Άνδρος

Αρχοντική ατμόσφαιρα και καλλιτεχνική αύρα στη Χώρα, κοσμοπολίτικες βόλτες στο Μπατσί, ρομαντικές αναζητήσεις άλλων εποχών στο Κόρθι, περιηγήσεις στη μοναδική πλούσια φύση στα βόρεια… Η Άνδρος είναι ένας προορισμός για όλους, όλες τις εποχές του χρόνου.

Άνδρος

Αρχοντική ατμόσφαιρα και καλλιτεχνική αύρα στη Χώρα, κοσμοπολίτικες βόλτες στο Μπατσί, ρομαντικές αναζητήσεις άλλων εποχών στο Κόρθι, περιηγήσεις στη μοναδική πλούσια φύση στα βόρεια… Η Άνδρος είναι ένας προορισμός για όλους, όλες τις εποχές του χρόνου.

Άνδρος - εικόνα 1
Το Γαύριο φιλοξενεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού,

το οποίο είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές

Έχω επισκεφθεί το νησί αρκετές φορές, και το φθινόπωρο, και το χειμώνα με πολλά Μποφόρ. Πάντα παίρνω το πλοίο από τη Ραφήνα και η διαδρομή διαρκεί κάτι περισσότερο από δύο ώρες. Η Άνδρος είναι δίπλα στην Αθήνα και, βλέποντάς την όλες τις εποχές του χρόνου, διαπίστωσα ότι δεν της λείπει τίποτα και ποτέ. Νησί με πολύ όμορφη φύση, διαφορετικό από τα περισσότερα κυκλαδονήσια, αφού το νερό που ξεχύνεται από τις άπειρες πηγές, τα ποτάμια, τους καταρράκτες και τα ρυάκια χαρίζει στην πυκνή βλάστηση όλες τις αποχρώσεις του πράσινου. Βουνά, λόφοι και μικρές κοιλάδες, κατάφυτες χαράδρες και δροσερές ρεματιές, λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, σπήλαια, ρομαντικοί και απάνεμοι κολπίσκοι, πέτρινα μοναστήρια με σπάνιες και θαυματουργές εικόνες. Τα μικρά της χωριουδάκια, καρφωμένα σε πλαγιές­ λόφων και πνιγμένα στα δέντρα, ενώνονται μεταξύ τους με μονοπάτια στολισμένα με αρχαίες ξερολιθιές. Το δίκτυο των μονοπατιών, τα οποία ξεπερνούν τα είκοσι, είναι ίσως

ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος το νησί. είναι χαρτογραφημένα και ο βαθμός δυσκολίας τους ποικίλλει.

Άνδρος - εικόνα 2
Η παραλία της Γριάς το Πήδημα, με το χαρακτηριστικό βράχο που μοιάζει να επιπλέει στο νερό

Ξεκινήστε την ανακάλυψη της Άνδρου από το λιμάνι της, το Γαύριο. Μπορεί η πρώτη εικόνα του να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί τα λιμάνια των νησιών μας είναι άσχημα και αντιτουριστικά, ωστόσο ο οικισμός διατηρεί τη γραφικότητά­ του. Μάλιστα, είναι πολλοί εκείνοι που το προτιμούν ως τόπο διαμονής, καθώς είναι ιδιαίτερα ήσυχο, με καλές και οργανωμένες κοντινές παραλίες, όπως ο Άγιος Πέτρος και η Ψιλή Άμμος, η οποία συγκεντρώνει πολλούς νέους αλλά και τους κοσμικούς του νησιού­. Έπειτα από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της δυτικής πλευράς, το Μπατσί. Διαθέτει οργανωμένη παραλία (διάσημη από την ελληνική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», καθώς η ατάκα «Στάσου, μύγδαλα» ειπώθηκε εκεί), η οποία είναι γεμάτη καφετέριες, εστιατόρια (τα περισσότερα σε στιλ παλιακό και μάλλον τουριστικό) και μπαράκια αλλά κι ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετά από τα καλά ξενοδοχεία του νησιού. Στο Μπατσί μαζεύονται οι περισσότεροι επισκέπτες, όπως και οι ντόπιοι, για τη νυχτερινή τους δια­σκέδαση. Για ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές και ψαγμένα ποτά στην πλατεία επιλέξτε το «Capriccio» ή το «Cafe Scala Yaght-Club». Στα νότια, τώρα, απλώνεται η περιοχή του Όρμου Κορθίου, με τους υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς Αγία Τριάδα, Αϊδόνια, Πίσω Μεριά, Κοχύλου και Συνετί, που σας καλούν να τους εξερευνήσετε. Οι παραλίες σε όλη την περιοχή είναι εξαιρετικές και για όλα τα γούστα, με πιο διάσημη της Γριάς­ το Πήδημα. Αν σας αρέσει το σερφ, πάλι, προτιμήστε τον Μύλο.

