Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι

Η δυτική πλευρά του βουνού των Κενταύρων μάς αρέσει για την ηρεμία και τη χαμηλόφωνη κομψότητά της, και είναι ιδανική για μια χαλαρή χριστουγεννιάτικη απόδραση. 

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι

Η δυτική πλευρά του βουνού των Κενταύρων μάς αρέσει για την ηρεμία και τη χαμηλόφωνη κομψότητά της, και είναι ιδανική για μια χαλαρή χριστουγεννιάτικη απόδραση. Ο Μίλτος Μιχαλάς μας τη συστήνει.

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 1
Μόλις 6 χλμ.από τη Δράκεια, το χιονοδρομικό Αγριόλευκες όπου μπορείτε να κάνετε τα αγαπημένα σας χειμερινά σπορ.

Τα χωριά της, αόρατα στα ραντάρ των κοσμικών weekenders, είναι ό,τι πρέπει για γιορτές βγαλμένες από τα χρόνια της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς: χριστουγεννιάτικο πρωινό ξύπνημα με τους ήχους των τρεχούμενων νερών, γλυκό του κουταλιού κάστανο μπροστά σε αναμμένα τζάκια, χιονοπόλεμος στην πλατεία και ευχές με τσίπουρο σε παμπάλαια καφενεία.

Αυτήν τη φορά, αντί για Μηλιές και Βυζίτσα, επιλέγουμε τον γειτονικό τους, λιγότερο γνωστό Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Στη γαλήνια πλατεία του, στα 620 μέτρα, ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και το μάτι χάνεται στη θέα του Παγασητικού. Η βόλτα αποκαλύπτει εξαιρετικά νεοκλασικά και πηλιορείτικα αρχοντόσπιτα, καλντερίμια που δεν χορταίνεις να τα περπατάς και μονοπάτια-παράδεισος για φυσιολάτρες – ένα ιδιαίτερο κομμάτι ανόθευτης ορεινής Ελλάδας.

Πέντε λεπτά δρόμος από τον Αϊ-Γιώργη, οι Πινακάτες έχουν κι αυτές σημαία τα πανέμορφα αρχοντικά και καλντερίμια τους. Το σκηνικό συμπληρώνουν η κουκλίστικη πλατεία με τη μαρμάρινη κρήνη και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και δυο ταβέρνες που σερβίρουν καλό σπιτικό φαγητό.

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 2
Τα δάση του Πηλίου είναι ιδανικά για ιππασία.

Αίσθηση απομόνωσης στη φύση προσφέρει και η Δράκεια, όπου θα πάτε κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από Αγριά. Χωριό-ησυχαστήριο, φτιαγμένο από Ηπειρώτες μαστόρους, και με μεγάλη ιστορία. Δύο πλατείες (από τις παλαιότερες του Πηλίου) και τρία καφενεία. Μια επίσκεψη αξίζουν το αρχοντικό Τριανταφύλλου για το υπέροχο εσωτερικό του, ο ναός του Αγίου Αθανασίου για τις εικόνες του και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για τις αγιογραφίες του Παγώνη. Όσοι αναζητούν περιπέτεια, θα τη βρουν στα 6 χλμ. από εδώ, στις πίστες του χιονοδρομικού Αγριόλευκες, ανάμεσα σε οξιές και καστανιές.

Απέναντι από τη Δράκεια, ο Άγιος Λαυρέντιος επιμένει σε χαμηλούς τόνους, με περιποιημένους και οικονομικούς ξενώνες και θαυμάσια δαιδαλώδη καλντερίμια που ανήκουν στους πεζούς. Απλά και παραδοσιακά θα κυλήσουν οι μέρες σας εδώ, με βόλτες μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου –το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής– για να νιώσετε το κλίμα των ημερών αλλά και με τσιπουροκατανύξεις και χαλαρή κουβεντούλα με τους ντόπιους μέχρι αργά στα καφενεία του χωριού.

Πού να μείνετε

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 3

Chroma Villas (Κάτω Γατζέα, 2423022030) Σε απόσταση λίγων βημάτων από τη νοσταλγική περαντζάδα της παραλίας, το καινούργιο συγκρότημα αποτελείται από πολύ καλόγουστες βίλες με ξενοδοχειακές παροχές που θα ενθουσιάσουν όσους αποζητούν την αυτονομία και την αίσθηση ενός εξοχικού στο Βουνό των Κενταύρων.

