Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013

Κάνουμε browsing στις καθιερωμένες λίστες με hot προορισμούς που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημοσιεύουν οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, όπως ο «Rough Guide», ο «Lonely Planet» και το «National Geographic», και σας δίνουμε αφορμές είτε για να ετοιμάσετε βαλίτσες είτε για να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας.

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013

Κάνουμε browsing στις καθιερωμένες λίστες με hot προορισμούς που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημοσιεύουν οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, όπως ο «Rough Guide», ο «Lonely Planet» και το «National Geographic», και σας δίνουμε αφορμές είτε για να ετοιμάσετε βαλίτσες είτε για να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας.

Ευρώπη με αφορμή

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 1
Το φεστιβάλ Nowhere προσφέρει δυνατότητες αυτοέκφρασης στη μέση μιας ερήμου στη Βόρεια Ισπανία

To «National Geographic» μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς συμπεριέλαβε τη Θεσσαλονίκη στη λίστα με τους 20 must see προορισμούς για το 2013. Προσπερνώντας μιαν άλλη έκπληξη που μας επιφύλαξε ο «Rough Guide» τοποθετώντας τη Βόρεια Κύπρο ψηλά στη δική του λίστα, προχωράμε προς το γοητευτικό γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας και το Κόζιτσε της Σλοβακίας, τα οποία με ολοκαίνουργιους art χώρους και ποικίλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα επωμιστούν από κοινού τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για φέτος. Το 2013 αποτελεί όμως χρονιά σταθµό και για το Άµστερνταµ, καθώς πολλά από τα µνηµεία του γιορτάζουν σηµαντικές επετείους. Μεταξύ άλλων τα περίφηµα κανάλια του κλείνουν τα 400 τους χρόνια και το Μουσείο Βαν Γκογκ πατάει τα 40.

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 2
Το Μουσείο των Abba ανοίγει στη Στοκχόλμη

Στην κοσμοπολίτικη Στοκχόλμη το island hopping ανάμεσα στα 14 νησάκια που την απαρτίζουν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας. Ένα από αυτά όμως, το Τζουργκάρντεν, θα αποτελεί από τις 7 Μαΐου ναό των απανταχού Abba-maniacs, καθώς τότε θα ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο των Abba, με κοστούμια, όργανα, προσωπικά αντικείμενα, τραγούδια αλλά και ολογράμματα των μελών τού πιο επιτυχημένου σουηδικού συγκροτήματος όλων των εποχών ( www.abbathemuseum.com ). Αν πάντως εκλάβουμε το άνοιγμα νέων και φιλόδοξων art χώρων σαν σημάδι αναγέννησης «παραμελημένων» τοποθεσιών, τότε το παραθαλάσσιο Μάργκεϊτ, στο ανατολικό Κεντ της Αγγλίας, κερδίζει επάξια μια θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα χάρη στο πρόσφατο άνοιγμα της Turner Contemporary Gallery.

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 3
Η πόλη Χόμπαρτ της Τασμανίας προσελκύει τα πλήθη χάρη στο μουσείο MONA

Σε elegant φουτουριστικό στιλ, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και δυο βήματα από την παλιά πόλη όπου ξεφυτρώνουν κι άλλοι indie χώροι ( www.turnercontemporary.org ). Στα χνάρια μιας άλλου τύπου αναγέννησης, αυτής από τις στάχτες των βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βαδίζει η Δρέσδη ακολουθώντας το πρότυπο του Βερολίνου, από το οποίο παρεμπιπτόντως απέχει μόλις δύο ώρες. Η πάλαι ποτέ έδρα των Σαξόνων βασιλέων έχει αποκαταστήσει πλήρως τα μπαρόκ αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα που στολίζουν την παλιά της πόλη (όπως η Frauenkirche, και τα ανάκτορα Zwinger), ενώ το nightlife της θεωρείται το καλύτερο νοτίως του Βερολίνου. Καλά κρυμμένο μυστικό για low profile skiing στις Άλπεις αποτελεί η αυστριακή Καρινθία, στα νότια σύνορα της χώρας με την Ιταλία και τη Σλοβενία. Οι βουνοκορφές της είναι γεμάτες χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Nassfeld, το Gerlitzen ή το αποκλειστικά για παιδιά Katschberg, το apres ski δεν κοστίζει ακριβά, ενώ το καλοκαίρι οι λίμνες και τα λιβάδια της είναι αγαπημένος προορισμός των Αυστριακών ( www.carinthia.at ).

