Ιούνιος για πεζοπόρους

Η καταπράσινη φύση μάς καλεί να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια των βουνών και των νηαιών, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Η Ιωάννα Γκομούζα και η Μαρία Κρύου επιλέγουν και σας προτείνουν πανέμορφες φυσιολατρικές διαδρομές σε πέντε προορισμούς.

Ιούνιος για πεζοπόρους

Η καταπράσινη φύση μάς καλεί να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια των βουνών και των νηαιών, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Η Ιωάννα Γκομούζα και η Μαρία Κρύου επιλέγουν και σας προτείνουν πανέμορφες φυσιολατρικές διαδρομές σε πέντε προορισμούς.

Πεζοπορία στον Δημοσάρη

Ιούνιος για πεζοπόρους - εικόνα 1

Το περπάτημα στο φαράγγι του Δημοσάρη που βρίσκεται στην Κάρυστο είναι μία από τις ομορφότερες φυσιολατρικές εμπειρίες στην Ελλάδα κι αυτή είναι η ιδανική εποχή για να το ανακαλύψετε. Οι μυρωδιές των σκίνων, τα αγριολούλουδα της Όχης, οι καταρράκτες… Το κελάρυσμα των νερών και τα κουδουνίσματα των ζώων, το κελάηδημα των πουλιών σε συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή από την κορυφή της Γιούδας μέχρι την παραλία των Καλλιανών: δέκα χιλιόμετρα πορεία πάνω σε λιθόστρωτο μονοπάτι και μέσα σε οργιώδη βλάστηση, με τους σκίνους και τα αγριολούλουδα να ευωδιάζουν τώρα την άνοιξη. Το ιδανικό είναι να σας περιμένει κάποιος με αυτοκίνητο στο χωριό Λενοσαίοι (το μοναδικό «ζωντανό» χωριό του φαραγγιού) κι από κει να κατευθυνθείτε προς την αμμουδερή παραλία των Καλλιανών, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Μετά την απολαυστική πεζοπορία, το φαγητό στη μικρή ταβέρνα του χωριού με την ηλιόλουστη βεράντα που αγναντεύει το Αιγαίο θα σας ανταμείψει. Χρήσιμα για το ταξίδι σας: Ορίστε την Καρύστο ως αφετηρία σας και επιλέξετε να μείνετε στο ξενοδοχείο «Anastasia» (2224027222) ή στο «Apollon Suites» (2224022045-8). Για φαγητό στην ταβέρνα-ψησταριά «Ο Ζούρας» (περιοχή Αλαμανέικα) θα δοκιμάσετε ψητά της σχάρας και την καρυστινή εκδοχή της τυρόπιτας, που ακούει στο όνομα τυροπιτάρα.

Τα πράσινα μονοπάτια του Κίσαβου

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας τον κάνει ακαταμάχητο κι ευτυχώς δεν έχει καταπατηθεί από την αυθαίρετη τουριστική ανάπτυξη, οπότε εύκολα «χάνεσαι» μέσα στους χωματόδρομους για να βρεθείς δίπλα σε ρεματιές, λιβάδια και δάση ελάτης. Μια εύκολη διαδρομή είναι αυτή προς την Κορυφή Προφήτης Ηλίας (1.978 μ.). Παρκάρετε στο χωριό Σπηλιά (αφήνετε τον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο για Συκούριο και αφού περάσετε την κωμόπολη θα συνεχίσετε για 12 χλμ.) και παίρνετε το μονοπάτι που αρχίζει λίγο έξω από το χωριό. Η διαδρομή περνά μέσα από το προστατευόμενο δάσος πουρναριάς, μοναδικό στο είδος του, στην Ευρώπη. Αφού περάσετε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και τη βρύση Τουφεξή, θα φτάσετε στο καταφύγιο του Κίσαβου, στη θέση Κάναλος. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την εύκολη κατάβαση στο Φαράγγι του Ρακοπόταμου, με τις φυσικές λίμνες (ξεκινά από το Μαυροβούνιο και καταλήγει στο Αιγαίο). Λίγο πιο extreme είναι η κατάβαση του φαραγγιού του Κρυονερίου με τις νεροτσουλήθρες και τις φυσικές κολυμπήθρες, μεταξύ των χωριών Αμπελάκια και Σπηλιά. Χρήσιμα για το ταξίδι σας: Στα Αμπελάκια μπορείτε να μείνετε στο «Hotel Kouria» (2495093343) και να δοκιμάσετε ζυγούρι στην ταβέρνα «Ριζάρι», ενώ στο Μεταξοχώρι μια καλή επιλογή είναι το «Αρχοντικό Σουλιώτη» (2494022040).

