Το "Ψηλά απ' τη γέφυρα" σε μια ρεαλιστικής απλότητας σκηνοθεσία από τον Γιώργο Νανούρη

Η διεισδυτική σκηνοθετική ματιά και το δυνατό καστ κάνουν αξέχαστη την παράσταση του συγκλονιστικού έργου του Άρθουρ Μίλερ που παίζεται στο θέατρο Βεάκη.

Ψηλά απ' τη γέφυρα Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Άρθουρ Μίλερ με τα έργα του άσκησε σφοδρή κριτική στην αμερικανική κοινωνία και πολιτική κι εξέθεσε τα ψεγάδια του περιβόητου αμερικανικού ονείρου. Η δράση στο οικογενειακό δράμα του 1955  "Ψηλά απ' τη γέφυρα" τοποθετείται στο Μπρούκλιν της Αμερικής, όπου καταφθάνουν μετανάστες από όλα τα μέρη της γης για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Το αμερικάνικο όνειρο και η επιτυχία γίνεται αυτοσκοπός για όλους και ο καθένας αναζητά να τα απολαύσει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κάθε τρόπο. Όλοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, όμως η πορεία κάποιων συχνά παρεκτρέπεται…

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Ένα τραγικό πρόσωπο είναι ο Εντι Καρμπόνε, ο κεντρικός ήρωας του έργου ο οποίος ερωτεύεται την ανιψιά του. Ο έρωτας της μικρής για έναν άλλο νεαρό Σικελό μετανάστη εξαγριώνει τον Καρμπόνε, σε βαθμό ώστε να καταδώσει τον νεαρό και να οδηγηθεί στο θάνατο. Ο Άρθουρ Μίλερ χρησιμοποιεί ως αφετηρία το αυτοκαταστροφικό πάθος του Έντι προκειμένου να μιλήσει για μεγάλα ανθρώπινα διλήμματα και την οικονομική-κοινωνική αστάθεια και τα καταφέρνει προσδίδοντας στο έργο τη διάσταση ψυχολογικού θρίλερ υψηλών εντάσεων.

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης έπιασε τον παλμό του έργου και φωτίζει με ακρίβεια τα σημαντικά σημεία, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανιψιά της γυναίκας του πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του. Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Ο Δημήτρης Καπετανάκος αναλαμβάνει το ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της. Στους ρόλους των δύο νέων που γνωρίζονται και ερωτεύονται, η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου ως Κάθριν, ανιψιά του Έντι, και ο Μιχάλης Πανάδης ως Ροντόλφο, αδελφός του Μάρκo. Τον τελευταίο θα αντικαταστήσει ο ηθοποιός Ρένος Ρώτας. Αρχικά, τηρείται διπλή διανομή για τον συγκεκριμένο ρόλο, κάθε Πέμπτη, Σάββατο (απογευματινή) και Κυριακή, ενώ από τις 22 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου που ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στην Αθήνα, ο Ρένος Ρώτας θα παίζει σε όλες τις παραστάσεις. 

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ μας φέρνει μπροστά στη μετανάστευση, την αγωνία και τη σκληρή πάλη για ένα αβέβαιο μεροκάματο πείνας, αλλά και… στον έρωτα. Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης θα ήθελε να καταλάβουν όσοι δουν την παράσταση "ότι, αν νιώσουμε κάτι που δεν πρέπει για έναν άνθρωπο, ό, τι κι αν είναι αυτό, δεν χρειάζεται να υποκύψουμε σ’ αυτό το πρώτο αίσθημα αλλά να το επεξεργαστούμε, να το δουλέψουμε μέσα μας μόνοι μας ή με τη βοήθεια ειδικού και να το καταπολεμήσουμε. Να κάνουμε ό, τι περνάει απ’ το χέρι μας ώστε να μη να μη βλάψουμε τον άλλον".

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Η ανήσυχη φωνή του Άρθουρ Μίλερ προτείνει με τα έργα του μια κοινωνική αλλαγή­ σύμφωνη με τις ανθρωπιστικές αξίες και μάλιστα έχοντας ως πρότυπο την αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως θα δείτε και στο "Ψηλά απ' τη γέφυρα". Ο Αμερικανός συγγραφέας ανανέωσε το κοινωνικό δράμα ασκώντας κριτική στην αμερικανική κοινωνία για τον καταναλωτισμό, την κερδοσκοπία, τη μισαλλοδοξία και την αναισθησία της απέναντι στην αποτυχία.

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Ψηλά απ' τη γέφυρα" παίχτηκε για πρώτη φορά το 1955 στη Νέα Υόρκη με τη μορφή μονόπρακτου έργου σε μια συγγραφική απόπειρα του Μίλερ να παρουσιάσει ένα σύγχρονο δράμα στα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου ο ήρωας οδηγείται μοιραία σε ένα πεπρωμένο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Αργότερα, ο Μίλερ επεξεργάστηκε εκ νέου το υλικό του, άλλαξε τη δομή του και το ανέπτυξε σε πλήρες έργο δύο πράξεων, το οποίο έκανε πρεμιέρα την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ.

>>Διαβάστε την κριτική του "α" για την παράσταση εδώ

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Annie": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση στο Παλλάς

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ανεβάζει για τέταρτη φορά η Θέμις Μαρσέλλου με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.