Ατέλειωτα δάση με πεύκα, πλατάνια και καστανιές, γοητευτικό τοπίο που μοιράζεται συναρπαστικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά και άπειρες γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, ένα καλό οδικό δίκτυο, φθηνό φαγητό και όμορφα ξενοδοχεία. Η Θάσος, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο, κρύβει μυστικές γωνιές που επιτρέπουν στον καθένα να βρει το δικό του ιδιαίτερο παράδεισο.
Όπου κι αν αποφασίσετε να μείνετε στη Θάσο, έχετε διασφαλίσει εύκολη και καλή πρόσβαση αφού το νησί κυκλώνεται από ένα κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς και απ΄ όπου διακλαδώσεις οδηγούν στα ορεινά χωριά. Οι στροφές αρκετές όπως και τα χιλιόμετρα –100 χλμ. είναι ο γύρος του νησιού, όμως το τοπίο είναι συναρπαστικό, έτσι όπως οι ατέλειωτες γαλαζοπράσινες παραλίες εναλλάσσονται με δάση, γκρεμούς και χωριά βυθισμένα στο πράσινο, που σε κάνουν να πιστεύεις πως βρίσκεσαι κάπου …στα Τζουμέρκα!
O Λιμένας
Στο Λιμένα, κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, θα φθάσετε με φεριμπόουτ από την Κεραμωτή. Έχοντας από τη μια μεριά τη θάλασσα και από την άλλη το πευκόδασος, ο πυρήνας του χωριού με τα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τα πλατάνια και τα ψαροκάικα, έχει πλαισιωθεί με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη του τουρισμού από κάποιες τυπικές τσιμεντένιες κατασκευές. Όμως, στο Παλιό Λιμάνι, στην άκρη του χωριού, το Καλογερικό, ένα διώροφο διατηρητέο αρχοντικό που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις ανάμεσα στο πράσινο, τα ερείπια της αρχαίας Θάσου με την Αγορά – αξίζει να δείτε τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου (7ος πχ. αιώνας), τη BA στοά (4ος πχ. αιώνας) και τη NΔ στοά με τις 7 εισόδους της, καθώς και το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο (2593022180), δείχνουν το άλλο πρόσωπο του νησιού. Ένα ανηφορικό μονοπατάκι οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο όπου το καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει ονειρεμένη θέα στο Λιμένα και στο Στενό της Θάσου και από εκεί, περνώντας μέσα από το δάσος με τα πεύκα, το μονοπάτι φθάνει στην Ακρόπολη (Βρυόκαστρο) με το ναό των Αγίων Αποστόλων, κυριολεκτικά επάνω στα βράχια με θέα θάλασσα. Επιστρέφοντας στο Παλιό Λιμάνι, το όμορφο κομμάτι του Λιμένα, μια σειρά από café, ταβερνούλες και μπαράκια με ωραίες μουσικές είναι καλή βάση για χαλαρές ώρες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας, ενώ την ομορφότερη θέα προς το πέλαγος, το Λιμένα και το Παλιό Λιμάνι, θα την έχετε μάλλον από το Καρνάγιο, ένα all day χώρο με πρωινό, καφέδες, πίτσες και τα συναφή.
Η παράκτια Θάσος
Φεύγοντας από το Λιμένα με πορεία δυτικά, θα συναντήσετε με τη σειρά τα παραθαλάσσσια θέρετρα Παχύς, Σκάλα Ραχώνι, Σκάλα Πρίνου (όπου φθάνει φεριμπόουτ από την Καβάλα), Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλιράχης, Κλίσμα, Σκάλα Μαριές, τη μεγάλη και όμορφη παραλία Τρυπητή για να φτάσετε στα Λιμενάρια, το δεύτερο μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό του νησιού με ένα όμορφο προστατευμένο λιμανάκι και σήμα κατατεθέν το «Παλατάκι» όπως το λένε οι ντόπιοι. Το κτήριο, στέγαζε τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία σιδήρου του νησιού στις αρχές του 20ου αιώνα που εγκαταλείφθηκαν το Μεσοπόλεμο, και επειδή είχε περάσει κάποτε από εκεί ο Κάιζερ, του ονόμασαν παλάτι. Το χωριό έχει όμορφο και ασφαλές λιμανάκι για μικρά σκάφη, πίσω από το Παλατάκι η παραλία Μεταλλεία, είναι από τις καλές της περιοχής ενώ στο μπαρ «Ναυάγιο» με μια βάρκα κομμένη στα δύο και μισοχωμένη στην άμμο, η εναλλακτική μουσική και το easy living φτιάχνουν την απόλυτη φάση διακοπών.
