Ιππείς

3

Με τη γλώσσα της εποχής μας, πολλή μουσική και με αδιάκοπη σκηνική ενέργεια μπολιάζει ο Κωνσταντίνος Ρήγος τους «Ιππείς» και μετατρέπει την -ακραιφνώς πολιτική- αριστοφανική κωμωδία σε μουσικό κλιπ και φαντασμαγορικό τηλεοπτικό σόου.

Ιππείς

Είναι περίεργο που οι «Ιππείς» δεν ανεβαίνουν συχνότερα, δεδομένης της πολιτικής υπόθεσης και της εύκολης πρόσληψής της από τον σημερινό θεατή, ο οποίος δεν χρειάζεται να γνωρίζει το πλαίσιο του 424 π.Χ. Ο Αριστοφάνης έγραψε μία κωμική αλληγορία για να επιτεθεί στον Κλέωνα, αλλά εύκολα η σκηνική συνθήκη μεταφέρεται γενικά στην πολιτική φαυλότητα και την παραπλάνηση του λαού από δημαγωγούς πολιτικούς. Ο λαός άλλωστε είναι ο πρωταγωνιστής του έργου και μάλιστα ονομαστικά, καθώς εκπροσωπείται από τον Δήμο, για την εύνοια του οποίου μαλώνουν οι πολιτικοί-δούλοι του: ο ήδη ευνοούμενός του, Παφλαγόνας, και ο Αλλαντοπώλης, που έρχεται να τη διεκδικήσει, είναι άνθρωποι άξεστοι, φαύλοι και συκοφάντες. Ο Αριστοφάνης εμφανίζεται αμφίθυμος: τι μέλλον μπορεί να έχει η (αθηναϊκή) δημοκρατία όταν αφήνεται από τον κακό στον χειρότερο; Από την άλλη, ο ανέμελος και καλοπιασμένος Δήμος δείχνει να κατακτάει στο τέλος του έργου την απαραίτητη επαγρύπνηση απέναντι στους κόλακες.

Ιππείς - εικόνα 1

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χτίζει πάνω σε αυτό το οικοδόμημα, αλλά σε αισθητικό επίπεδο κυρίως παρά σε ερμηνευτικό. Οι «Ιππείς» του μιλάνε τη γλώσσα της (νεολαίας της) εποχής μας, τραπάρουν, λένε τα λόγια τους σε ρυθμό χιπ χοπ και κατακλύζονται από μουσική και αβίαστη σωματική ενέργεια. Ο Ρήγος σκηνοθετεί ως χορογράφος και μαζί με τον Θοδωρή Ρέγκλη που υπογράφει την μπιτάτη μουσική δίνουν την αριστοφανική κωμωδία σαν βίντεο κλιπ και φαντασμαγορικό τηλεοπτικό σόου˙ την αίσθηση εντείνουν η χρήση των φωτιστικών εφέ (Χρήστος Τζιόγκας) και τα κοστούμια της Νατάσας Δημητρίου με τον γκλαμ-κιτς χαρακτήρα τους. Οι ηθοποιοί -εξαιρετικοί στην πλειοψηφία τους- ντύνουν τους ρόλους τους με ερμηνευτική υπερβολή στοχεύοντας στο κωμικό αποτέλεσμα, που προσφέρεται άφθονο. Ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης ξεχωρίζει ως άξεστος Αλλαντοπώλης, ο Πάνος Μουζουράκης εκμεταλλεύεται την τραγουδιστική του ιδιότητα για την ερμηνεία του Δημοσθένη, ο Κώστας Κόκλας προσαρμόζει τον τρομερό Παφλαγόνα στο «βαρύ» παίξιμό του και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής ως ένας εκ των Κορυφαίων του Χορού αποδεικνύει τις τεράστιες ικανότητές του˙ μάλιστα, ο δεκαεξαμελής Χορός αναδεικνύεται σύσσωμος σε ισάξιο πρωταγωνιστή, δίνοντας τον τόνο σε ολόκληρη την παράσταση και κλέβοντας σε σημεία τις εντυπώσεις.

