Τήνος

Με ωραίες ήσυχες παραλίες, καλές ταβέρνες και δεκάδες αφορμές για αυτοκινητάδες και περιπάτους στη μοναδική και απροσδόκητα πράσινη ενδοχώρα, η Τήνος έχει εξελιχτεί δικαίως σε αγαπημένο τόπο των low profile διανοουμένων.

Τήνος

Με ωραίες ήσυχες παραλίες, καλές ταβέρνες και δεκάδες αφορμές για αυτοκινητάδες και περιπάτους στη μοναδική και απροσδόκητα πράσινη ενδοχώρα, η Τήνος έχει εξελιχτεί δικαίως σε αγαπημένο τόπο των low profile διανοουμένων.

Focus στα χωριά

Τήνος - εικόνα 1

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο της Τήνου είναι τα υπέροχα χωριά της, τα οποία φτάνουν τα σαράντα. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να περπατήσετε στα δαιδαλώδη σοκάκια της Κώμης και του Πύργου με τις μαρμάρινες λεπτομέρειες στις προσόψεις των σπιτιών. Στον Πύργο περάστε οπωσδήποτε από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς και απολαύστε ένα γαλακτομπούρεκο στη σκιερή πλατεία. Περάστε από τον Τριπόταμο, ανάμεσα στα παλιότερα χωριά του νησιού, αγναντέψτε τη θάλασσα στον Κτικάδο και κάντε βόλτα ανάμεσα στα όμορφα σπίτια του. Αφουγκραστείτε την καρδιά της καθολικής Τήνου στην Ξυνάρα, όπου βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή, και στα Λουτρά με τα μοναστήρια των Ιησουιτών και των Ουρσουλίνων. Θα απολαύσετε τη θέα από τα δύο κουκλίστικα χωριά Μπερδεμιάρος και Τριαντάρος με τα καλντερίμια και τις βρύσες και θα αγαπήσετε σίγουρα το χωριό Αγάπη με τις καταπληκτικές καμάρες και τους πλακόστρωτους δρόμους. Στην Ποταμιά θα σταθείτε για να φωτογραφήσετε τους νερόμυλους και στον Βώλακα το εξωπραγματικό τοπίο που σχηματίζουν τα γιγάντια στρογγυλά γρανιτένια βράχια. Στον Ταραμπάδο αφήστε το αυτοκίνητο και μπείτε στο μονοπάτι που θα σας φέρει στους εκπληκτικούς περιστερώνες. Στην Καρδιανή θα θαυμάσετε την εκκλησία που είναι διακοσμημένη με καρδιές και στα Υστέρνια, το μπαλκόνι του Αιγαίου, θα απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αξίζει και η βόλτα μέχρι τα γραφικά χωριουδάκια του Μαρλά και του Μαμάδου για τα εντυπωσιακά λατομεία πράσινου μαρμάρου.

Το know how των παραλιών

Τήνος - εικόνα 2
H παραλία του «Τinos Beach»

Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα, αν και ο αέρας είναι συχνά… απαγορευτικός. Αν σας αρέσει η λευκή άμμος, θα λατρέψετε την Παχιά Άμμο. Η Κολυμπήθρα, η Χρυσή Ακτή, ο Αϊ-Γιάννης Πόρτο και ο Αϊ-Σώστης συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, ενώ η Αγαπιανή, ο μικρός όρμος στον Άγιο Ρωμανό, μπορεί να γίνει το ησυχαστήριό σας. Όταν δεν έχει καιρό, η Σάντα Μαργαρίτα και η Λιβάδα μοιάζουν με πισίνα. Από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι η Αγία Θάλασσα στον Πάνορμο, απέναντι από το νησάκι Πλανήτης. Το μοναδικό σημείο που δεν το πιάνει ο Βοριάς είναι το βοτσαλωτό παραλιάκι του Αγίου Μάρκου.

