο «Varos Village Hotel» είναι, λοιπόν, αποδεδειγμένα value for money. Για την άνοιξη οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από € 90 και στην καρδιά του καλοκαιριού από € 135. Προϊόντα της εταιρείας ΧρυσάφηΜπορεί να χρειάστηκε να βάλω σκουφί, προστατευτική ρόμπα και καλύμματα στα παπούτσια μου, όμως η εμπειρία στο πρότυπο τυροκομείο της εταιρείας Χρυσάφης (2254031330) με έβαλε στο νόημα! Εκεί η παραδοσιακή τέχνη συναντά την τεχνολογία και το ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα γίνεται εξαιρετικό γιαούρτι, μα κυρίως παραδοσιακό τυρί: περίφημο Καλαθάκι Λήμνου (προϊόν ΠΟΠ), μελίχλωρο, αρωματικό κασκαβάλι και φέτα (προϊόν ΠΟΠ). Το μεράκι των δημιουργών της, του Μιχάλη, του Κώστα και του Μάκη Χρυσάφη, το νιώθεις μιλώντας μαζί τους: άλλος στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και άλλοι στα διοι­κητικά, μα όλοι μαζί για το νησί και τα σπουδαία προϊόντα του, τα οποία προσπαθούν να γνωρίσουν τόσο στη χώρα μας όσο κι έξω από αυτήν. Ακριβώς αυτή η σκέψη τούς έκανε να επαναχρησιμοποιήσουν και το μαυραγάνι, έναν τοπικό σπόρο σιταριού με τον οποίο δημιουργούν το ψωμί τους.

Must do

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 4

Αρχαιολογικό σαφάρι
Must της αρχαιολογικής σας βόλτας στο νησί είναι τα ερείπια νεκροταφείου, ένα τμήμα ελληνορωμαϊκού θεάτρου και τα θεμέλια σπιτιών της ύστερης αρχαιότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους οχυρωμένους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας στην Πολιόχνη και τα ερείπια του αρχαίου ιερού των Καβείρων (που άκμασε από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα) στα βόρεια του νησιού.

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 5

Μαθήματα μαγειρικής
Το «Varos Village Hotel» θα οργανώνει μαθήματα μαγειρικής, στο τέλος των οποίων θα στήνεται ένα μεγάλο τραπέζι για να δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες τα πιάτα που ετοίμασαν. Στο ιδιωτικό beach club του, στον όμορφο κόλπο του Κότσινα, πάλι ένα καΐκι θα περιμένει όσους επιθυμούν να κάνουν μάθημα ψαρέματος, ενώ στην επιστροφή θα γευματίζουν στην παραλία με αχνιστή κακκαβιά.

Deli shopping
Από τα μαγαζιά Χρυσάφη σε διάφορα σημεία του νησιού αγοράστε, εκτός από τυριά, τα δικής τους παραγωγής χειροποίητα ζυμαρικά φλωμάρια (παραδοσιακές χυλοπίτες Λήμνου), παξιμάδια από ντόπια σιτηρά, παραδοσιακά γλυκά αλλά και τρεις νέες πίτες (τυρόπιτα με καλαθάκι Λήμνου, χορτόπιτα και κοτόπιτα), που σε περίπου ένα μήνα θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή (και καταψυγμένες).

Λήμνος: ένας γαστρο-προορισμός γεννιέται - εικόνα 6

Eco Tour
Παρατηρήστε το μοναδικό θέαμα των φλαμίνγκο αλλά και άλλων σπάνιων πουλιών στους υδροβιότοπους και στις λίμνες Χορταρολίμνη και Αλυκή (μία από τις μεγαλύτερες φυσικές αλυκές της χώρας, η οποία μοιάζει με τεράστια κατάλευκη όαση το καλοκαίρι). Στις φυσικές αμμοθίνες που δημιουργούνται στα βορειοδυτικά του νησιού, σχετικά μακριά από την παραλία όμως, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε αληθινή έρημο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.