Χιλή

Ξεπερνώντας τα 4.300 χλμ. σε μήκος (τόση είναι η απόσταση μεταξύ Λισαβόνας και Μόσχας), αυτή η ασυνήθιστα στενή λωρίδα γης στη μια άκρη της Νότιας Αμερικής εμφανίζει ό,τι κλίμα υπάρχει στον πλανήτη και συνεχείς εναλλαγές φυσικού τοπίου: έρημο στον Βορρά, την ξηρότερη περιοχή στον κόσμο, την Atacama, την Παταγονία στον Νότο με τους παγετώνες, τις Άνδεις στα ανατολικά να αποτελούν το φυσικό σύνορο με την Αργεντινή και δυτικά τον Ειρηνικό με τα τεράστια κύματα. Ανάμεσά τους κοιλάδες, λίμνες, στέπες κι ενεργά ηφαίστεια, ενώ κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά στον κόσμο: από τα 6.900 μ. των Άνδεων στην επιφάνεια της θάλασσας. Από το βορειότερο άκρο, την Arica, στα σύνορα με το Περού και για τα επόμενα 1.500 χλμ. υπάρχει μόνο έρημος και μετά, σταδιακά, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια πρασίνου. Εδώ βρέχει μόνο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και ο ουρανός είναι τόσο καθαρός, που θεωρείται το καλύτερο σημείο στον κόσμο για αστρονομικές παρατηρήσεις. Από εδώ ξεκινούν και οι «κάθετοι» αμπελώνες που βγάζουν το παραδοσιακό χιλιανό λικέρ Pisco. Στο κέντρο βρίσκεται το Valparaiso με τα πολύχρωμα σπίτια, το εξαιρετικό φαγητό και την έντονη νυχτερινή ζωή. Παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Λίγο πιο πέρα η Mendoza, η «πρωτεύουσα» της παραγωγής του φημισμένου χιλιανού κρασιού. Εδώ κοντά και η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγκο, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή 6 εκατ. άτομα. Όσο προχωράμε νοτιότερα τόσο το κλίμα γίνεται μεσογειακό, επιτρέποντας τις αγροτικές καλλιέργειες. Πεντακόσια χιλιόμετρα πιο κάτω η χλωρίδα γίνεται εξαιρετικά πλούσια, λίμνες και ποτάμια κάνουν την εμφάνισή τους. Τα πάρκα εδώ προστατεύονται από την UNESCO. Και στη συνέχεια παγετώνες, χιλιάδες νησιά, φιόρδ, κανάλια και βίαια ποτάμια με παρθένα δάση ξεβράζονται στη θάλασσα, το αρχιπέλαγος της Παταγονίας, σε ένα τοπίο ανείπωτης ομορφιάς. Και μετά είναι η πολιτιστική κληρονομιά: οι Ίνκας στον Βορρά, οι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι κατακτητές που επηρέασαν τη χώρα και οι ποιητές Πάμπλο Νερούδα και Γκαμπριέλα Μιστράλ, κάτοχοι Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι δύο. Να μην ξεχάσουμε το νησί του Πάσχα, έναν προορισμό-φετίχ για τους ανήσυχους ταξιδιώτες.

Πότε να πάτε : Το καλοκαίρι στη Χιλή διαρκεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο και θεωρείται high season – αυτή είναι και η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Νότια Χιλή (Παταγονία κ.λπ.). Αντίθετα η ορεινή Χιλή προσφέρεται για σκι κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος). Καλές εποχές είναι και η άνοιξη (Οκτώβριος-Νοέμβριος) για την Κεντρική Χιλή αλλά και το φθινόπωρο (Μάρτιος-Απρίλιος) του τρύγου. Η έρημος ενδείκνυται όλες τις εποχές πλην του καλοκαιριού. Ο Μάρτιος είναι ιδανικός για ένα ταξίδι στο Νησί του Πάσχα. Δεν κάνει τόση ζέστη και δεν έχει τις ορδές των τουριστών του καλοκαιριού.

Τα 10 καλύτερα σαφάρι στον πλανήτη Γη

Ποτάμια, λίμνες, ξηρά, θάλασσα, άγρια χλωρίδα και πανίδα σας περιμένουν για εμπειρίες που είναι φτιαγμένες για να μείνουν αξέχαστες.