Ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνουν νέα ζωή στο "Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ"

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Νίκος Ψαρράς, που μας εκπλήσσει κάθε χρονιά με τις καλλιτεχνικές του επιλογές, φέτος βουτά ξανά στα βαθιά. Αυτή τη φορά, σε μια θεατρική πρόκληση που φέρνει στο σανίδι μια από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές ιστορίες όλων των εποχών: "Η τελευταία έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ", βασισμένη στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ που ενέπνευσε το "The Shawshank Redemption". Η Happy Productions παρουσιάζει την παράσταση στο Θέατρο Άνεσις, σε σκηνοθεσία των Αδελφών Σταυρόπουλων, με έναν θίασο πρώτης γραμμής (από 18/10).

Τελευταία έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά βλέπουμε αγαπημένες κινηματογραφικές ιστορίες να "μεταναστεύουν" στη σκηνή — μια τάση που δείχνει πως το θέατρο αναζητά τρόπους να συνομιλήσει με τη συλλογική μας μνήμη, να αναπλάσει μέσα από το "εδώ και τώρα" τα σύμβολα που καθόρισαν το παγκόσμιο σινεμά. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δημιουργοί επιχειρούν κάτι ακόμα πιο απαιτητικό: να αποτυπώσουν την εσωτερικότητα, την ελπίδα και τη σιωπηλή δύναμη του ανθρώπου μέσα στα στενά όρια μιας φυλακής — και να το κάνουν χωρίς τη μαγεία της κάμερας, μόνο με τη δύναμη του λόγου, του φωτός και της παρουσίας.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η απογοήτευση και η απώλεια εμπιστοσύνης, αυτό το έργο μάς θυμίζει πως "μερικά πουλιά δεν προορίζονται για το κλουβί". Και το κάνει όχι διδακτικά, αλλά συγκινητικά, μέσα από τη φιλία του Άντι και του Ρεντ —μια σχέση που αποδεικνύει ότι η αληθινή ελευθερία ξεκινά από μέσα μας.

Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Ο κόσμος του Κινγκ, οι χαρακτήρες και οι ανατροπές του πάντα με γοήτευαν", λέει ο Νίκος Ψαρράς, που ενσαρκώνει τον Άντι, τον τραπεζίτη που φυλακίζεται άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. "Το θέμα της –ανδρικής– φιλίας που συναντάμε εδώ με συγκινεί βαθιά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που, μέσα στη σκληρότητα και την αδικία, επιλέγει να ελπίζει. Και αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας – όχι μόνο τους φυλακισμένους".

Δίπλα του, ο Δημήτρης Παπανικολάου στον ρόλο του Ρεντ —του συγκρατούμενου και αφηγητή— βλέπει στην ιστορία μια μεταφορά για τη ζωή: "Το έργο μιλάει για τη δύναμη της επιμονής στα πιστεύω μας, για την αξία της φιλίας και την αναζήτηση της ελευθερίας, ακόμα κι όταν όλα γύρω μοιάζουν αδιέξοδα".

Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι Δημήτρης και Ορέστης Σταυρόπουλος, τα αδέλφια που συνυπογράφουν τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, προσεγγίζουν τον Κινγκ όχι ως συγγραφέα του τρόμου, αλλά ως ποιητή της ψυχικής αντοχής. Αφετηρία τους ήταν η φράση του Άντι: "Θέλω να πάω σ’ ένα ζεστό μέρος που δεν έχει μνήμη.” Αυτή η ανάγκη να ξεφύγεις από το παρελθόν, να βρεις ένα σημείο χωρίς βάρος, ήταν το κλειδί μας. Δεν μιλάμε μόνο για φυλακή· μιλάμε για την κοινωνία, για τη ζωή. Όλοι λίγο-πολύ ζούμε εγκλωβισμένοι και ψάχνουμε μια μικρή χαραμάδα, ένα μέρος χωρίς μνήμη, για να πάρουμε ανάσα".

Ο Ψαρράς, με ωριμότητα και εσωτερικότητα, δίνει σάρκα σε έναν ήρωα που παλεύει να κρατήσει ζωντανό το φως. "Ο Άντι δεν υποκύπτει ποτέ. Μπορεί να είναι ήσυχος, αλλά μέσα του υπάρχει μια λάβα. Και νομίζω πως, μετά από όσα έχουμε περάσει σαν κοινωνία, αυτό το μήνυμα —ότι δεν παραδίνεσαι, ότι συνεχίζεις να πιστεύεις— είναι πιο επίκαιρο από ποτέ".

Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση, με την υπογραφή των Σταυρόπουλων, χαρακτηρίζεται από κινηματογραφική αισθητική, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και λιτά, υποβλητικά σκηνικά της Εύας Μανιδάκη. Ο Μάνος Βακούσης και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου συμπληρώνουν το καστ με δύο εμβληματικούς ρόλους: τον αδυσώπητο διευθυντή και τον ηλικιωμένο Μπρούξι, τον άνθρωπο που έχει ξεχάσει πώς είναι να ζεις έξω από τα κάγκελα.

