Ο γιος

4

Το τελευταίο έργο του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα αφηγείται μια ιστορία εφηβικής κατάθλιψης. Μας το συστήνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σε μια δυναμική όσο κι ευαίσθητη παράσταση ερμηνειών.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ο γιος

H πρώτη σκηνική παρουσίαση ενός καλού σύγχρονου έργου αποτελεί μια αξιοσημείωτη στιγμή, καθώς υπενθυμίζει πως η θεατρική τέχνη εκφράζεται, προχωράει κι εξελίσσεται και μέσα από το λόγο των συγγραφέων, και ο «Γιος» του Φλοριάν Ζελέρ, που μας συστήνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είναι ένα τέτοιο έργο. Με τον «Γιο», ο σαραντάχρονος, πολυβραβευμένος Γάλλος συγγραφέας πραγματεύεται ένα επώδυνο θέμα. Ήδη από τον τίτλο η προσοχή στρέφεται στον πυρήνα μιας οικογενειακής ιστορίας: ο γιος είναι ο Νικολά, ένας έφηβος που βυθίζεται στην κατάθλιψη, την οποία προφανώς έχει προκαλέσει το δια­ζύγιο των γονιών του. Όλοι γύρω του προσπαθούν να τον βοηθήσουν –η μητέρα του Άννα, ο πατέρας του Πιέρ, ακόμη και η νέα σύντροφος του Πιέρ, η Σοφία, με την οποία μόλις έχουν αποκτήσει έναν γιο–, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το επιθυμητό.

«H παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, λιτή και καθαρή, εστιάζει στις ερμηνείες. Οι τέσσερις βασικοί ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουν το συναισθηματικό φορτίο του ήρωά τους αλλά και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση».

Το έργο αφουγκράζεται την ψυχοσύνθεση αυτού του εφήβου που δείχνει να παραιτείται από την ίδια του την ύπαρξη, όχι όμως χωρίς να εκπέμπει σήματα κινδύνου, τα οποία στην πραγματικότητα πέφτουν στο κενό. Ο Ζελέρ, χωρίς να κρίνει κανέναν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρίσιμα γονεϊκά λάθη που γίνονται καλή τη πίστει, φέρνοντας εντέλει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παράλληλα συνθέτει το πλέγμα των σχέσεων που ενώνουν τους ανθρώπους γύρω από τον Νικολά, φωτίζει και τις δικές τους προσωπικότητες, τα δικά τους συναισθήματα: την πίκρα της Άννας για ένα διαζύγιο που δεν επιθυμούσε, την έγνοια του Πιέρ να μην αποδειχτεί ένας αδιάφορος πατέρας, την επίδραση που έχει στη νέα οικογένεια του Πιέρ η παραμονή του Νικολά στο σπίτι τους. Κι έτσι ο Ζελέρ δημιουργεί ένα σκληρό έργο, καθώς πραγματεύεται με καθαρότητα και ειλικρίνεια ένα οδυνηρό θέμα, που όμως διακατέχεται από απέραντη τρυφερότητα.

Ο γιος - εικόνα 1

Αυτά τα συναισθήματα τουλάχιστον προκαλεί η παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, λιτή, καθαρή, που εστιάζει, σωστά, στις ερμηνείες. Οι τέσσερις βασικοί ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουν το συναισθηματικό φορτίο του ήρωά τους αλλά και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ο Δημήτρης Κίτσος ερμηνεύει τον Νικολά με εσωτερικότητα αλλά και ισάξιο δυναμισμό, αναδεικνύει την μπερδεμένη ιδιοσυγκρασία του ήρωα, χωρίς να καταφεύγει σε συναισθηματισμούς.

Απέναντί του, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος συλλαμβάνει στο έπακρον την αμφίθυμη προσωπικότητα του Πιέρ, η Δέσποινα Κούρτη δείχνει όχι μόνο την απόγνωση της μητέρας αλλά και όλη τη ματαίωση που νιώθει ως πρώην σύζυγος, ενώ η Άννα Καλαϊτζίδου μεταδίδει επιτυχώς την ψύχραιμη, οξυδερκή θέση της Σοφίας, η οποία βέβαια δεν παύει να έχει ως προτεραιότητα τη δική της οικογένεια. Ο Γιώργος Μακρής ερμηνεύει τον γιατρό σωστά «αποστασιοποιημένος», με την ουδετερότητα εκείνη που παρερμηνεύεται, προκαλώντας ολέθριες συνέπειες. Ωραία τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού, έχουν δημιουργηθεί με κριτήριο την ευελιξία που εξυπηρετεί τις σκηνικές αλλαγές.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γιος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο του Γάλλου διακεκριμένου συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε το 2018, βάζει την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας στο επίκεντρο.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ας περιμένουν οι γυναίκες": Η ταινία του Σταύρου Τσιώλη πρώτη φορά στο θέατρο

Στο Θέατρο Ψυρρή θα δούμε την κλασική ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Ας περιμένουν οι γυναίκες", η οποία μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Μια κωμωδία για άνδρες που ταξιδεύουν, ονειρεύονται και γελούν με τη ζωή, γεμάτη χιούμορ, ειρωνεία και αλήθεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/12/2025

Ο Λάκης Λαζόπουλος στο Βέμπο: Τελευταία ευκαιρία για τον "Ήρωα με παντούφλες"

Ο Λάκης Λαζόπουλος ξανασυστήνει τον "Ήρωα με παντούφλες", μια κωμωδία που παραμένει πεισματικά επίκαιρη. Προλαβαίνετε να την δείτε έως 4/1 στο Βέμπο.

Οι ακούραστοι του ελληνικού θεάτρου

Σημαντικοί δημιουργοί και ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Μαίρη Ραζή, ο Σωτήρης Τσόγκας, ο Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη, παραμένουν δραστήριοι, χαράζοντας δρόμους και αφηγούμενοι ανθρώπινες ιστορίες στη σκηνή.

Αι γυμνισταί

Σουρεαλιστικής υφής κωμωδία για το νόημα και τις απρόσμενες συναντήσεις της ζωής, παρουσιάζεται σε μια ευφρόσυνη παράσταση με ωραία αισθητική και χαρακτηριστικές ερμηνείες. | Powered by Uber

Απόψε κανείς δεν πεθαίνει

Η νέα δουλειά της ομάδας The Young Quill, "Απόψε κανείς δεν πεθαίνει" στο Θέατρο Μπέλλος, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Είναι από αυτές που φεύγεις και σκέφτεσαι: "ναι, κάτι μου είπε". Και μάλιστα χωρίς διδακτισμό ή βαρύ φορτίο.| Powered by Uber

Αυτοί είναι οι νικητές των πρώτων βραβείων του D-Athens Διονύσια Greek 2025

Δείτε σε ποιους απονεμήθηκαν τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής, οι έπαινοι, αλλά και τα Βραβεία Κοινού, στην πρώτη διοργάνωση του νέου θεσμού.

Τι ανεβάζει ο Βασίλης Μπισμπίκης τη νέα χρονιά;

Μετά τα συνεχόμενα sold out του "Άνθρωποι και ποντίκια" και τις ανθρώπινες ιστορίες στα όρια, ο Βασίλης Μπισμπίκης ετοιμάζει νέα πρεμιέρα. Τον Ιανουάριο ανεβάζει στο Cartel τον "Σωσμένο" του Μποντ, ένα έργο που απαγορεύτηκε αρχικά από τις βρετανικές θεατρικές αρχές.