Pietà

4

Εξ αρχής αντιμέτωπη με ένα δύσκολο στοίχημα, η Mάρθα Μπουζιούρη μεταχειρίζεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών ως υλικό μιας παράστασης που φωτίζει διαφορετικές πτυχές του θέματος και λειτουργεί εντέλει παρηγορητικά, ενώ αποφεύγει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας ή της συναισθηματολογίας.

Pieta ©Patroklos Skafidas

Κι όμως μπορεί να γίνει θέατρο πάνω σε ένα τόσο επώδυνο -και ανοιχτό ακόμη όσον αφορά την επικαιρότητά του- θέμα όσο οι γυναικοκτονίες μάς αποδεικνύουν η Μάρθα Μπουζιούρη και η ομάδα της. Εξ αρχής αντιμέτωπη με ένα δύσκολο στοίχημα, η καλλιτέχνιδα που εστιάζει στο θέατρο ντοκουμέντο  μεταχειρίζεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών ως υλικό μιας παράστασης που φωτίζει διαφορετικές πτυχές του θέματος και  λειτουργεί εντέλει παρηγορητικά –παρά τη σκληρότητά της- ενώ αποφεύγει  τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας, της συνθηματολογίας ή της συναισθηματολογίας.

Η δραματουργία της παράστασης βασίζεται στις συζητήσεις που είχε η Μπουζιούρη με πέντε μητέρες δολοφονημένων γυναικών (Κούλα Αρμουτίδου, Ελένη Κρεμαστιώτη, Κατερίνα Κώτη, Αλεξάνδρα Μάκου, Ρόζα Φωτιάδου), οι οποίες εμπλουτίστηκαν με μαρτυρίες και των ερμηνευτριών της παράστασης. Επί σκηνής χτίζεται ένας κόσμος εμπιστοσύνης και εξομολογήσεων, που ξεπερνάει όμως μια αμιγώς αφηγηματική δομή με γραμμική πορεία. Αντιθέτως, η παράσταση μοιάζει να διαγράφει έναν κύκλο, ο οποίος κλείνει μέσα του, προστατευόντας τες, αυτές τις γυναίκες: τα ίδια τα απόντα κορίτσια, που μας συστήνονται μέσα από μια φανταστική σύναξη μεταξύ παλιών φωτογραφιών, αναμνήσεων και σχεδίων για το μέλλον, και βέβαια τις μητέρες τους, που έχουν μείνει πίσω αντιμέτωπες με ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Pieta
©Patroklos Skafidas

Αποφεύγοντας τη "δημοφιλία της φρίκης", η παράσταση δεν εστιάζει σε φρικτές λεπτομέρειες ούτε ενδιαφέρεται για μια "κίτρινης χροιάς" ταυτοποίηση κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αλλά προσεγγίζει με σεβασμό και ενσυναίσθηση τις γυναίκες που μιλούν μέσω των ηθοποιών. Μέσα από τις εξομολογήσεις και τις μαρτυρίες τους δίνεται ο λόγος στις οικογένειες που μένουν πίσω, καταδεικνύονται οι κοινωνικές παθογένειες που προκαλούν το φαινόμενο αλλά και ο δυσλειτουργικός ρόλος της δικαιοσύνης και των μίντια, ενώ εστιάζει και στους καρδιακούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των γυναικών που μοιράζονται το ίδιο αδιανόητο βίωμα.

Η παράσταση ευαισθητοποιεί και αφυπνίζει, χωρίς να παραδίδει "μάθημα" ή διάλεξη, να κουνάει το δάχτυλο ή να καταγγέλλει. Η Μάρθα Μπουζιούρη, που συμμετέχει και σε ρόλο σκηνοθέτριας επί σκηνής, και οι τέσσερις ηθοποιοί (Ελίνα Ρίζου, Μαρία ΜοσχούρηΝικολίτσα ΑγγελακοπούλουΜαριάνθη Παντελοπούλου) δημιουργούν ένα επώδυνο αλλά και λυτρωτικό έργο τέχνης, που δεν μένει μόνο στο σκοτεινό θέμα του αλλά, με έναν τρόπο, ανοίγει ένα φωτεινό παράθυρο (πόσο ωραία και η επιλογή του φωτεινού κρεμ στα σκηνικά και τα κοστούμια της Άρτεμης Φλέσσα) στην πιθανότητα να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε κάτι.  

Περισσότερες πληροφορίες

Pieta

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας –της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Έμπνευση της στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και το βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας και διεκδίκησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.