Αμοργιανό μου καλντερίμι

Τα ξενύχτια στην παραλία της Αιγιάλης και στις πλατείες της Χώρας, το αγνάντεμα από τη Χοζοβιώτισσα, οι βουτιές στον Μούρο και τη Γραμπούσα: υπερβατική κι εναλλακτικά εγκόσμια μαζί η Αμοργός, σε γητεύει και γίνεσαι θαμώνας. Κι έτσι που στέκει άγριος βράχος, σπαρμένος καλντερίμια, καταμεσής του Αιγαίου, πώς να αντισταθούν και οι οδοιπόροι; Κορυφαία πεζοπορική εμπειρία η παλιά στράτα που συνδέει τη Χώρα με την Αιγιάλη, περνώντας από το μοναστήρι-αετοφωλιά της Χοζοβιώτισσας και τον ερειπωμένο Ασφοντυλίτη: τρεισήμισι ώρες περπάτημα με απίστευτο ορίζοντα στο Αιγαίο. Κλασικό αγαπημένο και το ανηφορικό καλντερίμι που τραβερσάρει από την Αιγιάλη προς τη Λαγκάδα, το εκκλησάκι της Επανωχωριανής και τον Σταυρό προσπερνώντας αμπέλια, λιοχώραφα και αμέριμνα αμνοερίφια. Παρέα με τον Παναγιώτη Ψυχογιό (6972748605) μπορείτε να συνεχίσετε και προς το ακρωτήριο Ξώδοτο κι άλλες μη σηματοδοτημένες διαδρομές. Χρήσιμα για το ταξίδι σας: Το νησί διαθέτει τρία κάμπινγκ (σε Αιγιάλη και Κατάπολα), για να κανακέψετε όμως τον εαυτό σας, μείνετε στον παραδοσιακό ξενώνα «Εμπροστιάδα» (2285071814) στη Χώρα ή στο «Αιγιαλίς» (2285073393) στα Κατάπολα. Για φαγητό αράζουμε σε «Τσαγκαράδικο» και «Λιοτρίβι» στη Χώρα.

Βήμα και βουτιά στη Μήλο

Δεν είναι το πρώτο νησί που σου έρχεται στο μυαλό όταν πακετάρεις τα ορειβατικά σου, όμως προσφέρει μοναδική γεωλογία, ιδιαίτερα εκεί όπου η στεριά συναντά τη θάλασσα! Θα πάρουμε λοιπόν και το μαγιό μας όταν ξεκινήσουμε από το υψίπεδο Πλατόραχες (δυόμισι χιλιόμετρα από τον Αϊ-Γιάννη) για τις θαλασσινές σπηλιές του Κλέφτικου. Αν θέλεις κάθε βήμα να σου δίνει και δυνατότητα για βουτιά, τράβηξε costa costa από την αρχαία Φυλακωπή έως τα πάλλευκα «γλυπτά» βράχια του Σαρακήνικου και σε περιμένουν καρτποσταλικά τοπία: τα… φιόρδ του Παπάφραγκα, το πέτρινο φυσικό «γεφύρι» στον Κάπρο, τα σύρματα (σπίτια για τις βάρκες) σε Άγιο Κωνσταντίνο και Μύτακα, το θαλασσινό κανάλι με το νησάκι στο Κοφτό. Αν πάλι ψάχνεις για... οδηγό, πάρε μαζί σου τον χάρτη της Terrain ή αναζήτησε τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, Γιώργο Μάλλη (6978585487) για να σε οδηγήσει. Χρήσιμα για το ταξίδι σας: Διαμονή στο «Melian Hotel & Spa» (2287041150) στα Πολλώνια, στο «Limeri Apartments» (2287022439) στο Σαρακήνικο ή στα «Alba Studios» (2287023239) στον Αδάμαντα. Θα «τσακίζαμε» ευχαρίστως γλυκά στον «Παληό» στην Πλάκα και στην «Κιβωτό των Γεύσεων» στα Πολλώνια, όπου θα καθόμασταν και για φαγητό στο «Αρμενάκι».

Ποταμίσια Άνδρος

Την πρωτοβάφτισαν Υδρούσα για τα τρεχούμενα νερά της, κι είναι αυτά που δροσίζουν τις πιο ωραίες διαδρομές μας στο νησί (π.χ., την κατάβαση από τα Αποίκια προς τα Πίσω Γιάλια). Ο οδηγός «Οδοιπορικό στην Άνδρο» όμως και η Αριάνα Μασέλου από το καινούργιο γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Trekking Andros (6937236362) μου έβαλαν ιδέες για μια ντουζίνα περπατήματα ακόμα, με καλύτερο αυτό στο φαράγγι Διποτάματα με τους 24 νερόμυλους! Σκέψου: θα περπατάμε κατά διαστήματα πλάι στο ρυάκι μες στη βλάστηση, θα κάνουμε τάι τσι στο τοξωτό γεφύρι, θα δούμε τη Δρακολίμνη και το μεσαιωνικό κάστρο της Φανερωμένης, πριν βγούμε στο καπετανοχώρι Κοχύλι, που ατενίζει τον όρμο Κορθίου. Να μην κατηφορίσουμε και για βουτιά στης Γριάς το Πήδημα; Χρήσιμα για το ταξίδι σας: Στη Χώρα επιλέξτε για διαμονή το ξενοδοχείο «Παράδεισος» (2282022187) ή το αναπαλαιωμένο «Micra Anglia» (2282022207), στις Μένητες το «Αίολος» (2282051311) και στην παραλία Κυπρί το «Perrakis» (2282071456). Στο Κόρθι αράζουμε στο νεόχτιστο «Augustis Suites» (2282061450) και για φαγητό στη «Λιθοδομή» και στο «Sea Satin-Nino».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.