Επόμενη στάση ο τουριστικά ανεπτυγμένος Ποτός, απ΄ όπου ξεκινάει το ανατολικό, λιγότερο τουριστικοποιημένο, πιο «άγριο», και πολύ γοητευτικό ανατολικό μέρος της Θάσου με την παραλία της Ψιλής Άμμου να δίνει τη θέση της στην μικρούτσικη γοητευτική παραλία Ροσογκρεμός. Μετά την ήσυχη Αστρίδα (ρωτήστε να σας πουν που βρίσκεται η παραλία «Σαλονικιός» στο ομώνυμο ακρωτήρι) και λίγο πιο κάτω, φθάνετε στην εξωτικής ομορφιάς εσωτερική λιμνοθάλασσα της Γκιόλας (δεν «βγαίνει» στη θάλασσα οπότε θα πάτε μέσα από δασωμένη περιοχή, με τα πόδια). Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο, μετά από μερικές στροφές, θα φανεί μπροστά σας η θρησκευτική ψυχή της Θάσου, η γυναικεία Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Κρεμασμένη κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα στα όρια του γκρεμού, δεν έχει σίγουρη χρονολογία ίδρυσης. Λέγεται πάντως, πάντως πως ιδρύθηκε από τον όσιο Λουκά, ένα Θασίτη μοναχό, με εντολή της αγιορείτικης μονής Φιλοθέου, στην οποία υπάγεται πνευματικά, το 1080. Ο πολυτιμότερος θησαυρός της μονής είναι ο Τίμιος Ήλος, ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού ενώ στα ριζά του βράχου όπου ορθώνεται το μοναστήρι, υπάρχει σπηλιά με είσοδο από τη θάλασσα όπου αναβλύζει γλυκό νερό, στο οποίο αποδίδονται θαυματουργικές ιδιότητες. Ο χώρος είναι υποβλητικός, η θέα μαγική και οι ιστορίες πίστης και θαυμάτων, δημιουργούν ένα ισχυρό ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού.
Μετά το μοναστήρι, βρίσκεται η γλυκύτατη (και πολυσύχναστη) αμμουδερή παραλία της Αλυκής στην ομώνυμη χερσόνησο, με τα πεύκα να σκύβουν μέσα στη θάλασσα. Πίσω από την παραλία, αρχαία λατομεία μαρμάρου, το ιερό των Διόσκουρων και δυο τρίκλιτες παλαιοχριστιανικές βασιλικές (4ου – 7ου αι.). Βάλτε τη μάσκα σας και κολυμπήστε μέχρι τη «μύτη» της χερσονήσου. Ένα βυθισμένο λατομείο κείτεται στο βυθό και περιμένει να το ανακαλύψετε.
Εδώ, ο δρόμος εγκαταλείπει την παράκτια πορεία του για να την ξαναβρεί στα Κοίνυρα με τη πανέμορφη μεγάλη παραλία Παράδεισος στην αγκαλιά του πυκνού πευκόδασους και το νησάκι Κοίνυρα απέναντι. Επειδή η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ο βυθός είναι αμμώδης όταν πιάνει καιρός, τα κύματα ορθώνονται τεράστια και το μέρος, θυμίζει …Χαβάη 5-0! Ναι μεν εδώ καταφθάνει κόσμος και λαός, αλλά στις άκρες με τα βραχάκια τα πράγματα είναι πιο ήσυχα και μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό.
