Έγκλημα και τιμωρία

3,5

Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μεταγράφεται σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή που εστιάζει στο μοτίβο της κάθετης πορείας από το σκοτάδι στο φως και ανεβαίνει σε μια παράσταση με σημείο αιχμής την ατμόσφαιρα και ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

Έγκλημα και Τιμωρία

Ο Θανάσης Τριαρίδης ξαναγράφει το κλασικό έργο του Ντοστογιέφσκι, συμπυκνώνοντάς το σε διαλογικές σκηνές και κρατώντας τα βασικά πρόσωπα, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί το ηθικό δίλημμα περί δίκαιου/άδικου φόνου και έννοιες όπως η αμαρτία, η ενοχή, η εξιλέωση. Ο Ρασκόλνικόφ του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος που διανύει μια κάθετη πορεία αυτογνωσίας: ξεκινάει από μια αλαζονική αίσθηση ανωτερότητας για να βυθιστεί τελικά στην αποδοχή της μικρότητάς του, κάτι που θα τον οδηγήσει κάποια στιγμή στην ανύψωση, όχι με την έννοια της χριστιανικής ηθικής αλλά μιας εν ζωή "ανάστασης". Ο συγγραφέας εισάγει, επίσης, ψυχαναλυτικές αποχρώσεις, καθώς και αμυδρές αναφορές στο Ολοκαύτωμα, ενώ εφευρίσκει ένα ρόλο για τον Ντοστογιέφσκι, ρόλο που δεν λειτουργεί μόνο ως μεταθεατρική παρουσία αλλά συμβάλλει και στην "αποκρυπτογράφηση" του κεντρικού ήρωα. Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι αυτή η μεταγραφή, όμως, δεν παύει να λειτουργεί κάπως αποσπασματικά, ζημιώνοντας κυρίως την ανάπτυξη των χαρακτήρων και, συνεπακόλουθα, την οργανικότητα των σκηνικών δρωμένων. Τα πρόσωπα έχουν λίγο χρόνο και χώρο για να δείξουν το ήθος τους κι έτσι κάποιες καταστάσεις δεν φαίνεται να προκύπτουν φυσικά· το αποτέλεσμα είναι, τουλάχιστον σε σημεία, το έργο να "δείχνει" τι θέλει να πει.

Έγκλημα και Τιμωρία

Πάντως, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου μεταχειρίστηκε ωραία αυτό το συμπυκνωμένο, διαλεκτικό κείμενο, σε μια παράσταση με σημείο αιχμής την ατμόσφαιρα: Η δράση, έχοντας τη μουσική του Φώτη Σιώτα (και το τσέλο που παίζει ο Τάσος Μισυρλής) ως συμπρωταγωνίστρια, τοποθετείται στον υποφωτισμένο, πνιγηρό και εφιαλτικό χώρο ενός ναού (που έχει και στοιχεία ενός υπογείου, κελιού ή υπονόμου), προτείνοντας ίσως την καταβύθιση σε έναν εφιάλτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο προς το φως (φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα). Η χρήση της κινηματογράφησης λειτουργεί επίσης ωραία, καθώς ενισχύει το μοτίβο του εφιάλτη, ενώ ειδικά το πρώτο μισό εξελίσσεται μέσα από σκηνές που –και από γραφής– είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες (η ανάκριση του Ρασκόλνικοφ από τον Πορφύρη, η συνάντηση της Σόνιας και του Ρασκόλνικοφ)· όσο προχωράμε προς το φινάλε, τα πράγματα "στριμώχνονται" σε μια βεβιασμένη ανάπτυξη. Η επιλογή των ηθοποιών, πάντως, δικαιώνει τον Τάρλοου με συνολικά ωραίες ερμηνείες, αλλά ακόμη και από φυσιογνωμικής άποψης. Η Μαριάννα Πουρέγκα είναι όντως μια "διάφανη Σόνια", ερμηνεύοντας την "αγία πόρνη" που πρεσβεύει την απόλυτη καλοσύνη, η Σοφία Σεϊρλή δίνει ωραία δύο διαφορετικούς ρόλους (Μητέρα του Ρασκόλνικοφ/Φάντασμα Αλιόνας), όπως και ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Ντοστογιέφσκι/Ραζουμίχιν). Κάπως έντονος ο Δημήτρης Μπίτος στον αρνητικό ρόλο του Σβιντριγκάιλοφ, ωραία η Ντούνια της Στέλλας Βογιατζάκη. Ο Δημήτρης Ήμελλος ερμηνεύει τον ανακριτή Πορφύρη με χαρακτηριστική άνεση, προσθέτοντας το δικό του στίγμα, ενώ ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ως Ρασκόλνικοφ καταφέρνει να κατακτήσει τον ήρωα κατά τη μεγάλη διαδρομή του.