Χώρα γεύσεων και τεχνών

Στην πρώτη σας γνωριμία με τη Χώρα θα μπερδευτείτε, ­αλλά θα μαγευτείτε κιόλας. Αυτό θα νιώσετε τόσο στους δρόμους που τη διασχίζουν όσο και στα στενά σοκά­κια, πολλά από τα οποία είναι­ κατηφορικά και απότομα, αλλά­ με απίστευτη θέα στην άκρη όπου ξεπροβάλλει η θάλασσα. Εδώ έχει γίνει μια αρχιτεκτονική παντρειά ανάμεσα σε σπίτια και κτίρια κυκλαδίτικου στιλ, νεοκλασικά κι ενετικά πυργόσπιτα, κατοικίες που κρύβουν μέσα τους σπουδαία έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα. Κατεβαίνοντας τον κεντρικό πεζόδρομο, θα σταματήσετε πολλές φορές είτε για να θαυμάσετε, είτε για να γευτείτε, είτε για να ξαποστάσετε. Τα ζαχαροπλαστεία κυριαρχούν στη Χώρα. κάντε μια στάση στο «Ερμής» στην κάτω πλατεία και διαλέξτε από τη βιτρίνα του καλτσούνια (με μέλι, καρύδι και κουκουνάρι), πατσιτσάκια (με ψημένη αμυγδαλόψυχα), πάστα αμυγδάλου ή σοκολατίνα και καθίστε στα τραπεζάκια απέξω για να τα απολαύσετε­. Η Αντωνία Πατρέση θα σας περιμένει έξω από το παντοπωλείο της «Ροδοζάχαρη» για να σας προσφέρει σπιτικά γλυκά του κουταλιού και ποτό που φτιάχνουν η μαμά και η γιαγιά της, και σίγουρα δεν θα ξέρετε τι να αγοράσετε ανάμεσα στα χίλια δυο παραδοσιακά προϊ­όντα που έχει στα ράφια της (ζυμαρικά από το Κόρθι και άλλα προϊόντα από το γυναικείο συνεταιρισμό του, τουρσιά, κάππαρη και παστέλια). Για καφέ και ποτό επιβάλλεται μια στάση στο «Micky’s», ίσως το πιο παλιό στέκι, στη μέση του κεντρικού δρόμου, το οποίο μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά παίζοντας στο εσωτερικό του δυνατή mainstream μουσική. Σημείο αναφοράς στη Χώρα αποτελεί σίγουρα το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό».

Πού θα μείνετε

Άνδρος - εικόνα 3
«Krinos Suites Hotel»

Η νεότερη και πιο πολυ­τελής άφιξη στο νησί είναι­ το «Krinos Suites Hotel» (2282042038, www.krinoshotel.com, € 120-300), στο Μπατσί. Από τον 20ό αιώνα που λειτούργησε ως ξενοδοχείο φιλοξένησε­ ξεχωριστούς επισκέπτες, όπως ο Ελύτης, ο Καραγάτσης και ο Εμπειρίκος. Έχουν προστεθεί και άλλα δύο κτίρια, δημιουργώντας έτσι εννιά αυτόνομες σουίτες με δρύινα έπιπλα σχεδιασμένα αποκλειστικά γι’ αυτό, πλήρη εξοπλισμό κουζίνας, ηχοσυστήματα κ.λπ. Το «Art Cafe» του φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κι εκθέσεις. Στην καρδιά της Χώρας, βρίσκεται το ιστορικό ξενοδοχείο «Hotel Αίγλη» (2282022060, www.eglihotel.gr, € 60-100), το οποίο ξανάνοιξαν οι πρώτοι του ιδιοκτήτες έπειτα από ανακαίνιση. Εννέα είναι τα ψηλοτάβανα δωμάτια του διώ­ροφου νεοκλασικού, στο οποίο δεσπόζει η μαρμάρινη κεντρική σκάλα με τη σιδερένια κουπαστή. Κλασική και προσεγμένη

η επίπλωσή του, τα μπάνια μεγάλα και κάποιες μαμαδίστικες λεπτομέρειες, όπως τα πλεκτά κουτρινάκια στα παράθυρα­, θα σας κερδί­σουν. Σταθερή επιλογή το ξενοδοχείο «Perrakis» (2282071459, € 75-12) στο δρόμο από Γαύριο προς Μπατσί, ενδείκνυται για ­οικογένειες, καθώς διαθέτει άνετα δωμάτια. Άλλες, εξίσου καλές προτάσεις είναι το μοντέρνο αλλά και ρομαντικού ύφους "Paradise Lifestyle Hotel" (22820 22187, www.paradiseandros.gr, € 100-193) στη Χώρα που ανανεώθηκε πρόσφατα και το "Αίολος" (22820 51311, www.andros-aiolos.gr, € 60-70) που αξίζει για την πανοραμική θέα στην χώρα, τα όμορφα δωμάτια και τους κήπους που το περιτριγυρίζουν.

Πού θα φάτε

Άνδρος - εικόνα 4

Η Άνδρος φημίζεται τόσο για τις ντόπιες συνταγές όσο και για τα τοπικά της προϊόντα. Για εξαιρετική φρουτάλια (ομελέτα με λουκάνικα), χόρτα και ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους, επισκεφθείτε την ταβέρνα «Μποζάκι» (2282022227, € 15-17), στο χωριό Υψηλού, με πανοραμική θέα στη Χώρα. Νέα άφιξη είναι το μαγειρείο «Ενδοχώρα», στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, με κρεατικά που μαγειρεύονται κάθε μέρα και με άλλον τρόπο και χορταστικές ποικιλίες για ούζο και μπίρα. Επτά χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα, στον Πιτροφό, στου «Ζοζέφ» (2282051050, € 15-25) θα φάτε ντόπιες και κυκλαδίτικες γεύσεις με πολύ καλές πρώτες ύλες, όπως σκορδομακάρονα και κατσικάκι πάνω σε φρέσκια ρίγανη που ψήνεται στο φούρνο όλη τη νύχτα. Στο Μπατσί, στον «Βιομήχανο» (2282042300, € 15-20), δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό και μαγειρευτά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.