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 4
Με μπαρόκ αρχιτεκτονικά διαμάντια αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, η Δρέσδη μπαίνει στον τουριστικό χάρτη

Γνωρίζοντας όλοι μας από πρώτο (πικρό) χέρι τι σημαίνει η είσοδος μιας χώρας στο ευρώ για το επίπεδο των τιμών της, υποπτευόμαστε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την Κροατία, που από τον Ιούλιο θα αποτελεί μέλος της Ε.Ε. Last call λοιπόν για εκείνο το ταξιδάκι στο Ντουμπρόβνικ που μονίμως αναβάλλουμε, το οποίο συνδυάζεται και με ένα «πέταγμα» στο Μαυροβούνιο – στα πάνω του εσχάτως. Τέλος, τη μάλλον πιο «κουφή» αφορμή για ταξίδι επί ευρωπαϊκού εδάφους προσφέρει το Φεστιβάλ Nowhere, που διοργανώνεται από τις 9 μέχρι τις 14 Ιουλίου σε μία nowhere ερημική τοποθεσία μεταξύ της Σαραγόσας και της Λέιντα στη Βόρεια Ισπανία. Προφανώς σε χίπικο στιλ, είναι αφιερωμένο στην αυτο-έκφραση και στην αυτο-βελτίωση και περιλαμβάνει καθημερινά workshops με ονομασίες όπως goal setting, energy healing, find your totem animal, meeting of the minds και άλλα τέτοια… εναλλακτικά ( www.goingnowhere.org ).

Ταξίδια ονείρου

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 5
Η Μασσαλία, μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, έχει το δικό της «Mama Shelter» με την υπογραφή του Philippe Starck

Ψήφο εμπιστοσύνης τόσο από τον «Rough Guide» όσο και από το «National Geographic» παίρνει το Βαλπαραΐσο της Χιλής. Φανταστείτε πολύχρωμα σπίτια και λιθόστρωτα δρομάκια διάσπαρτα σε 42 λόφους πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στους οποίους ακόμα ανεβοκατεβαίνουν τελεφερίκ του 19ου αιώνα, ενθύμια από την εποχή που η πόλη-λιμάνι άκμαζε. Ολόκληρο ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Βαλπαραΐσο βρίσκεται σε περίοδο δεύτερης νιότης, με καλά εστιατόρια, νυχτερινή ζωή και ξεχωριστή bohemian ατμόσφαιρα.

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 6
Το Κόζιτσε της Σλοβακίας, η δεύτερη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013

Tο Εκουαδόρ ετοιμάζεται για εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση του σιδηροδρομικού του δικτύου. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μέχρι και την ένωση του διάσημου ηφαιστείου του Κοτοπάξι σε υψόμετρο 5.900 μ. με την επίσης διάσημη κορυφή του Ναρίθ ντελ Ντιάμπλο, σε μία από τις πιο απότομες σιδηροδρομικές διαδρομές του δυτικού κόσμου. Αναβρασμός επικρατεί όμως και στη γραφική πρωτεύουσα Κίτο. Αν και για χρόνια απλώς αναγκαίο πέρασμα καθοδόν προς τον Αμαζόνιο και τα Γκαλαπάγκος, ξεπροβάλλει πλέον ως αυτόνομος προορισμός χάρη σε ένα ολικό «lifting» που κόστισε 500 εκατ. δολάρια. Τα πανέμορφα κτίρια σε παστέλ αποχρώσεις και οι εκκλησιές του λάμπουν και πάλι, πλάι τους ανοίγουν νέα μουσεία όπως το Casa del Alabado, ενώ με επίκεντρο την Plaza de San Fransisco στο ιστορικό κέντρο ανοίγουν νέα μπαρ και εστιατόρια. Μέχρι να... πατηθούν και τα 7.000 νησιά που την απαρτίζουν, η Καραϊβική μοιάζει καταδικασμένη να έλκει τους ταξιδιωτικούς προβολείς.

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 7
Το Βαλπαραΐσο της Χιλής απλώνεται σε 42 λόφους πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Κι αν παλιοί μας γνώριμοι όπως η Δομινικανή Δημοκρατία (+8,4% στις αφίξεις για το πρώτο τετράμηνο του 2012) συνεχίζουν να τα πηγαίνουν μια χαρά, δεν λείπουν και οι προτάσεις για όσους αναζητούν ανεξερεύνητους παραδείσους. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα η Γρενάδα, με γοητεία που δεν περιορίζεται στην παραλία Γκραν Άνσε με την ολόλευκη άμμο αλλά φτάνει μέχρι την πανέμορφη πρωτεύουσα Σεντ Τζόρτζις και το ψαροχώρι Γκουγιάβ, όπου κάθε Παρασκευή γιορτάζεται το Fish Friday με ψαρομεζέδες και μουσικές. Οι δε μυρωδιές από μοσχοκάρυδο (το βασικό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού) μπλέκονται με αυτές της bitter οργανικής σοκολάτας που παράγει το τοπικό εργοστάσιο σοκολατοποιίας.