Ο επόμενος παραθαλάσσιος οικισμός είναι η Σκάλα Ποταμιάς. Στο κέντρο του οικισμού, βρίσκεται ο Ταρσανάς, ένα όμορφο πέτρινο κτήριο που υπήρξε αλιευτικό καταφύγιο των μοναχών του Αγίου όρους και σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πριν φθάσετε στον οικισμό, έχετε ήδη αρχίσει να περνάτε δίπλα από τη διάσημη Χρυσή Παραλία μήκους 2 χλμ. με τα δασώδη βουνά να υψώνονται στο πίσω μέρος του κόλπου. Το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος κάνει την άμμο να χρυσίζει, εξ ου και το όνομα. Αυτή η διάσημη παραλία λοιπόν λέγεται Χρυσή Ακτή προς το νότο όπου βρίσκεται η Σκάλα Ποταμιάς και Χρυσή Αμμουδιά προς το βορρά, εκεί που βρίσκεται ο επόμενος οικισμός, η Σκάλα Παναγίας, επίνειο του πιο παραδοσιακού χωριού του νησιού, της Παναγίας, παλιάς πρωτεύουσας της Θάσου.
Μια ακόμα ομορφιά καθώς προχωράτε προς το Λιμένα είναι Σαλιάρα, μικρή παραλία με απίστευτα τιρκουάζ νερά ενώ η «άμμος» του βυθού είναι τριμμένο λευκό μάρμαρο που λαμπυρίζει και δίνει το ιδιαίτερο χρώμα και τη λάμψη των νερών. Έπεται η Μακρύαμμος, άλλη μεγάλη παραλία, αγαπημένη των Θασιτών και των επισκεπτών.
Η ορεινή Θάσος
Όπως θα διαπιστώσετε από την παραλιακή σας βόλτα, οι Σκάλες αφθονούν. Πρόκειται για τα επίνεια των χωριών που χτίστηκαν στο πιο ασφαλές, μεσόγειο μέρος του νησιού, αφού παλιά, ο κίνδυνος των πειρατών ήταν μεγάλος και οι άνθρωποι έφτιαχναν το σπίτια τους για προστασία στο βουνό, αφήνοντας στις Σκάλες τα καΐκια τους και τη δραστηριότητα της προμήθειας εμπορευμάτων. Και από βουνά, η Θάσος, άλλο τίποτα. Όλο το εσωτερικό της μέρος είναι ορεινό με πυκνά δάση, κοιλάδες, ποταμιές ρεματιές και νερά και πιο ψηλές κορφές το βουνό Υψάριο (Ψαριό το λένε οι ντόπιοι) με 1.204 μ. και τον Προφήτη Ηλία με 1.206 μ. Τα πανέμορφα χωριά, διατηρούν σε γενικές γραμμές την παραδοσιακή θρακομακεδονίτικη αρχιτεκτονική, είναι πνιγμένα στο πράσινο, το ύφος τους σε κάνει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε νησί και συμπληρώνουν ιδανικά τη γαλαζοπράσινη δαντέλα που τα περιβάλλει. Αν θέλετε μια βόλτα στα ορεινά από κάποιον που ξέρει τα πράγματα από μέσα, ο Σταύρος Λάμπης (6942269426) οργανώνει jeep safari με αξιώσεις.
*Στη δυτική πλευρά του νησιού λοιπόν και με είσοδο από τη Σκάλα Πρίνου, θα ανεβείτε στο Μικρό και στο Μεγάλο Καζαβίτι. Μην μπερδευτείτε αν δείτε Μεγάλος και Μικρός Πρίνος. Άλλο όνομα ίδια χωριά. Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τους θεόρατους πλάτανους, στο Μεγάλο Καζαβίτι, με το δροσερό αεράκι και το θρόισμα των φύλλων, θα σας γλυκάνει την ψυχή. Ο καφές επιβάλλεται και εδώ, θα φάτε πραγματικό θασίτικο φαγητό, στο Kazaviti και στο Βασίλη (φοβερά ψητά).