Ιππείς - εικόνα 2

Η πολλή οπτική και ακουστική πληροφορία, όμως, καταλήγει να θολώσει τη γραμμή της ιδεολογικής ερμηνείας, αν υπάρχει κάποια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανάγνωση του -κομβικού- ρόλου του Δήμου (Στέλιος Ιακωβίδης), που καπελώνεται από τη σκηνική βαβούρα. Υπάρχουν στιγμές στην παράσταση που αποκαλύπτουν τον προβληματισμό του σκηνοθέτη, όπως οι διάσπαρτες σύγχρονες νύξεις που καταθέτουν πολιτικό σχόλιο, και κυρίως ο ρόλος που έχει ανατεθεί στη Στεφανία Γουλιώτη, ως μίας σημερινής φωνής, που δίνει πολύ ωραίες ποιότητες στην παράσταση. Κατά κύριο λόγο, όμως, ο Ρήγος επιλέγει να μείνει στην επιφάνεια μιας θεαματικής κωμωδίας με πολιτική χροιά στο φόντο, διανθισμένης κυρίως με εξωτερικά -διασκεδαστικά πάντως- ευρήματα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιππείς

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Το φαινόμενο της δημαγωγίας και της διαφθοράς μπαίνουν στο στόχαστρο του αιχμηρού πολιτικά έργου (424 π.Χ.) που αποτελεί επίθεση του ποιητή κατά του δημαγωγού Κλέωνα.

Θέατρο Πέτρας

Τέρμα Λεωφόρου 25ης Μαρτίου και Σουλίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Dramodé": Που συναντά η ελληνική μόδα τον πολιτισμό

Η Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας διοργανώνει ένα μοναδικό φεστιβάλ με παραστάσεις, συζητήσεις και ανατρεπτικά fashion shows.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2025

Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με την Άννα Βαγενά: Εκάβη και η δύναμη της εκδίκησης

Η Άννα Βαγενά συνεχίζει για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια στο Μεταξουργείο, εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα. Φέτος, μελετούμε την Εκάβη του Ευριπίδη, διερευνώντας την εκδίκηση ως ιερό χρέος και σύγχρονο μήνυμα.

Ο Τόλης Παπαδημητρίου ξαναχτυπά με την "Οικογένεια Τσεκμέ"

Πρώτες φωτογραφίες από τη νέα κωμωδία με την υπογραφή του ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη, που επιστρέφει δριμύτερος μετά την πολύχρονη επιτυχία της "Μαύρης σαμπούκας" στο θέατρο Πόλη.

Φεστιβάλ Φιλίππων: Έρχεται στο Λιμάνι του Πειραιά και το Παρασκήνιο της Λυρικής

Το Φεστιβάλ Φιλίππων ταξιδεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και… στη θάλασσα, με τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων μία εν πλω, στη διαδρομή Πειραιάς–Αίγινα.

Θέατρο Επί Κολωνώ: Ραντεβού για μεγάλους αλλά και μικρούς τη νέα σεζόν 2025-26

"Linda" της Ελένης Σκότη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος με δική του παράσταση, εγκαινιάζεται Παιδική Σκηνή, το Off Off Athens επιστρέφει και όλα όσα θα δούμε στο στέκι της ομάδας Νάμα.

"Άνθρωπος χωρίς όνομα": 2η χρονιά στο θέατρο Αποθήκη με προσφορά εισιτηρίων

Μετά την περσινή επιτυχία, ο "Άνθρωπος χωρίς όνομα" επιστρέφει στο Θέατρο Αποθήκη με ανανεωμένο καστ. Απολαύστε την ιστορία του Σαμπέρ με έκπτωση στα εισιτήρια έως 22 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό της Νέας Υόρκης επιστρέφει στην Αθήνα

Το "Κόκκαλο", η παράσταση που μας καθήλωσε από το 2022, επιστρέφει στην Αθήνα. Μια λυτρωτική ροκ τελετουργία για τον Αντονέν Αρτώ, γεμάτη ένταση, μουσική και ακραία δημιουργικότητα.