Πρώτη δημοσίευση: 14/12/23

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα και τιμωρία

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι “Έγκλημα και Τιμωρία” που φέρει την καθοριστική σφραγίδα του Θανάση Τριαρίδη. Η παράσταση παρουσιάζει την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε εκείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου: ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν, ενώ σε ρόλο-έκπληξη θα εμφανιστεί και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τι ενώνει Σακελλαρίου, Κουρλαμπά, Βογιατζάκη, Δραγούμη τη νέα θεατρική σεζόν;

Τέσσερις σπουδαίοι ηθοποιοί συναντιούνται στην παράσταση "Η Ιδέα της Χρονιάς!" του Σεμπαστιάν Καστρό, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/07/2026

Μία μοναδική βραδιά γεμάτη Αριστοφάνη και Κραουνάκη στο Λυκαβηττό

Η διαχρονική ηρωίδα του Αριστοφάνη ξαναβρίσκει τη φωνή της μέσα από τη μουσική και τη σάτιρα του Σταμάτη Κραουνάκη, με τη φοβερή Ελένη Ουζουνίδου να κεντάει στον ομώνυμο ρόλο και να παρασύρει το κοινό με την αστείρευτη ενέργειά της!

Ατζαράκης, Ρούμπος και Χιώτης μάς αποκαλύπτουν τα παρασκήνια της παράστασης "Ένα μωρό για τρεις"

Οι τρεις αγαπημένοι πρωταγωνιστές "καρφώνουν" με πολύ χιούμορ ο ένας τον άλλον, απαντώντας για τις κρίσεις πανικού με τις πάνες, τα φλερτ με... δόλωμα το μωρό και το ποιος παθαίνει το μεγαλύτερο νευρικό γέλιο στη σκηνή του Αθηνά.

"Γη της Επαγγελίας": Το οριστικό τέλος του λιγνίτη γίνεται θέατρο-ντοκουμέντο από τη Γεωργία Μαυραγάνη

Μετά από πολύμηνη έρευνα και συνεντεύξεις, η Γεωργία Μαυραγάνη συνθέτει ένα συγκινητικό θέατρο-ντοκουμέντο για το τέλος της λιγνιτικής εποχής στην Κοζάνη, φέρνοντας μαζί στη σκηνή επαγγελματίες ηθοποιούς και μέλη της τοπικής κοινότητας.

Dance Days Chania 2026: Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού επιστρέφει στα Χανιά

Από τις 20 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, το 16ο Dance Days Chania επιστρέφει με παραστάσεις, εργαστήρια και δράσεις αφιερωμένες στον σύγχρονο χορό.

Ο Πάνος Βλάχος στο θέατρο με μια μικρή Ιστορία για τη βία

Πότε ανοίγει η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση "ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" του Πάνου Βλάχου και της σκηνοθέτριας Λητώς Τριανταφυλλίδου τη νέα σεζόν 2026-27, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης";

27 νέες ομάδες χορού γεμίζουν με κίνηση την Τεχνόπολη

Η Αθήνα μυρίζει χορό, κι εμείς ανυπομονούμε να δούμε τι ετοιμάζουν οι νέες χορευτικές ομάδες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.