Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips

Ετοιμάζεσαι να επισκεφθείς την Πόλη του Φωτός για πρώτη φορά. Οι προσδοκίες υψηλές, τα αξιοθέατα ατελείωτα, οι συμβουλές από φίλους που έχουν ήδη πάει πέφτουν βροχή κι εσύ να προσπαθείς να φτιάξεις ένα πλάνο: από πού να αρχίσεις; Ιδού κάποια δοκιμασμένα tips για να μην πελαγώσεις.

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips

Ετοιμάζεσαι να επισκεφθείς την Πόλη του Φωτός, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως, για πρώτη φορά. Οι προσδοκίες υψηλές, τα αξιοθέατα ατελείωτα, οι συμβουλές από φίλους που έχουν ήδη πάει πέφτουν βροχή κι εσύ να προσπαθείς να φτιάξεις ένα πλάνο: από πού να αρχίσεις; Ιδού κάποια δοκιμασμένα tips για να μην πελαγώσεις.

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 1

1.Less is more Το Παρίσι ­είναι από τις πόλεις εκείνες που ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν καθημερινά. Είναι λογικό να μην ξέρεις από πού να αρχίσεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και αποφάσισε εκ των προτέρων ότι θα κάνεις μόνο όσα προλάβεις. Χωρίς άγχος ή τύψεις. Εξάλλου θα ξαναρθείς, είναι σίγουρο.

2.Χρησιμοποίησε το smartphone σου ως οδηγό Υπάρχουν πολλά χρήσιμα applications που μπορούν να σου λύσουν τα χέρια, όπως ο οδηγός του μετρό (ψάξε για «Paris Metro»), το Google translate που θα σε βοηθήσει να ξεσκονίσεις τα γαλλικά σου αν και πλέον μπορείς να συνεννοηθείς κάλλιστα στα αγγλικά, θεματικές ξεναγήσεις (ψάξε για «Pocket Guide»), οδηγός για τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία/γλυκές διευθύνσεις στην πόλη (ψάξε για «Paris pastry shops» του ειδικού πάνω στο θέμα David Lebovitz) αλλά και μυστικές διευθύνσεις που ούτε οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν καλά καλά (ψάξε για «My little Paris»).

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 2

3.Κλείσε μια οργανωμένη­ ξενάγηση Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και βάλ’ το ως προτεραιότητα. Προτιμάς να περπατήσεις, να πάρεις το ποδήλατο ή το πιο μοδάτο Segway, να επιβιβαστείς σε ένα κινηματογραφικό 2CV ή να βολτάρεις οδηγώντας Vespa; Θα βρεις επιλογές για όλα και ακόμη περισσότερα. Sites όπως το www.tripadvisor.com σου δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση με χρήσιμα σχόλια για το τι να περιμένεις από το καθένα. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε το WEGO walking tour (www.wegowalking.com). Ο χαρισματικός Γαλλομεξικανός Paul προσφέρει καθημερινά δωρεάν ξενάγηση σε βασικά αξιοθέατα και σημεία της πόλης (διάρκειας τριών μέχρι τρεισήμιση ωρών), με τη σωστή δόση από ιστορικά στοιχεία, trivia κι ευτράπελες ιστορίες από τη ζωή της πόλης – θα σε πάει ακόμη και στις πιο trendy δημόσιες τουαλέτες του κέντρου. ­Συνήθως στις δωρεάν ξεναγήσεις δίνει ο καθένας στο τέλος το αντίτιμο που θεωρεί ότι άξιζε η εμπειρία του.