*Πάλι στα δυτικά, με είσοδο από Σκάλα Μαριές, θα ανεβείτε στο πανέμορφο χωριό Μαριές. Χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα, με παραδοσιακά σπίτια, είναι ένα από τα πιο παλιά του νησιού. Στο 6.5 χιλιόμετρο του δρόμου προς τις Μαριές, ένας στενός χωματόδρομο οδηγεί ύστερα από 800 μ. στο μικρό πανέμορφο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιούδα τη λένε οι ντόπιοι), μέσα σε ελαιόδεντρα, πεύκα και λουλούδια, σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του νησιού, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φτιαγμένης από κερί και μαστίχα. Πίσω από το χωριό, προς τις πλαγιές του βουνού Υψάριον, μέσα στο πυκνό δάσος, βρίσκεται η μικρή τεχνητή λίμνη και ο πανέμορφος καταρράκτης, κορνιζαρισμένος από ιδιόμορφες πλάκες όπου μπορείτε να καθίσετε και να πάρετε ανάσες ομορφιάς και δροσιάς μέσα σε ένα γοητευτικό περιβάλλον.
*Στα νότια, λίγο έξω από τον Ποτό, ξεκινάει ασφαλτοστρωμένος δρόμος 8 χλμ., για το χωριό Θεολόγος, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Περίκλειστο από τα βουνά, υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και επειδή χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακό το 1979 διασώθηκαν πολλά πανέμορφα σπίτια με παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική ανάμεσα στα οποία και το διώροφο αρχοντικό Χατζηγιώργη, όπου στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο (2593025930). Εντυπωσιακή η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με τη μεγάλη ξύλινη σκαλιστή είσοδο προς το ιερό, κάποιες καλές ψησταριές διάσημες για τα ντόπια κρεατικά τους και αν θέλετε «βουτιά» στην αυθεντικότητα, μια βόλτα προς την κορυφή, όπου βρίσκονται οι πηγές των νερών. Ακολουθώντας το καλντερίμι που περνάει κάτω από τον Άγιο Δημήτριο, και αφού περάσετε την παλιά τοξωτή πέτρινη γέφυρα, φθάνετε απέναντι, στο εξωκλήσι Παναγούδα και έχετε όλο το χωριό κάδρο μπροστά σας. Το Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει στο χωριό το πιο χαρακτηριστικό θασίτικο έθιμο, ο «Θασίτικος γάμος» που διαρκεί μια εβδομάδα και συνοδεύεται από γλέντι και μουσική.
*Στα δυτικά, με είσοδο από τη Σκάλα Παναγιάς, θα επισκεφθείτε το ορεινό κόσμημα της Θάσου, το χωριό Παναγιά, ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού. Αγκαλιασμένο από το πράσινο, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων προσφέρει από ορισμένα σημεία λαμπρή θέα προς τη θάλασσα. Εδώ, τα παραδοσιακά σπίτια έχουν πιο απλή αρχιτεκτονική, τα πέτρινα στοιχεία είναι έντονα, από την γλυκύτατη πλατεία των Τριών Πηγών με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια, κάνοντας ίσως μια στάση στην αναπαράσταση του Ελαιοτριβείου με νερόμυλο της οικογένειας Σωτηρέλη και οπωσδήποτε στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ρυθμό βασιλική μετά τρούλου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας, που χτίστηκε το 1831 από τα ερείπια αρχαίων ναών. Ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται δυνατά με λιτάνευση της εικόνας συνοδεία μπάντας, φαγητό με πατάτες ρύζι και μοσχάρι στιφάδο που παρατίθεται σε κοινό τραπέζι στην εκκλησία και γλέντι με όργανα. Όπως μας είπαν, την 1η Νοεμβρίου, παραμονή των Αγίων Πάντων γίνεται το «κουρμπάνι» δηλαδή μαγειρεύεται κρέας με στάρι και μοιράζεται σε όλους, στην αυλή της εκκλησίας.
Οι ωραιότερες παραλίες
Στη Θάσο, δεν υπάρχουν ωραιότερες και λιγότερο ωραίες παραλίες. Όλες είναι μαγικές και πεντακάθαρες με κρυστάλλινα νερά. Είναι θέμα προσωπικού ταμπεραμέντου να «κολλήσεις» με τη μια ή την άλλη. Πάντως, οι περισσότερες είναι αμμώδεις με άμμο μέσα και έξω και οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αν ψάξετε πάντως, ακόμα και το Δεκαπενταύγουστο θα βρείτε απομονωμένα κολπάκια για να ζήσετε το θερινό σας παράδεισο.