"Για εμάς", λένε οι σκηνοθέτες, "το "Τελευταία έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ" είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμα δρόμοι πέρα από τους τοίχους που χτίζουμε γύρω μας. Ο Κινγκ το είχε εντάξει στην "άνοιξη” της συλλογής του Different Seasons, και αυτό δεν είναι τυχαίο· μέσα στους πιο σκοτεινούς καιρούς, πάντα κάποιος επιμένει να πιστεύει στο απίθανο". Κι ίσως αυτή η επιμονή να είναι το ίδιο το θέατρο: μια πράξη ελπίδας, μια μικρή επανάσταση απέναντι στον φόβο.

Προπώληση ειστηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταία έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Η θεατρική μεταφορά της ταινίας-σταθμός «The Shawshank Redemption» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, παρουσιάζεται πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Ένα έργο-ύμνος στη δύναμη της πίστης, της αξιοπρέπειας και της ελπίδας, για τον άνθρωπο που, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα, επιμένει να βλέπει φως στο σκοτάδι. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Άντι οδηγείται στη φυλακή για ένα έγκλημα που αρνείται πως έχει διαπράξει. Παρά τη βίαιη καθημερινότητα και τον εγκλεισμό, ο ήρωας παλεύει να διατηρήσει τα ιδανικά του και βρίσκει απροσδόκητη στήριξη στη φιλία που αναπτύσσει με τον Ρεντ. Σε ένα περιβάλλον δομημένο για να υποτάξει κάθε ίχνος ελευθερίας, ο Άντι θυμίζει σε όλους ότι είναι ακόμα άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σαλόνια Γλώσσας" – Ξεκινά η νέα δράση του Εθνικού Θεάτρου για τη σύγχρονη ελληνική γραφή

Έλενα Πέγκα και Σμαράγδα Καρύδη μας περιμένουν στα "Σαλόνια Γλώσσας" του Εθνικού Θεάτρου, έναν κύκλο γνωριμίας με τη σύγχρονη θεατρική γραφή, που θα φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με έργα εν εξελίξει και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2025

Προσεχώς πρεμιέρα για τον Γιάννη Μπέζο και τον "Αμερικάνικο Βούβαλο"

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον "Αμερικάνικο Βούβαλο" του Ντέιβιντ Μάμετ με τους Γιώργο Νινιό, Αντώνη Κρόμπα και Σταύρο Τσουμάνη. Μια σκληρή παράσταση για τη φιλία, την προδοσία και την αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου.

Έβελυν Ασουάντ: Η φωνή που μαγεύει στο H.ug με τους "Ζωντανούς"

Μια παράσταση που φαίνεται να αναζητά την παρηγοριά του παραμυθιού είναι "Οι ζωντανοί" του Γιώρκου Ονησιφόρου και θα τους δούμε στο H.ug με την Ασουάντ και τον Ονησιφόρου σε ντουέτο.

Το γλυκόπικρο "Μάθε με να φεύγω" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο έρωτας μέσα από την ανορθόδοξη γλώσσα της bijoux de kant και το κείμενο του Άκη Δήμου ζωντανεύει μέσα από την πολυσυζητημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

"Απόρρητο": Η Ταμίλα Κουλίεβα, η Μαριάννα Κιμούλη και ο Χρήστος Στέργιογλου επιστρέφουν σε ένα ηθικό πείραμα

Το ΑΙ απλώς ρωτά, οι άνθρωποι απαντούν και, χωρίς να το καταλάβουν, αποκαλύπτουν τα πάντα. Το "Απόρρητο" σε σκηνοθεσία Ταμίλας Κουλίεβα επιστρέφει στο Διάνα για να σπάσει τη σιωπή της εποχής μας και θυμίσει πως ο άνθρωπος γεννιέται, πάνω απ’ όλα, ελεύθερος.

"Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος" με την Εύα Κοτανίδη

Η Εύα Κοτανίδη ξανασυναντά τη Dalida στην παράσταση "Τραγουδώντας μέχρι το τέλος" στο Μέγαρο Μουσικής. Μια γυναίκα, ένα φως και ένα σκοτάδι που συνυπάρχουν στη σκηνή, σε μια εξομολόγηση για τη φθορά, τη μοναξιά και τη δύναμη της αλήθειας.

Για τον Ζιλιέν Γκοσλέν, το θέατρο δεν υπάρχει για να μας παρηγορεί αλλά για να μας εκθέτει

Στην ανοιχτή συζήτηση με τον Ζιλιέν Γκοσλέν γοητευτήκαμε από τη σκέψη και τον λόγο του- αιχμηρό, στοχαστικό, ανθρώπινο. Μεταφέρουμε τα λεγόμενά του και τις εντυπώσεις μας, για να φωτίσουμε γιατί αξίζει να τον γνωρίσουμε και να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Το παρελθόν" (Le Passé), που βλέπει το θέατρο ως χώρο έντασης, αναμέτρησης και ανακάλυψης του ανθρώπινου και του άγνωστου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (16–19/10).