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 3

4.Κλείσε εστιατόριο Στο Παρίσι το φαγητό είναι εμπειρία – ειδικά τον τελευταίο καιρό με την άνθηση των νέων­ μπιστρό. Αρκεί να πας προετοιμασμένος. Αξίζει να κάνεις μια έρευνα εκ των προτέρων και να κλείσεις τουλάχιστον ένα βραδινό­, μια και τα καλά εστιατόρια/μπιστρό­ γεμίζουν εβδομάδες νωρίτερα, ειδικά για το σαββατοκύριακο. Στο πολύ κατατοπιστικό website The Paris Kitchen (http://thepariskitchen.com) η Wendy Lyn δίνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, με αναλυτικές αναφορές από πολλά εστιατόρια, κι έναν πολύ πρακτικό οδηγό για τις καλύτερες διευθύνσεις ανά περιοχή (θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος). Δοκιμάσαμε και προτείνουμε: «Les Papilles», ένα ατμοσφαιρικό bistrot/deli με εξαιρετικό φαγητό στη γειτονιά Quartier Latin (www.lespapillesparis.fr). Για μεσημεριανό τα πράγματα είναι πιο «χαλαρά», αλλά και πάλι θα σε βοηθήσει να ξέρεις εκ των προτέρων 2-3 καλές διευθύνσεις στη γειτονιά που επισκέπτεσαι κάθε φορά. Ειδάλλως πάρε μια φρεσκοψημένη μπαγκέτα από τον πλησιέστερο φούρνο, ένα μπουκάλι κρασί και τυρί της αρεσκείας σου από κάποιο deli και απόλαυσε το πιο απλό και νόστιμο γεύμα, κάνοντας αυτό που οι ντόπιοι λατρεύουν περισσότερο: people watching!

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 4

5.Να είσαι ευέλικτος Mη μένεις προσηλωμένος στο τι έχεις σχεδιάσει, το ταξίδι είναι ενδιαφέρον κυρίως όταν δεν χρειάζεται να ακολουθείς το πρόγραμμα κατά γράμμα. Για παράδειγμα, αν η ημέρα είναι βροχερή, δεν θα πας για βόλτα στα δρομάκια της Μονμάρτρης. Αντιθέτως, αν ο καιρός είναι ηλιόλουστος, είναι κρίμα να κλειστείς σε ένα μουσείο απλώς επειδή έτσι είχες σχεδιάσει αρχικά. Λογικό.

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 5

6.Ακολούθησε το δικό σου top 10, το οποίο θα φτιάξεις με βάση τα δικά σου ενδιαφέροντα, αγνοώντας τα «πρέπει» των άλλων. Μοναδικό το Μουσείο του Λούβρου, αλλά αν δεν είσαι ο τύπος που συχνάζει στα μουσεία, ποιος ο λόγος να το βάλεις στο πρόγραμμά σου; Το κέντρο της πόλης είναι ένα ανοιχτό μουσείο από μόνο του, οπότε αν προτιμάς να τριγυρνάς στις παραμυθένιες boulevards και σε μικρά δρομάκια, μη διστάσεις ούτε στιγμή. Αν είσαι foodie, εξερεύνησε τα street markets, τσεκάρισε μαγαζιά με είδη κουζίνας όπως το E.Dehillerin (www.e-dehillerin.fr) ή μάθε να φτιάχνεις αυθεντικά macarons παρακολουθώντας ένα μάθημα ζαχαροπλαστικής στο La Cuisine Paris (http://lacuisineparis.fr). Αν είσαι μανια­κός με τη μόδα, θα περάσεις ώρες χαζεύοντας στα εμβληματικά εμπορικά κέντρα όπως τα Le Bon Marche (www.lebonmarche.com), Colette (www.colette.fr), Galeries Lafayette (http://haussmann.galerieslafayette.com) και θα επισκεφθείς τα fashion museums της πόλης (φυσικά και υπάρχουν!): το Musee de la Mode et du Textile (www.lesartsdecoratifs.fr) και το Palais Galliera (www.palaisgalliera.paris.fr). Και πάει λέγοντας – αναλόγως με την «τρέλα» σου...