*Αρχάγγελος (κάτω από το Μοναστήρι του Αρχάγγελου): Δύο παραλίες, μια μεγάλη και μια μικρότερη και πιο απομονωμένη. Και οι δύο με ομπρέλες. Βαθιά νερά, καλό σημείο για ψαροντουφεκάδες.
*Αλυκή: Ένας μικρός δρομίσκος που πηγαίνει παράλληλα με την παραλία οδηγεί σε λοφίσκο όπου βρίσκονται παλιά ορυχεία αλατιού και από εκεί βουτάς στον …παράδεισο. Μικρός κολπίσκος, πράσινα νερά, ομπρέλες, από πίσω απομεινάρια αρχαίων οικισμών, στέκι Ιταλών, λίγες ταβερνούλες.
*Γκιόλα: Κλειστή εσωτερική λιμνοθάλασσα, κάτι σαν θαλάσσια πισίνα. Φθάνεις με τα πόδια μέσα από το δάσος. Εξωτική αίσθηση, όχι ομπρέλες.
*Μακρύαμμος: Πολύ ρηχή (μέχρι και 50 μ. μέσα στη θάλασσα πηγαίνεις με τα πόδια), πολλές εγκαταστάσεις, πισίνα, μπανγκάλοους, τένις, κατάλληλη για παιδιά. Το συγκρότημα που διαχειρίζεται το χώρο χρεώνει είσοδο € 3. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στην ολόλευκη «τροπική» παραλία Μάρμαρα (παλιό λατομείο μαρμάρου) με απίστευτα γαλαζοπράσινα νερά.
*Σαλιάρα: Τυρκουάζ νερά τύπου Μαλδίβες, άμμος από ψιλό μάρμαρο που λαμπυρίζει, beach bar, ομπρέλες, κοσμοσυρροή.
*Παράδεισος: Άμμος, ονειρεμένα νερά, κόσμος πολύς, ομπρέλες, φυσική σκιά, ρηχά νερά που όταν φυσσάει σηκώνει κύματα βουνό, όπως Χαβάη.
*Τρυπητή: Μεγάλη, δημοφιλέστατη, αμμώδης, γαλαζοπράσινα νερά, ομπρέλες. Πολύ ψάρι στα βαθιά για όλους όσοι θέλουν να ψαρέψουν και το Άγιο Όρος απέναντι.
*Σαλονικιός: «Εναλλακτική» παραλία, νεανικό στέκι. Μετά από την Αστρίδα, υπάρχει σχετική πινακίδα. Φθάνεις από χωματόδρομο με τα πόδια (1,5 χλμ.) ή με τζιπ.. Φοβερό ηλιοβασίλεμα, άμμος, άσπρα βράχια, καντίνα με μουσική και καφέ, ποτά, σουβλάκια. Με ομπρέλες. Προσβάσιμη και από θάλασσα.
*Χρυσή Παραλία: Μεγάλη, αμμώδης, η άμμος αποκτάει χρυσό χρώμα το απόγευμα, ομπρέλες, οικογένειες.
*Ψιλή Άμμος: Μουσική, καφέ, beach bar, στέκι νεολαίας
Γωνιές γυμνιστών
*Τρυπητή: Στην άκρη –άκρη της παραλίας δεξιά, δίπλα στα βράχια. Για να πάτε, καθώς ερχόσαστε από το Λιμένα, κάνετε δεξιά στην πινακίδα Μπλαβούλης και παίρνετε τον πρώτο χωματόδρομο. Αν κολυμπήσετε αριστερά από το βράχο, θα περάσετε μέσα από μια τρύπα –από εκεί και το όνομά της, και θα βγείτε πάλι σε παραλία.
*Παράδεισος: Τέρμα αριστερά στα βράχια (αλλά και στα βράχια στη δεξιά μεριά). Για να πάτε στρίβετε στην πινακίδα που λέει Κοίνυρα.
