Forget me not

4

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Μυρτώ Γκόνη σκηνοθετούν και ερμηνεύουν το βαθιά τρυφερό και συγκινητικό έργο του Βρετανού Τρίσταν Μπέρνεϊς, στο οποίο παρακολουθούμε τη ζωή ενός ζευγαριού από την πρώτη γνωριμία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.| Powered by Uber

Forget me not ©Γκέλυ Καλαμπάκα

Το συγκινητικό έργο του Τρίσταν Μπέρνεϊς παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού από την πρώτη γνωριμία τους μέχρι τα γεράματά τους, τις σημαντικές -και λιγότερο- σημαντικές στιγμές της συμβίωσής τους. Η ακολουθία δεν είναι χρονολογική, οι σκηνές από τη ζωή τους προκύπτουν τυχαία σαν ένα γαϊτανάκι, όπου συχνά η λέξη ή η φράση που κλείνει τη μία σκηνή ανοίγει και την επόμενη. Ίσως ο συγγραφέας κατέφυγε σε αυτό το εύρημα επειδή (spoiler alert) επειδή καταπιάνεται και με το θέμα της άνοιας κι επιθυμεί να προσφέρει στους θεατές αυτό το μωσαϊκό στιγμών τόσο ακατάτακτα όσο υπάρχει στο μυαλό του ήρωα (ή, μήπως, της ηρωίδας;) - πρόκειται όμως για ένα εύρημα που λειτουργεί ευεργετικά ούτως ή άλλως, καθώς δίνει στο έργο μία ξεχωριστή δυναμική, έτσι όπως οι καταστάσεις εναλλάσσονται χωρίς χρονική ακολουθία, φέρνοντας τον θεατή σε συνεχή εγρήγορση και εναλλαγές συναισθημάτων. 

Forget me not
©Γκέλυ Καλαμπάκα

Δεν είναι τόσο το περιεχόμενο της ζωής αυτού του ζευγαριού που κάνει το έργο να συγκινεί (αν και σαφώς πρόκειται για ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμαστε) όσο η βαθιά τρυφερότητα και η αμεσότητά του. Αυτό το ταξίδι στο χρόνο προσδίδει μία συμπαντική διάσταση στο έργο, το οποίο δείχνει να αποτελεί μια υπόκλιση στο ερωτικό συναίσθημα και σε όλα τα ζευγάρια που κρατούν ενωμένο το νήμα της κοινής ζωής τους. Αυτά τα στοιχεία της τρυφερότητας, της αμεσότητας και του κοινού συναισθήματος, αναγνωρίζονται στο έπακρο και στην παράσταση που συνυπογράφουν (σκηνοθεσία και ερμηνείες) ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Μυρτώ Γκόνη. Η χημεία και η σύνδεσή τους είναι μοναδική καθώς βυθίζονται σε ένα χείμαρρο συναισθήματων,  και οι ίδιοι ανταποκρίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε σκηνής, όπου συναντούμε τους ήρωες σε διαφορετική ηλικία, σε διαφορετική συνθήκη, σε διαφορετικές στιγμές της σχέσης τους, τις όμορφες και τις άσχημες, τις εύκολες και τις δύσκολες. Σε αυτό το ταξίδι τους, μέσα στη μαύρη, άδεια σκηνή, δεν χρειάζονται τίποτα άλλο εκτός της τόσο ουσιαστικής παρουσίας τους και της αφοπλιστικής τους επικοινωνίας (και γι' αυτό  η παράσταση-βίωμα θα λειτουργούσε ακόμη πιο επιδραστικά, αν παιζόταν σε σκηνή που θα είχε εγγύτερη σχέση με τους θεατές).

Περισσότερες πληροφορίες

Forget me not

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια συγκινητική ιστορία ενός ζευγαριού που «παίζει» με το χρόνο, απ’ το πρώτο τους βλέμμα μέχρι την τελευταία τους ανάσα, αναδεικνύοντας την προσπάθειά τους να παραμείνουν ενωμένοι, μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολυβραβευμένο συγγραφέα. Σε κάθε ανάμνηση οι χαρακτήρες είναι κάπου αλλού, σε διαφορετικό χρόνο, και συχνά κάποιοι άλλοι. Σαν δυο ατρόμητοι εξερευνητές ταξιδεύουν σε νέους κόσμους. Στο μέλλον και το παρελθόν τους. Στη γνωριμία, στη γέννηση του παιδιού τους, στα βαθιά τους γεράματα, στη λήθη του έρωτα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2026: Η τέχνη επιστρέφει στο νησί της Οδύσσειας

Από τις 18 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης επιστρέφει δυναμικά. Μια εννεαήμερη γιορτή σύγχρονου πολιτισμού με παραστάσεις, εργαστήρια, διαγωνιστικά ντουέτα και τιμητικές βραβεύσεις, μετατρέπει το νησί σε ζωντανή σκηνή δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/07/2026

"Αλκηστις" από το Εθνικό Θέατρο: Φωτογραφίες παράστασης και σταθμοί περιοδείας

Ένα διήμερο γεμάτο συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα σφράγισε την πρεμιέρα της Άλκηστης του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η καθηλωτική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται τώρα για τη μεγάλη της περιοδεία!

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (20-24/07)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις εντός και εκτός Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που σηκώνουν αυλαία από 20 έως 24 Ιουλίου και ξεχωρίζουν.

Γιάννης Τσουμαράκης: "Ο Ίωνας του Μοσχόπουλου είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το είδωλό της"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Τσουμαράκης μιλάει για τον "Ίωνα", μια παραγωγή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, το ταξίδι στην Επίδαυρο, τη μοναδική μέθοδο του σκηνοθέτη, το υπαρξιακό ταξίδι της αναζήτησης ταυτότητας, την ανάγκη αποκέντρωσης της τέχνης και εξηγεί γιατί η γενιά του δημιουργεί κόντρα στις δυσκολίες.

13 έργα, 4 σκηνές: Η νέα σεζόν της Happy Productions

Ο θεατρικός χειμώνας μάς θέλει ετοιμοπόλεμους θεατρικά και η Happy Productions είναι εδώ. Με 13 σπουδαίες παραγωγές σε τέσσερις σκηνές, η νέα σεζόν 2026-2027 υπόσχεται ένα θεατρικό ταξίδι με εκπλήξεις.

Πότε επιστρέφει στην Αττική ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη

Πότε παίζεται στην Αθήνα η παράσταση "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη που υπογράφουν Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου;

5 λόγοι για να μη χάσετε την καθηλωτική "Breath of Light/Πνοή Φωτός" στην Αρχαία Κόρινθο

Η διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη μάς μιλά για τη μυσταγωγική, περιπατητική παράσταση στην Αρχαία Κόρινθο (28 & 29/7), όπου η συγκλονιστική ερμηνευτική παρουσία της Λυδίας Κονιόρδου, η καθηλωτική φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου, η υποβλητική μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη και τα πρωτότυπα κείμενα του Πάνου Γκιόκα συντονίζονται με την ενέργεια του Ιερού του Απόλλωνα.