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 6

7.Χρησιμοποίησε το μετρό Oι εκπληκτικές art nouveau πινακίδες που σηματοδοτούν τις στάσεις του θα μπορούσαν να είναι από μόνες τους λόγος. Ωστόσο, θα το κάνεις και για λόγους πρακτικούς: με ένα πολύ καλά αναπτυγμένο δίκτυο, στάσεις συχνές και δρομολόγια ακόμη πιο συχνά, δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο για τη μετακίνησή σου. Το Παρίσι είναι τεράστιο και όσο κι αν σου αρέσει να περπατάς –και θα περπατήσεις πολύ, αυτό ­είναι το μόνο σίγουρο–, θα πάρεις και το μετρό για τις μεγάλες αποστάσεις. Προμηθεύσου πακετάκια των 10 εισιτηρίων που είναι φτηνότερα και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη (www.parismetro.com).

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 7

8.Κυριακάτικο πρόγραμμα Aν και αυτήν την ημέρα οι ρυθμοί στην πόλη είναι σχετικά χαλαροί, κάποιες περιοχές κρατάνε τη ζωντάνια τους. Στο αριστοκρατικό Le Marais θα βρεις ανοιχτά μαγαζιά για ψώνια και θα περπατήσεις στη γεμάτη παλμό Rue des Rosiers, στην καρδιά της εβραϊκής γειτονιάς­. Αν πεινάς, δοκίμασε ένα από τα φημισμένα σάντουιτς­ στον ονομαστό φούρνο­ Sacha Finkelsztajn (http://finkelsztajn.com). Αν πάλι τρελαίνεσαι για ανοιχτές αγορές, τσεκάρισε την κυριακάτικη στη Βαστίλη ή τη Raspail με τα βιολογικά προϊόντα, όπου μπορείς να πάρεις και το μεσημεριανό σου. Εκτός αν έχεις κλείσει για brunch, άλλη μία αγαπημένη συνήθεια αυτής της πόλης. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε: στο «Le Reservoir» σε περιμένει μια ξεχωριστή live brunch εμπειρία με cool jazz, soul classics, gospel και rare funk ήχους σε σκηνικό βγαλμένο από ταινία (€ 27/άτομο, www.reservoirclub.com)

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 8

9.Βγες από την πεπατημένη­ Είναι σίγουρο πως το παρισινό κέντρο θα σε σαγηνεύσει με τις καλογυαλισμένες βιτρίνες και την tres chic αισθητική του. Αξίζει όμως να δεις και τις ανερχόμενες –αγαπημένες των hipsters– γειτονιές East Canal St. Martin, Bastille και Republique (arrondissements 10, 11 και 12). Εδώ θα βρεις, άλλωστε, και μερικές από τις πιο «καυτές» διευθύνσεις για φαγητό.

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 9

10.Δες τη θέα από τον Tour Montparnasse Φυσικά είναι εμπειρία να ανεβείς στον Πύργο του Άιφελ, αλλά πόση ώρα είσαι διατεθειμένος να περιμένεις; Αν η αναμονή ξεπερνά τα όριά σου, έχεις εναλλακτική: παίρνεις το πλησιέστερο μετρό και σε λίγο βρίσκεσαι στην κορυφή του Tour Montparnasse (εδώ η αναμονή είναι από πολύ μικρότερη έως ανύπαρκτη), με θέα εξίσου –αν όχι περισσότερο– συγκλονιστική. Προτίμησε να ανεβείς την ώρα που δύει ο ήλιος και ο εμβληματικός πύργος λαμπυρίζει. Κεραυνοβόλος έρωτας! (www.tour-eiffel.fr, www.tourmontparnasse56.com)

Πώς να πάτε

Παρίσι της πρώτης φοράς: 10 smart tips - εικόνα 10

Η Air France έχει απευθείας πτήσεις 4 φορές ημερησίως από την Αθήνα για το Παρίσι με τιμή ναύλου από € 81 για απλή μετάβαση. Πληροφορίες και κρατήσεις στο www.airfrance.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.