*Κλιματσίδα: Περνάτε τα Λιμενάρια και κάνετε δεξιά προς Ποτό όπου βλέπετε μια πέτρινη βίγλα για να θαυμάζεις τη θέα. Δίπλα ακριβώς, ξεκινάει παράλληλο τσιμεντένιο σοκάκι και κατεβαίνει στην μικρή βραχώδη παραλία.
*Μεταλλεία: Μόλις περάσετε τα Λιμενάρια. Θα δείτε και μαρμάρινες στήλες με σκαλισμένα τα σύμβολα των ζωδίων που έχουν φτιάξει καλλιτέχνες, με έμπνευση από την ενεργειακή δύναμη του τόπου.
Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε
Κατά την άποψή μας, τρία είναι τα σημεία που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε στη Θάσο: το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Λιμένα, ολόκληρη η Χερσόνησος Αλυκών με τα αρχαία της, τα λατομεία και τη φοβερή θάλασσα και την περιοχή των Μεταλλείων, τη παλιά, βιομηχανική όψη της Θάσου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου (Λιμένας)
Είναι το σημαντικότερο σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όμορφο καθώς στεγάζεται σε κτήριο του 1934 και άριστα οργανωμένο μετά την ανακαίνιση και την επέκταση του 2004. μπαίνοντας θα μείνετε άφωνοι με τον Κούρο ύψους 3,5 μ. που δεσπόζει στην είσοδο. Ο υπόγειος χώρος με ερείπια της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου φαίνονται μεν αλλά δεν είναι επισκέψιμα, η Αφροδίτη επάνω σε δελφίνι σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της, τα εκθέματα που ξεκινούν από τον 7ο π.χ. αιώνα και φθάνουν στον 7ο μ.Χ. , όλα από τη Θάσο, συνοδεύεται από πολύ κατατοπιστικές επιγραφές. Θα δείτε ακόμα εργαλεία από το παλαιολιθικό ορυχείο ώχρας στις Τζίνες, μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο, αναπαράσταση ενός σπιτιού της Ύστερης Εποχής Χαλκού κι ενός τάφου της Εποχής Σιδήρου καθώς και εντυπωσιακές λίθινες ανθρωπόμορφες στήλες από τον οικισμό της Πρώιμης Εποχής Χαλκού.
Αλυκές (ανατολική Θάσος)
Η χερσόνησος Αλυκών, στη νοτιοανατολική πλευρά της Θάσου, είναι από μόνη της ένας χώρος που ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει κάτι που θα τον συναρπάσει. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει εντοπίζεται στην άκρη της όπου βρίσκεται λατομείο μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαϊκά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια και που μπορείτε να δείτε του μαρμάρινους όγκους του με μάσκα αν βουτήξετε στη θάλασσα. Το ιερό του Απόλλωνα του 7ου π.χ. αιώνα, ο αρχαίος οικισμός, τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών (4ος και 7ος μ.χ αιώνας αντίστοιχα) κλείνουν το αρχαιολογικό κομμάτι. από εδώ και πέρα, υπάρχει η θάλασσα. Δύο αμμουδεροί κολπίσκοι με πανέμορφα πράσινα νερά, οργανωμένη παραλία αλλά και μέρος για απομόνωση και γυμνισμό και ένα βυθισμένο λατομείο που μπορείτε να δείτε με μάσκα καθώς να κολυμπάτε.
Μεταλλεία (Λιμενάρια)
Το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας σιδήρου ξεκίνησε από τη γερμανική Speidel το 1905 και μετά από αλλεπάλληλες διακοπές, σταμάτησε οριστικά το 1963 (υπό ελληνική ιδιοκτησία). Το μαύρο μέταλλο σκεπάζει τη γη, τα ερείπια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων κάνουν δυνατή αντίθεση με το αθώο γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της φύσης. Η ενέργεια του χώρου είναι δυνατή και η υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης βρίσκει εδώ ένα καλό πλαίσιο για να δείξει τις δυνατότητές της. Μπροστά στο εργοστάσιο πίσω από το Παλατάκι, την έδρα της γερμανικής εταιρίας που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με λευκή άμμο και βότσαλο.
