Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

3,5

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ «Διπλό παιχνίδι», η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο. | Powered by Uber

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

Δύο ώρες ατόφιας, γνήσιας ψυχαγωγίας θα απολαύσετε στην παράσταση που υπογράφει –διασκευή και σκηνοθεσία– το καλλιτεχνικό δίδυμο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και φέρνει εις πέρας ένας ωραίος θίασος. Η διασκευή στηρίζεται στο "Διπλό παιχνίδι" του μετρ της αστυνομικής νουάρ λογοτεχνίας (γνωστού κυρίως από τις "Οχτώ γυναίκες"), όπου μια πάμπλουτη κληρονόμος, η Φρανσουάζ, επιχειρεί να απαλλαγεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα από το σύζυγό της, Πολ, έναν καταχρεωμένο από τον τζόγο νεαρό άνδρα, ο οποίος εκτός του προικοθηρικού του χαρακτήρα, σχεδιάζει μάλλον να τη δολοφονήσει. "Μάλλον", μια που στην καλοστημένη κατασκευή του Τομά και τη συγκεκριμένη μεταγραφή της, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και κυρίως τα πρόσωπα, οι προθέσεις, ακόμα και η ίδια η ταυτότητά τους: η Αντέλ, οικονόμος της Φρανσουάζ, που παρουσιάζεται ως σύμμαχός της, ο δίδυμος αδερφός του Πολ, Μπερνάρ, που εμφανίζεται ως "από μηχανής θεός" για να βοηθήσει το πολυπόθητο διαζύγιο, η Βαρόνη Σαρντονί, ερωμένη του Πολ, ακόμη και ο υποδιευθυντής της αστυνομίας που καταφτάνει τακτικά στην έπαυλη προκειμένου να διερευνήσει μια μυστηριώδη παρουσία που στοιχειώνει τη Φρανσουάζ.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

Τα παιχνίδια με το είναι και το φαίνεσθαι, την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και την "τρέλα" αποτελούν δομικά στοιχεία της ιστορίας, που εξελίσσεται ανατρέποντας τα αμέσως προηγούμενα δεδομένα και αποζημιώνει τον θεατή με την καλοκουρδισμένη εξέλιξη και, κυρίως, με το αναπάντεχο φινάλε της˙ ένα φινάλε που μάλλον αιφνιδιάζει ακόμη και τους πιο υποψιασμένους και εξασκημένους στο είδος των έργων μυστηρίου. Η σκηνοθεσία των Ρέππα και Παπαθανασίου αποτυπώνει αυτό τον σφιχτό χαρακτήρα κι έτσι η παράσταση εξελίσσεται σε αμείωτους ρυθμούς και το σφρίγος της δεν ζημιώνεται ούτε από τη διακοπή του διαλείμματος, ενώ ωραία δουλειά έχει γίνει με τις κωμικές αποχρώσεις του κειμένου και των προσώπων: παρά την κάποια υπερβολή τους, τόσο η Κοραλία Καράντη στο ρόλο της Βαρόνης όσο και ο Πάνος Σταθακόπουλος ως Υποδιευθυντής της αστυνομίας αποδεικνύονται δεινοί στη σκιαγράφηση της κωμικής πλευράς των ρόλων τους, ενώ η Κάτια Δανδουλάκη ως Φρανσουάζ βρίσκεται στο στοιχείο της μ’ ένα ρόλο ερμηνευτικού εύρους: είναι άνετη στις δραματικές και απολαυστική στις κωμικές και ακόμη περισσότερο στις αυτοσαρκαστικές στιγμές της. Ο Γιώργος Γεροντιδάκης στον διπλό ρόλο του Πολ και του Μπερνάρ και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους στον "βιτριολικό" ρόλο-κλειδί της Αντέλ συμπληρώνουν άξια ένα καστ, που έχει επενδύσει κέφι και ζήλο σε αυτήν τη δουλειά. Καλόγουστα τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή και τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη αποτυπώνουν την απαραίτητη ευμάρεια του περιβάλλοντος όπου κινούνται τα πρόσωπα της ιστορίας, συνεπείς οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, ενισχύουν όπου χρειάζεται τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

«Κάτια Δανδουλάκη»

Αγ. Μελετίου 61Α

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένα έργο για τη Μέση Ανατολή που φλέγεται ανεβαίνει στο Τρένο στο Ρουφ

Επίκαιρη όσο ποτέ, η παράσταση "Πυρεξία - Τρία οράματα για τη Μέση Ανατολή" σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη έρχεται να μας θυμίσει το βαρύ κόστος του πολέμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/03/2026

"Locandiera": Η Μιραντολίνα γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας στο Θέατρο Τέχνης

Η κωμωδία 'Locandiera' σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα είναι η ιδανική επιλογή για την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας καθώς σατιρίζει την αντρική αλαζονεία, τον μισογυνισμό και την πατριαρχική νοοτροπία.

Οι "Οικογενειακές Ιστορίες … των Κρητικών" υπόσχονται ασταμάτητα γέλια

Ο Στέλιος Κρητικός και οι γιοι του ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλσος ΔΕΗ με μια stand up παράσταση όπου όλα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν μένει κρυφό.

Η ζωή στα χέρια της: η αιχμηρή κωμικοτραγωδία του Βασίλη Κατσικονούρη επιστρέφει στο Bios

Ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Κατσικονούρη επιστρέφει στη σκηνή, για να χαρίσει γέλιο, αλλά και για να σχολιάσει καυστικά την εποχή μας. Με τους Χριστίνα Αλεξανιάν, Κώστα Καζανά, Εύα Κοτανίδη και Χριστόδουλο Στυλιανού.

Τελευταίες παραστάσεις για το συναρπαστικό prison drama "Intra Muros"

Οι τελευταίες παραστάσεις για το καθηλωτικό prison drama "Intra Muros" του Alexis Michalik ολοκληρώνονται στις 15 Μαρτίου, προσφέροντας στους θεατρόφιλους μια δυνατή θεατρική πρόταση για τη δύναμη της τέχνης και της ανθρώπινης εξομολόγησης.

"Ο Βυσσινόκηπος" για όλους: Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τη σκηνή του στην καθολική προσβασιμότητα

Ο "Βυσσινόκηπος" του Αντόν Τσέχοφ παρουσιάζεται σε παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Μάθετε περισσότερα.

Theater Pick: Δείτε τον "Ημιυπαίθριο", την πρώτη κωμωδία του Γιώργου Αλκαίου (ναι, του γνωστού!)

Ο τραγουδιστής μάς παραδίδει μια θεότρελη θεατρική παράσταση με πολύ χιούμορ, την οποία βλέπουμε στο Coronet.