Οδός Πολυδούρη

2,5

Η ερμηνευτική ωριμότητα της Ιωάννας Παππά είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεχτη στο ποιητικό έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου που εμπνέεται από τη ζωή της Μαρίας Πολυδούρη

Οδός Πολυδούρη
Οδός Πολυδούρη - εικόνα 1

Η ερμηνευτική ωριμότητα της Ιωάννας Παππά είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεχτη στο ποιητικό έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου που εμπνέεται από τη ζωή της Μαρίας Πολυδούρη, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες πένες της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Δεν πρόκειται για μια βιογραφία της Ελληνίδας ποιήτριας που έχει συγκινήσει, διαβαστεί και ανθολογηθεί όσο λίγες λόγω της ερωτικής σχέσης της με τον Κώστα Καρυωτάκη αλλά και του πρόωρου θανάτου της.

Το «φάντασμα» της Πολυδούρη πλανιέται στην παράσταση, όμως αυτό που κυρίως δια­τρέχει το έργο είναι ένας λόγος ζωής και θανάτου και η πρόθεση της συγγραφέως δείχνει να είναι η εξής: να ανακινήσει στον θεατή ένστικτα, συναισθήματα και προαισθήματα και να αφουγκραστεί τη ζωή κάθε γυναίκας που ακολουθεί το δικό της μοναχικό­ δρόμο σε κάθε εποχή. Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να εντάξει σε φόρμα και ρυθμό θεάτρου μια μυστικιστική, σχεδόν αρχετυπική­ εμπειρία ζωής. Δεν ήταν εύκολο­. Η σκηνοθεσία, συχνά υπερβολικά τελετουργική, προσδίδει μιαν­ αταίριαστα πομπώδη υφή στο έργο και δεν ξεκλειδώνει στην πραγματικότητα το κρυφό όσο και συγκινητικό πέρασμα της Πολυδούρη μέσα από αυτό.


ΘΗΣΕΙΟΝ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 2103255444. Διάρκεια: 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Οδός Πολυδούρη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Λίγο προτού πεθάνει, η ποιήτρια ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή, χορεύει φοξ τροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται σε όσους έχουν φτιάξει το μύθο της συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι πέντε υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"

Ποιες είναι οι ηθοποιοί που ξεχώρισαν για την ερμηνεία τους τη σεζόν 2022-23 αλλά και τη συνολική τους πορεία, οι οποίες διεκδικούν την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2024

"Spiral Project - Structure for Inclusive Arts Learning": Ένα project για άτομα με ειδικές ικανότητες με καλλιτεχνικές ανησυχίες

Το θέατρο Τόπος Αλλού μάς συστήνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα που δίνει βήμα στα άτομα με αναπηρία και νοητική υστέρηση ως δημιουργούς και ενεργούς πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προσβασιμότητα.

Θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν": Οι 15 υποψήφιοι για την καλύτερη ερμηνεία και σε ποιες παραστάσεις μπορούμε να τους δούμε

Δείτε όλους τους υποψήφιους νέους ηθοποιούς που ξεχώρισαν για την ερμηνεία τους τις τρεις τελευταίες σεζόν λίγο πριν την απονομή του βραβείου Χορν και που παίζουν.

Κριστόφ Βαρλικόφσκι, μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο;

Πάνω στην αναγκαιότητα της τέχνης στοχάζεται η τελευταία παράσταση του Πολωνού δημιουργού, "Elizabeth Costello / J. M. Coetzee. Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές", που σημαίνει την έναρξη του θεατρικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, 5-7/6).

Παράταση και τελευταίες παραστάσεις για τον "Κύκλο των χαμένων ποιητών" και τον Άκη Σακελλαρίου στη Θεσσαλονίκη

Με sold out ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θέατρο Αριστοτέλειον η πολύ επιτυχημένη θεατρική μεταφορά μιας από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, του "Dead Poets Society" του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

"The Last Lunch": Στο πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας έκανε πρεμιέρα η παράσταση του Yoel Wulfhart

Για ένα μήνα, το ολοκαίνουριο Theatre Of The No στο Μεταξουργείο φιλοξενεί την σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα.

To Broadway World της Νέας Υόρκης αποθέωσε το "The Cenci Family" της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη

Όσα έγραψε ο διάσημος κριτικός Peter Danish της κορυφαίας ιστοσελίδας Broadwayworld.com για την παράσταση του νέου ελληνικού έργου που εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που θυσιάστηκε υψώνοντας το ανάστημά της στην πατριαρχεία.