Που να μείνετε
Aeolis Thassos
Ξενοδοχείο σε μοντέρνα γραμμή με έξοχη θέα από τη μεγάλη βεράντα της ρεσεψιόν στη Σαμοθράκη, στη Λήμνο, μέχρι την Ίμβρο και την Τένεδο. Η θάλασσα απέχει περίπου 200 μέτρα με τα πόδια Δίπλα του βρίσκεται το παλαιότερο ξενοδοχείο Aeria Hotel της ίδιας ιδιοκτησίας που ξεχωρίζει για τη διάταξη των δωματίων και τους κήπους που θυμίζουν χωριό, σε χαμηλότερες τιμές (Αστρίς, 2593051831, €65-120).
Alea Hotel & Suites
Σύγχρονο ξενοδοχείο σε λιτό στιλ. Το ξενοδοχείο λειτουργεί και με το σύστημα Ultra All Inclusive σε διαφορετικές τιμές (Σκάλα Πρίνου, 2593058300, €90-250 με ημιδ.).
Alexandra Beach
Σύγχρονης αισθητικής μονάδα, με συγκροτήματα δωματίων και διώροφα μπανγκαλόους σε κήπους. Ένα διαμορφωμένο μονοπάτι οδηγεί στη θάλασσα Ποτός (2593058000, €110-250).
Alexandra Golden Boutique Hotel
Πολυτελές ξενοδοχείο επάνω στην παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς, μέσα σε κήπους με φυσική βλάστηση, δέντρα και λουλούδια. Δεκτοί μόνον ενήλικες (Λιμένας, 2593058212, €150-300).
Enavlion Hotel (Batagianni)
Εντυπωσιακό κτίσμα σε σχέση με το ύφος της περιοχής, με νεοκλασικά στοιχεία και μαξιμαλιστική αρχιτεκτονική αντίληψη μέσα σε κήπο γεμάτο λουλούδια (Λιμένας, Χρυσή Αμμουδιά, 2593058222, €65-125).
Ilio Mare Beach
Ξενοδοχείο διακοπών πάνω στην παραλία με ιδιότυπη μοντέρνα αρχιτεκτονική, μέσα σε ωραίους κήπους που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα (Σκάλα Πρίνου, 2593072083, €90-255).
Royal Paradise Beach Resort & Spa
Πολυτελές ξενοδοχείο μέσα σε 265 στρ. με ελιές και πεύκα στην ανατολική ήσυχη μεριά του νησιού με εξαιρετικής ποιότητας επίπλωση και εντυπωσιακό σπα εσωτερική πισίνα και πολλές παροχές. Το ξενοδοχείο λειτουργεί και με σύστημα half board και full board, με διαφορετικές τιμές (Ποτός, 2593055000, €140-270).
Villa Νικολέτα
Όμορφο μικρό ξενοδοχείο με αίσθηση πολυτέλειας και ρομαντισμού μέσα σε καταπράσινους κήπους με λουλούδια. Χειροποίητο πλούσιο πρωινό που σερβίρεται στο pool bar (Λιμένας, 2593022020, €60-120).
Καστανιές
Καλοφτιαγμένα αυτόνομα οροφοδιαμερίσματα με πέτρα και ξύλο, σε γαλήνιο και καταπράσινο περιβάλλον στις πλαγιές του βουνού. Στις αναγραφόμενες τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται το πρωινό (Μικρό Καζαβίτι, 2593072161, 6944323338, €45-80).
Louloudis Fresh
Κατάλυμα σε νεανικό ύφος (προσφέρει πρωινό )-με ποπ ζωηρούς χρωματισμούς στα δωμάτια και ένα δωμάτια με καθρέφτη στο ταβάνι… Μοντέρνο καλοβαλμένο εστιατόριο - καφετέρια όπου προσφέρεται το πρωινό. Μέσα σε χτήμα με ελιές και πισίνα και εξαιρετική θέα στη θάλασσα από την οποία απέχει 250 μ. (Παχύς, τοποθεσία Σκάλα Ραχώνι, 2593081101, 6972198011, €70 –100).
