Μη σου τύχει

3,5

Την καθαρόαιμη φάρσα του μετρ Φρανσίς Βεμπέρ σκηνοθετεί (σε συνεργασία με τον Μανώλη Δούνια) και ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης, σε μια απρόσμενη επιλογή που δικαιώνεται εκ του ξεκαρδιστικού αποτελέσματος.

Μη σου τύχει

Ένας πληρωμένος δολοφόνος και ένας απελπισμένος χωρισμένος άνδρας βρίσκονται σε διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου. Ο πρώτος προκειμένου να έχει απρόσκοπτη θέα προς τα δικαστήρια όπου πρόκειται να καταθέσει ο μάρτυρας ενός πολύπροτου πολιτικού σκανδάλου, τον οποίον έχει εντολή να δολοφονήσει, ο δεύτερος γιατί σε αυτό το δωμάτιο πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου του με την πολυαγαπημένη του γυναίκα, η οποία πλέον τον έχει εγκαταλείψει. Φυσικά, τίποτα δεν θα πάει καλά από αυτή τη σχεδόν συγκατοίκηση, αφού έχουμε να κάνουμε με μια φάρσα: ο απελπισμένος σύζυγος, ο Φλοριάν, είναι ένας άνθρωπος-καταστροφή, αυτό που λένει οι Άγγλοι pain in the ass (το οποίο υπονοεί πάνω-κάτω και ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος "L’emmerdeur"), αυτός που φέρνει τους πάντες στα όριά τους και εν προκειμένω θα κάνει το σχέδιο της πληρωμένης εκτέλεσης να πάει στράφι.

Μη σου τύχει

Αυτή την καθαρόαιμη φάρσα του μετρ Φρανσίς Βεμπέρ ("Δείπνο ηλιθίων"), που παίζει με τους αταίριαστους χαρακτήρες, με την υπερβολή, με τις ατάκες και τα λογοπαίγνια (που εδώ πολύ ωραία μετέγραψε στην ελληνική γλώσσα ο Αντώνης Γαλέος) επέλεξαν να σκηνοθετήσουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλη Δούνιας: μια απρόσμενη επιλογή αλλά δικαιωμένη εκ του αποτελέσματος. Απίθανες καταστάσεις και φρενήρεις ρυθμοί σαρώνουν τη σκηνή, προκαλώντας κελαριστό γέλιο. Ο Αιμίλιος Χειλάκης κεντάει στον ρόλο του Φλοριάν, σε μία από τις σπάνιες -αν όχι μοναδική- στιγμές που τον βλέπουμε σε ακραιφνή κωμωδία, ενώ  εξαιρετικός είναι και ο -στυγνός επαγγελματίας, που θέλει απλώς να... εκτελέσει τη δουλειά του- Χριστόδουλος Στυλιανού.

Μη σου τύχει
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Ως τυπική φάρσα, το "Μη σου τύχει" παίζει με την υπερβολή, την επανάληψη, τη διόγκωση των καταστάσεων. Οι δύο σκηνοθέτες δεν φοβήθηκαν αυτά τα στοιχεία, αντιθέτως πρόσθεσαν ακόμη περισσότερη υπερβολή (στα κραυγαλέα κοστούμια της Μαρίας Κοντοδήμα, την εξωφρενική περούκα του Φλοριάν, ακόμη και στην απόφαση να μετατρέψουν τον εραστή της πρώην συζύγου του Φλοριάν σε ερωμένη) και συνολικά έχουν δημιουργήσει μία κατασκευή στην όποια συντονίζεται ένας καλοκουρδισμενος σκηνικός και ερμηνευτικός μηχανισμός. Ξεκαρδιστική η παρουσία της Ελένης Καρακάση που ερμηνεύει τη μοναδική υπάλληλο του ξενοδοχείου: πάνω της χτίζεται το καθοριστικό κωμικό εύρημα του ανθρώπου για όλες τις δουλειές. Η Ευγενία Ξυγκόρου, η Τάνια Τρύπη και η Νίνα Φώσκολου στους μικρότερους ρόλους της πρώην συζύγου,  της ψυχιάτρου/ερωμένης και της αστυνομικού ολοκληρώνουν το σύνολο. Συνεπές στη 70’s αισθητική της παράστασης το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, που αναπαριστά δύο πανομοιότυπα δωμάτια ξενοδοχείου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μη σου τύχει!...

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Δυο ξένοι βρίσκονται σε δύο διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου. Ο πρώτος, ένας απατημένος σύζυγος ο οποίος θέλει να αυτοκτονήσει και ο δεύτερος ένας επαγγελματίας δολοφόνος ο οποίος θέλει απλά να εκτελέσει… την δουλειά του. Μια οποιαδήποτε άλλη μέρα θα τα είχαν καταφέρει και οι δύο. Όχι όμως εκείνη. Γιατί τότε έμελλε όλα να τους πάνε στραβά με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτή είναι η υπόθεση της κλασικής γαλλικής μαύρης κωμωδίας (που έχει ανέβει δύο φορές από τον Κένεθ Μπράνα, ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο), γραμμένη από τον συγγραφέα του «Δείπνου ηλιθίων», αλλά και της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου «Το κλουβί με τις τρελές».

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.