Ανωβολιός (Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428086898) Ένα «χωριό μες στο χωριό». Ανακαινισμένα, παλιά πέτρινα σπίτια, αυλές σε διαφορετικά επίπεδα, πολύ περιποιημένα δωμάτια –μερικά με τζάκι– και πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Αρχοντικό Ιωαννίδη (Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428094071) Φινετσάτα και ρομαντικά δωμάτια σε εξαιρετικά αναπαλαιωμένο νεοκλασικό συν ιδιωτικά μπανγκαλόους στην αυλή. Ατού το πρωινό με χειροποίητες πίτες.

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 4
Εδώ η διασκέδαση περιορίζεται στα cafes των ξενώνων.

Αρχοντικό Σακαλή (Πινακάτες, 2423086560) Μεγάλα και πολύ κομψά δωμάτια σ’ ένα αρχοντικό-έξοχο δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Διαθέτει και spa.

Έφιποι (Πινακάτες, 6932663114, 6972207558) Τέσσερα αυτόνομα διαμερίσματα με χαριτωμένη διακόσμηση και ζωντανά χρώματα, στον οικισμό Αλεξέικα. Σε δύο υπάρχει σοφίτα και πατάρι.

Βίλα Δράκεια (Δράκεια, 2428092610) Το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Κουμούτση διαθέτει πέντε δωμάτια –με δικό τους μπάνιο, κοινόχρηστη κουζίνα και καθιστικό– και μία αυτόνομη γκαρσονιέρα. Ιδανικό για παρέες.

Δρυάδες (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096224) Το μεράκι και η πείρα των ιδιοκτητών φαίνονται παντού: από τα προσεγμένα δωμάτια –τα περισσότερα με τζάκι– μέχρι το πλούσιο σπιτικό πρωινό. Highlight οι ωραίες αυλές.

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 5
Ζεστή ατμόσφαιρα και φινέτσα στο «Αρχοντικό Σακαλή» στις Πινακάτες, ένα από τα ομορφότερα στο Πήλιο.

Παληό Ελαιοτριβείο (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096481) Ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα που μετατράπηκε με πολύ μεράκι σε ατμοσφαιρικό ξενώνα, στην κορυφή του χωριού. Ωραιότατη η θέα από τα επάνω δωμάτια.

Πού να φάτε

Το Ουζερί του Στεφανή (Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093000) Παρεΐστικη ατμόσφαιρα με το τσίπουρο να ρέει άφθονο. Αβγά με χόρτα, μοσχαράκι κοκκινιστό και γίγαντες για μεζέ.

Το κουτούκι της κυρά Χρυσούλας (Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093798) Τιμήστε το χοιρινό σπανάκι, το μπουμπάρι και τη φασολάδα. Κάθε μέρα ανοιχτό, στην είσοδο του χωριού.

Πηλέας (Πινακάτες, 2423086873) Ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα και περιποιημένες γεύσεις (αγριογούρουνο, σπεντζοφάι κ.ά.) με σπεσιαλιτέ τα μανιτάρια φρικασέ.

Η Δροσιά - Ταβέρνα του παπά (Πινακάτες, 2423086772) Για ζυγούρι στη λαδόκολλα, γίδα λεμονάτη και κουνέλι στιφάδο.

Μεταξογένης (Δράκεια, 2428096015) Όλα τα πιάτα είναι πεντανόστιμα, αξίζει όμως να δοκιμάσετε το ζυγούρι στη γάστρα και τα σαρμαδάκια. Ανοίγει τα σαββατοκύριακα και από 23/12 έως 6/1 καθημερινά.

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι - εικόνα 6
Στις «Δρυάδες» στον Άγιο Λαυρέντιο θα δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις και πιο δημιουργικά πιάτα.

Δρυάδων Γεύσεις (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096110) Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Δρυάδες» αξίζει από μόνο του μια επίσκεψη. Μπουμπάρι, μοσχαράκι με κάστανα και καραμελώμενο κότσι είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα του.

Φωλιά (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096241) Απλό ταβερνάκι με ειδίκευση στη σχάρα. Η κυρία Ελένη φτιάχνει και ωραιότατο κόκορα κρασάτο και χοιρινό πρασοσέλινο.

Πώς να πάτε

Οδικώς από Αθήνα για Βόλο θα διανύσετε 320 χλμ. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από Βόλο, θα φτάσετε στην Αγριά όπου υπάρχει ταμπέλα προς Δράκεια (18 χλμ. από Βόλο). Για τον Άγιο Λαυρέντιο (21 χλμ.) θα περάσετε την Αγριά και θα στρίψετε αριστερά στο ύψος των Κάτω Λεχωνίων, ενώ για Άγιο Γεώργιο Νηλείας και Πινακάτες (21 & 27 χλμ.) θα στρίψετε αριστερά στα Άνω Λεχώνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.