Ταρσανάς
Τα 9 δωμάτια βρίσκονται σε όροφο επάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. Είναι πολύ μοντέρνα σε διακόσμηση και βλέπουν θάλασσα. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό πλεονέκτημα του καταλύματος: βρίσκεται επάνω στη θάλασσα. Κατά τα άλλα, τα δωμάτια είναι μικρά όπως και τα μπάνια (Λιμένας, 2593023933, €90 -115).
Πού να φάτε
Kazaviti
Ονειρεμένη τοποθεσία στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα πλατάνια, πολλά καλομαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά –κοτόπουλο με φλιμάρια (χυλοπίτες), αρνίσιο κεφαλάκι γιουβέτσι, και ορεκτικά –πιταράκια, χορτοκεφτέδες με σέσκουλα και λάπαθα, κολυθολούλουδα γεμιστά. Αρκετά κρεατικά στη σχάρα και στη σούβλα, ντόπια ή ελληνικά (Μεγάλο Καζαβίτι, 2593071111, 69722053342).
Βασίλης
Η πιο ονομαστή ταβέρνα του νησιού για κρέας, φτιαγμένη ολόκληρη από τα χέρια του Βασίλη Κεραμάρη με θαυμάσιο εσωτερικό χώρο από ξύλο. Κατίκι, τσίπουρο, κρασί δικό τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τέλειο θασίτικο αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, συκωταριά, σπανάκι, μυρωδικά και άγρια χόρτα (Μεγάλο Καζαβίτι, 2593072016).
Κραμπούσα
Ταβέρνα με εξαιρετικές πρώτες ύλες από το κτήμα τους και καλομαγειρεμένα θασιώτικα πιάτα (κοτόπουλο με μελιτζάνες και κολοκυθάκια και "φτεροκεφτέδες"), ζυμαρικά με όποιο φρέσκο ψάρι ή θαλασσινό βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο μαγαζί (ζητήστε τα al dente), φρέσκα ψάρια και κρεατικά στη σχάρα. Αν έχουν δοκιμάστε οπωσδήποτε τις ελιές "χλαστάδες" (πράσινες σε λεμόνι) και "φλαστάδες" (με μάραθο) (Σκάλα Ποταμιάς, 2593062190).
Σύμη
Όμορφη σάλα και σκεπαστή δροσερή αυλή με ελληνική κουζίνα, φρέσκα ψάρια και μετά από παραγγελία μεγάλα ψάρια. Αξιοπρεπής λίστα κρασιών (Λιμένας, 2593022517).
Το Λιμάνι
Πολύ αγαπητό στο νησί ψαρομάγαζο από τους αδελφούς Αργυρόπουλους με νοσταλγική ατμόσφαιρα. Καπνιστή σμέρνα ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά πολλοί μεζέδες και μαγειρευτά (σουπιές κρασάτες, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, σουτζουκάκια σμυρνέικα) (Λιμενάρια, 2593052790).
Και ακόμα λίγες ιδέες για φαγητό:
Καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) στο Θεολόγο. Καφές, ντόπιο τσίπουρο, τοπικοί μεζέδες, μαγειρευτά και κρεατικά (2593031202)
Ψαροταβέρνα Αρμένος στις Μαριές. Εδώ ξεψαρίζουν οι βάρκες. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (6977413789).
Ταβέρνα Λαμπίρης στο Θεολόγο. Κατσικάκι στη σούβλα γεμιστό, σουβλάκια και μπριζόλες σούβλας (2593031230).
Τι να αγοράσετε
Μέλι, λάδι, ελιές, γλυκό καρυδάκι, γλυκό συκαλάκι. περάστε και από το εργαστήρι του αυτοδίδακτου γλύπτη Κώστα Λόβολου έξω από τα Λιμενάρια. Δουλεύει το ξύλο ελιάς και το μάρμαρο, φιλοτεχνώντας εντυπωσιακά στη λιτότητά τους έργα.