Παράταση και τελευταίες παραστάσεις για τον "Κύκλο των χαμένων ποιητών" και τον Άκη Σακελλαρίου στη Θεσσαλονίκη

Με sold out ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θέατρο Αριστοτέλειον η πολύ επιτυχημένη θεατρική μεταφορά μιας από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, του “Dead Poets Society” του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών Χρήστος Συμεωνίδης©

Στις 26 Μαΐου ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης η πολύ επιτυχημένη θεατρική μεταφορά μιας από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, του "Κύκλου των χαμένων ποιητών” του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη (Παρασκευή: 9 μ.μ., Σάββατο: 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυριακή: 6 μ.μ.)., όπου ξεχώρισε για την ερμηνεία του ο Άκης Σακελλαρίου κατακτώντας το τρίτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α”. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η νέα γενιά ηθοποιών που στην παράσταση ερμηνεύουν τους μαθητές του ιδιωτικού λυκείου Γουέλτον (ο Πάνος Ζυγούρος προτάθηκε για το θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν” για το ρόλο του Τοντ Άντερσον). Εκεί καταφτάνει ο αντισυμβατικός καθηγητής Τζον Κίτινγκ που κόντρα στο σύνθημα του σχολείου και τις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές "Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!", προτάσσει το "Άδραξε τη μέρα!”. Όπως λέει: "Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση, επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος. Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή. Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!". 

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν. Παίζει επίσης ο Γεράσιμος Σκαφίδας. Τους μαθητές, τον πυρήνα του έργου συνθέτει ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς: Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Πάνος Κλάδης, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου. Η μετάφραση είναι της Νικολέττας Κοτσαηλίδου και η μουσική της Μαρίζας Ρίζου.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Στην κριτική του "α" για την παράσταση διαβάζουμε ότι "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" είναι "μια παράσταση που ρέει σχεδόν αβίαστα και κατορθώνει να χαρίσει "κάτι" από την ουσία αυτού του έργου που μιλά για τις καταπιεσμένες επιθυμίες και την αξία του ελεύθερου πνεύματος, για το κυνήγι των ονείρων, την αξία της ποίησης που δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή, μέσα στις –διόλου ρομαντικές και αθώες– κοινωνίες των ανθρώπων", ενώ ο Άκης Σακελλαρίου "φέρνει μια φρεσκάδα μέσα στο γκρίζο περιβάλλον του σχολείου, εκπέμπει ευγένεια, γλύκα και χαρά, κι η ανάλαφρη σαν αεράκι ερμηνεία του συγκινεί".

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η συγκινητική ιστορία του "Κύκλου των Χαμένων Ποιητών" ("Dead Poets Society”), παίχτηκε στο σινεμά το 1989 σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν, ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του σεναρίου που θα δούμε στην παράσταση, και κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Μπογιατζή" στο θέατρο Αυλαία

Η "κωμωδία για τρεις" του Ντόναλντ Τσέρτσιλ με τους Γιώργη Κοντοπόδη, Δανάη Καλοπήτα και Ιωάννα Μαρμάρου, κατεβάζει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: τι κρύβεται πίσω από το "Looking for a Missing Employee" του Ραμπί Μρουέ;

Ο καταξιωμένος Λιβανέζος δημιουργός από το Kammerspiele του Μονάχου έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετουσιώνοντας σε ένα συγκλονιστικό θεατρικό γεγονός την ανησυχητική αστυνομική υπόθεση της εξαφάνισης ενός δημοσίου υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών του Λιβάνου στη Βηρυτό το 1966.

"Respublika": Η rave δημοκρατία του Λούκας Τβαρκόβσκι

Rave party ή παράσταση; Mockumentary ή κινηματογραφική περφόρμανς; Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του "Respublika", αλλά και με τους Ιλειάνα Δημάδη και Κωνσταντίνο Τζάθα, επιμελητές Θεάτρου-Χορού της Στέγης, που του ανέθεσε την open air εκδοχή της παράστασης, για να ξεδιαλύνουμε όσα θα δούμε στο Terra Vibe Park από τις 13 έως τις 15/6.

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών την επόμενη εβδομάδα;

Μια επιστροφή στο Ηρώδειο, μία παράσταση με πρωτότυπες βιντεοπροβολές, ένα αφιέρωμα, μια χορογραφία και ένα έργο για το Πολυτεχνείο σάς περιμένουν την εβδομάδα 20-26/6.

"Ικέτιδες" με Κονιόρδου, Σάττι, Τσορτέκη στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.