Λίγο παραδίπλα, το σύμπλεγμα 32 νησιών St. Vincent & The Grenadines (αλλιώς SGV – Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες) υιοθετεί την ανερχόμενη τάση του digital detox. Οι επισκέπτες αποχωρίζονται κινητά, laptops και tablets, personal coachers αντιπροτείνουν δραστηριότητες όπως snorkeling και ιστιοπλοΐα, ενώ στα δωμάτια δεν υπάρχουν ούτε τηλεοράσεις. Λοξοκοιτάζοντας τώρα προς Ασία μεριά, η ματιά μας πέφτει 65 χλμ. δυτικά της Σεούλ, εκεί όπου χτίζεται από το μηδέν το Σόνγκντο, η νεότερη και πιο sci-fi πόλη του κόσμου. Βάσει ενός master-plan εμπνευσμένου από τον υπόλοιπο κόσμο, θα έχει μέχρι το 2015 τα δικά της κανάλια της Βενετίας, το δικό της Central Park, αλλά και signature κτίρια όπως το Incheon Tower που θα ορθώνεται σε 151 ορόφους. Αυτοχαρακτηρίζεται δε και «aerotropolis», καθώς μέσω του αεροδρομίου της συνδέεται με το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα σε 3,5 ώρες ( www.songdo.com ).

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 8
Η Γρενάδα είναι από τους ανεξερεύνητους παραδείσους της Καραϊβικής

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται όμως και στο Νεγκέβ, στο Νότιο Ισραήλ. Το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια… έρημο που καταλαμβάνει περίπου το 60% της χερσαίας έκτασης της χώρας δεν εμποδίζει καθόλου την πρωτοφανή τουριστική αξιοποίηση που περιλαμβάνει eco-resorts και δρόμους του κρασιού σε επισκέψιμα οινοποιεία (τα πρώτα σταφύλια φυτεύτηκαν εδώ πριν από περίπου 2000 χρόνια), ενώ τη μετάβαση θα διευκολύνει τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή Τίμνα. Σε πιο θρησκευτικά μονοπάτια τώρα και ακολουθώντας τα χνάρια του Ιησού, η μήκους 63 χλμ. διαδρομή Gospel Trail ξεκινάει εδώ και λίγους μήνες από την Ιερουσαλήμ και αφού διασχίσει κοιλάδες και βουνά καταλήγει στη θάλασσα της Γαλιλαίας ( www.goisrael.com ).

Νέοι προορισμοί στο χάρτη

Οι προορισμοί που θα συζητηθούν το 2013 - εικόνα 9

Ο βυθός του αρχιπελάγους Ράτζα Άμπατ στα ανοιχτά της Ινδονησίας θεωρείται ο «Αμαζόνιος των ωκεανών». Το exclusive dive resort «Misool» είναι από τους πρώτους… αποίκους με μπάνγκαλοους χτισμένα στην επιφάνεια των νερών του ( http://misoolecoresort.com ).

Το πέρασμα της Μιαν-μάρ σε πιο δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης συστήνει σταδιακά στον κόσμο έναν μέχρι πρότινος ανέγγιχτο προορισμό με πλούσια βουδιστική παράδοση.

Το άνοιγμα του εκκεντρικού μουσείου MONA βάζει στον τουριστικό χάρτη την αυστραλέζικη πόλη Χόμπαρτ, πρωτεύουσα της Τασμανίας ( http://www.mona.net.au ).

Το νεότερο νησί του κόσμου δημιουργήθηκε από πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στα ανοιχτά της πολιτικά ασταθούς Υεμένης και ανήκει στο σύμπλεγμα των νήσων Ζουμπάιρ ( www.yementourism.com ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.

H LOT Polish Airlines επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

Η πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Warsaw Chopin Airport θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη Embraer 195, Boeing 737-800, και 737 MAX 8.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το "Rodos Week"

Ξεκίνησε η φάση αιτήσεων και έκδοσης voucher οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών για τη διαμονή τους σε Ξενοδοχεία Φιλοξενίας της Ρόδου.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Σποράδες

Με τις μεγάλες μέρες του Μάϊου να μας προσφέρουν μοναδικά ηλιοβασιλέματα βάφοντας ροζ τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Γκαμήλας και ιστορικές εκκλησίες σε πετρόχτιστα χωριά στα Ζαγοροχώρια, το Πάσχα του 2024 στην Ήπειρο έχει χρώμα φυσιολατρικό.