Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

3,5

Τολμηρό και εν πολλοίς επιτυχημένο εγχείρημα αποτελεί το πρώτο έργο της ηθοποιού, που επικεντρώνεται στο θέμα του sex trafficking και το οποίο σκηνοθετεί η ίδια σε μια δυναμική παράσταση.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον Πάτροκλος Σκαφίδας©

Αξίζουν έπαινοι στη Βαλέρια Δημητριάδου –και στην ομάδα C for Circus– για το έργο της: όχι μόνον επειδή, καθώς είναι επικεντρωμένο στο θέμα του sex trafficking, αποδεικνύει πως συγγραφέας και ομάδα διαθέτουν δυνατά κοινωνικά αντανακλαστικά, αλλά και επειδή η συγγραφέας τόλμησε να κάνει θέατρο με ένα θέμα που ήταν πολύ πιθανό να τη συντρίψει. Το trafficking, όπως κάθε σύγχρονο φαινόμενο ακραίας βίας και εκμετάλλευσης, είναι δύσκολο να μεταγραφεί σε θεατρικούς κώδικες, ειδικά όταν επιλέγεται ο δρόμος της μυθοπλασίας και δη της ρεαλιστικής. Τέτοια θέματα μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερα από τις δυνάμεις τους δημιουργού – ή, έστω, μπορεί το θέατρο να αποδειχθεί "φτωχό" ως μέσο. Δεν είναι τυχαίο πως τέτοια κρίσιμης σημασίας κοινωνικά φαινόμενα συνήθως τροφοδοτούν παραστάσεις θεάτρου ντοκουμέντο: οι αληθινές μαρτυρίες θεωρούνται καταλληλότερες απ’ ό,τι ένα έργο με κατασκευασμένη υπόθεση και φανταστικά πρόσωπα. Η Βαλέρια Δημητριάδου, παρ’ όλα αυτά, τόλμησε να γράψει ένα έργο μυθοπλασίας, και το αποτέλεσμα εν πολλοίς τη δικαίωσε, όπως τη δικαίωσε και η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Στη σκηνή βλέπουμε την ιστορία της Χλόης, που έπεσε θύμα trafficking από αυτόν που θεωρούσε σύντροφό της. Γιατί, όπως θα ακούσουμε αργότερα στην παράσταση, υπάρχουν τριών ειδών σωματέμποροι: αυτοί που είναι ακριβώς όπως τους φανταζόμαστε, αυτοί που μοιάζουν περισσότερο με κοστουμαρισμένους λογιστές και οι "εραστές". Το έργο διαγράφει μια επώδυνη κλιμακούμενη πορεία προς το απόλυτο αδιέξοδο, καθώς ξεκινάει με τη γνωριμία της Χλόης και του Πίτερ –και η παράσταση τροφοδοτείται από όλα τα θετικά συναισθήματα που κρύβει ένας έρωτας στην αρχή του– για να καταλήξει στον εγκλεισμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση της Χλόης.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Υπάρχουν στιγμές που το έργο πράγματι προδίδεται από την αμηχανία του ρεαλισμού ως δραματουργική επιλογή, εκεί όμως έρχεται αποφασιστικά η σκηνοθεσία να ανατρέψει κάθε τέτοια αίσθηση. Ο πολυπληθής θίασος έχει μια πολυπρισματική παρουσία, καθώς οι ηθοποιοί υποδύονται ρόλους, τραγουδούν και συνθέτουν επιμέρους κόσμους που εμπλουτίζουν το κείμενο. Η υψηλή ενέργεια, η αποφασιστική παρουσία της μουσικής (η σύνθεση είναι της σκηνοθέτριας και ο σχεδιασμός ήχου του Φοίβου Παπαγιάννη) και των τραγουδιών (τα τραγουδούν οι ηθοποιοί), η εκρηκτική ατμόσφαιρα (χάρη και στους φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα), η δυναμική κίνηση (επιμέλεια της Ειρήνης Μακρή), οι συνεχείς εναλλαγές σκηνικών τρόπων έκφρασης, όλα συνθέτουν έναν κόσμο εφιαλτικό, που αν και έχει την ψευδαίσθηση ενός σπιντάτου κατασκευασμένου θεάματος, συνεχώς υπενθυμίζει ότι αφορά ένα ζήτημα πέρα για πέρα αληθινό.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι ηθοποιοί είναι αντάξιοι των απαιτήσεων: η Αθηνά Αλεξοπούλου, ο Βαγγέλης Αμπατζής σε μια εξαιρετική ερμηνεία του αυτιστικού αδερφού της Χλόης, ο Παναγιώτης Γαβρέλας, ο Κωνσταντίνος Κάππας σε έναν ρόλο κλειδί, η Μαρία Κατσανδρή συγκλονιστική στο ρόλο της μητέρας της Χλόης, η Χρύσα Κοτταράκου, ο Νικόλας Παπαδομιχελάκης, η Μαρία Προϊστάκη, η Αθηνά Σακαλή, ο Θανάσης Χαλκιάς και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

  • Δράμα

Στο sex trafficking επικεντρώνεται το πρώτο πρωτότυπο θεατρικό έργο που ανεβάζει η ομάδα γραμμένο από μέλος της. Σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που διαρκώς επεκτείνεται και ανθρώπινες ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, ζώντας με το φόβο του θύτη. Έντεκα ηθοποιοί λειτουργούν ως ένα σώμα επί σκηνής και υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής που ερμηνεύουν οι ίδιοι, καταθέτουν ο καθένας το δικό του κομμάτι της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Farewell / Εν τόπω χλοερώ" είναι αφιερωμένο σε όσους δεν θα έρθουν αλλά έστειλαν καρτούλα αλλαγής

Η Βάσια Ατταριάν και η ομάδα Ντουθ επανέρχονται μετά το talk of the town "Nostalgia generation" και μοιράζονται μαζί μας αποκλειστικά ένα σημείωμα με εξαιρετικές αφιερώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/05/2024

Νέες φωτογραφίες από τη "Γραμμή του ορίζοντος" του Εθνικού

Ρίχνουμε μια ματιά στο σκηνικό σύμπαν της νέας και τελευταίας παράστασης που ετοιμάζει η Πειραματική για φέτος, η οποία παρουσιάζει στη σκηνή το εμβληματικό βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου.

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

Eurovision 2024: Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μας λένε ποια τραγούδια ξεχωρίζουν από την αρχή της διοργάνωσης μέχρι σήμερα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του "Reunion The Musical" και αγαπημένοι ερμηνευτές απαντούν με αφορμή την 68η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ποια είναι τα τραγούδια που δεν ξεχνούν (εκτός από τα δικά τους φυσικά!).

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.