Για περιπατητές

Αν θέλετε να συνδυάσετε πεζοπορία και μπάνιο, προτείνουμε τη διαδρομή από το χωριό Στενή μέχρι τη Σάντα Μαργαρίτα (μιάμιση ώρα περπάτημα). Για να βρείτε την αρχή του μονοπατιού, θα πρέπει να πάρετε τον τσιμεντόδρομο που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού. Προχωρώντας, θα δείτε και σηματοδότηση. Η διαδρομή είναι ομαλή και καταλήγει με χωματόδρομο στο ξωκλήσι της Σάντα Μαργαρίτα. Από κει, αν ακολουθήσετε τη νότια κατεύθυνση, θα βρεθείτε στην παραλία Λυχναφτιά. Αν θέλετε, μπορείτε να επιστρέψετε στη Στενή μέσω Ποταμιάς. Η διαδρομή διαρκεί 50΄, στην αρχή το μονοπάτι δεν είναι τόσο καθαρό, αλλά στη συνέχεια θα δείτε ότι είναι σηματοδοτημένο με μπλε κουκίδες και ανηφορίζει δίπλα στην κοίτη μιας ρεματιάς. Το τοπίο είναι από τα πιο όμορφα της ενδοχώρας, με αιωνόβιες ελιές, αλώνια, πέτρινες αγροικίες, πικροδάφνες, ακόμη και βελανιδιές. Αφού διασχίσετε την Ποταμιά, το χτιστό καλντερίμι θα σας βγάλει στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στη Στενή.

Γευστικά must

Τήνος - εικόνα 3
Η Αντωνία, ψυχή της ταβέρνας «Θαλασσάκι»

Κάθε άλλο παρά άνυδρη, αν και βρίσκεται στις Κυκλάδες, η Τήνος έχει μακρά γεωργική αλλά και κτηνοτροφική παράδοση η οποία τροφοδοτεί ποιοτικά αρκετές από τις ταβέρνες του νησιού. Ιδού τρεις προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Θαλασσάκι Κατά γενική ομολογία το καλύτερο εστιατόριο του νησιού σε έναν ευχάριστο χώρο στην προβλήτα. Ο μεγάλος κατάλογος κάνει τη διαφορά κινούμενος σε τέσσερις άξονες: εξαιρετικές σε σύλληψη σαλάτες, μπακαλιάρος σε πρωτότυπες εκδοχές, μεγάλη λίστα τυριών και πολλά καλά επιδόρπια. Το φρέσκο ψάρι ψήνεται στην εντέλεια. (Υστέρνια, 2283031366) Ammos To beach restaurant του ξενοδοχείου «Tinos Beach» στα Κιόνια κρύβει εκπλήξεις και αξίζει την προσοχή σας. Ο νεαρός (μόλις 21 ετών) σεφ «παίζει» με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά. Δοκιμάστε, π.χ., τον «Κομό της Στάνης» (Νάξος) και θα καταλάβετε. Τα καταφέρνει όμως εξίσου καλά και με τα ορεκτικά (ντοματοκεφτέδες, τοπικές αγκινάρες, φάβα Σαντορίνης κ.λπ.), ενώ διαχειρίζεται με απολαυστικό τρόπο τα κύρια πιάτα από την ελληνική παράδοση, χωρίς να σνομπάρει και πιο σύγχρονες προτάσεις. Pranzo Μια ιταλική πινελιά στη καρδιά της Χώρας. Οι πόρτες και τα ριζότο που προτείνει παραπέμπουν σε καλή «αθηναϊκή πιάτσα» και η πίτσα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Προσθέστε και μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και τα έχετε όλα. Κυρίως ένα νόστιμο βράδυ (ή μεσημέρι) με θέα στο λιμάνι. (2283026002) Δ.Κ.

Δοκιμάστε ακόμη πιάτα με έμφαση στα τοπικά υλικά στον «Ταρσανά» στη Χώρα (2283024667), καλοψημένα ψάρια, μανέστρα με γαρίδες στην όμορφη ταβέρνα «Μαραθιά» στον Άγιο Φωκά (2283022343), καλή λούζα και νόστιμη αγκιναρόπιτα στην «Μπουρού» στα Κιόνια (2283025797).

Πού να μείνετε

Τήνος - εικόνα 4
Τα γρανιτένια βράχια του Βώλακα

Στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο-θεσμός «Τinos Beach» (2283022626, www.tinosbeach.gr) στην παραλία Κιόνια, καλή λύση και για οικογένειες. Με ατμόσφαιρα κυκλαδίτικου σικ στο «Άνθεια» (2283025021, www.anthia.gr) στον Άγιο Φωκά, λίγο έξω από τη Χώρα και στο «Νηνεμία Suites» (2283022621, www.ninemia.eu) στον Άγιο Φωτοδότη, στα Κιόνια. Στον Άγιο Σώστη στο καλόγουστο «Summer Time» (2283023786) σε ύψωμα με θέα στη Μύκονο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.