Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ

3

Πρωτότυπη απόπειρα προσέγγισης μέσα από τη φόρμα του μουσικού θεάτρου θεμάτων όπως η αρρώστια, ο θάνατος, ο κύκλος της ζωής, σε μια παράσταση που εξελίσσεται ως ένα γκροτέσκο θέαμα, με άνισα τελικά αποτελέσματα.

Ευαγγελισμός το μιούζικαλ Χρήστος Συμεωνίδης©

Η ζωή στα νοσοκομεία, αυτούς τους μεταιχμιακούς τόπους μεταξύ ασθένειας, θανάτου και ζωής, γίνεται ο πρωταγωνιστής στο μιούζικαλ του Άγγελου Τριανταφύλλου. Σημείο εκκίνησης το ωραίο εύρημα που θέλει τον Χάρο, που παρουσιάζεται στην πρώτη και τόσο επιβλητική εικόνα της παράστασης ως η αρχετυπική κουκουλοφόρα μορφή με το δρεπάνι, να καταστέλλεται σε ένα κρεβάτι της α΄ παθολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, δίνοντας μικρή παράταση ζωής στους νοσηλευόμενους και ευκαιρία στους ανθρώπους τους να περάσουν ακόμη λίγο χρόνο μαζί τους. Η δράση δημιουργείται από πολλές "νησίδες" μικρών προσωπικών ιστοριών, των νοσηλευτών, των γιατρών, των ασθενών, των συνοδών τους, μέσα από την εξωρεαλιστική φόρμα του μιούζικαλ, όπου τα περισσότερα λέγονται μέσω των τραγουδιών, ενώ η μουσική ως πρωταγωνίστρια υποβάλλει τις συναισθηματικές καταστάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σκηνοθεσία (τη συνυπογράφουν ο συνθέτης και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος), η μουσική και το λιμπρέτο (Γιάννης Αστερής) ρίχνουν μια λοξή ματιά στον κόσμο των νοσοκομείων, που έχουν τους δικούς τους κανόνες, όπου ο χρόνος κυλάει αλλιώς, που είναι τόποι ατέρμονων αναμονών, ελπίδας, απογοητεύσεων, πίστης και απόγνωσης, τόποι μετέωροι, μακάβριοι, τόποι σωματικών και ψυχικών δοκιμασιών, αλλά και τόποι υπέρβασης.

Ευαγγελισμός το μιούζικαλ
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η παράσταση προσεγγίζει και αποδίδει με γκροτέσκο, ακόμη και αστείο τρόπο αυτόν τον κόσμο, συλλαμβάνοντας κάτι από την ξεχωριστή του ταυτότητα. Είναι φανερό πως οι δημιουργοί μεταχειρίζονται θεατρικούς τρόπους που βρίσκονται πέρα από την αληθοφάνεια, το ρεαλισμό, την πρώτου επιπέδου συγκίνηση, για να αποδώσουν κάτι από την αίσθηση που προκαλεί η συνεχής επαφή με το θάνατο και να τονίσουν τη σημασία της αποδοχής της φθαρτότητάς μας. Στη σκηνή εκτυλίσσονται μια σειρά από μακάβρια, τραγελαφικά ή κωμικοτραγικά επεισόδια, που στην πραγματικότητα έχουν διασαλεύσει τη νομοτέλεια του κύκλου της ζωής· γι’ αυτό και το χαρμόσυνο φινάλε ταυτίζεται με τον Χάρο που συνέρχεται επιτέλους και εκτελεί την αποστολή του.

Ευαγγελισμός το μιούζικαλ
Χρήστος Συμεωνίδης©

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, όμως αυτό που κυριαρχεί στη σκηνή είναι μια αποσπασματική και μάλλον αδύναμη δραματουργία και μια σαφής εστίαση στην κωμική φόρμα· για παράδειγμα, πρόσωπα όπως η γιατρός που είναι εθισμένη στις ιπποδρομίες, η εικαστικός που καταλήγει στο νοσοκομείο όταν ένας πίνακας πέφτει "εκδικητικά" πάνω της επειδή ζήτησε την απόσυρσή του, ή ο γιατρός με την αλλόκοτη περούκα και συμπεριφορά, προκαλούν το γέλιο, αλλά προσδίδουν αμηχανία στο αποτέλεσμα και στην επαφή με την πλατεία. Στιγμές εσωτερικότερης προσέγγισης υπάρχουν και είναι ωραίες, δεν υπερτερούν όμως στο σύνολο όπου επικρατεί κυρίως η εξωστρέφεια. Δυναμικές οι ερμηνείες των ερμηνευτών και ερμηνευτριών: Χρήστος Λούλης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Έλλη Πασπαλά, Θεοδώρα Μπάκα, Γιώργος Γλάστρας, Φοίβος Ριμένας κ.ά. Ωραία τα σκηνικά (Εύα Μανιδάκη) και τα κοστούμια (Άγγελος Μέντης), αποδίδουν με μια ιδιότυπη φαντασμαγορία τους νοσοκομειακούς χώρους και τις στολές των γιατρών, συμμετέχοντας από την πλευρά τους στο παιχνίδι της λοξής ματιάς.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 150 '

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» επιτελείται το πολυπόθητο θαύμα. Ο Απόστολος Παύλου, ο διευθυντής της Πρώτης Παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, με τη συνεργασία γιατρών και νοσηλευτών, αιχμαλωτίζουν τον Θάνατο. Αυτή η αναπάντεχη νίκη της ζωής, θα πυροδοτήσει μια σειρά αλλόκοτων γεγονότων που ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής: τα παράθυρα τραγουδούν, τα ιατρικά γάντια γεμίζουν άγνωστους μύκητες, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν, ενώ φαίνεται να μην έχουν καμία βλάβη. Ασθενείς συνέρχονται ενώ οι θάλαμοι και οι διάδρομοι πλημμυρίζουν από μουσική. Ώσπου όλοι συνειδητοποιούν την απόλυτη ματαιότητα του εγχειρήματός τους. Μια παράσταση για τον χρόνο και την αγάπη που κοιτάζει με λοξή ματιά τις τεχνικές του μιούζικαλ.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.