Γιώργο Νανούρη, μας αφορά ακόμα το αμερικάνικο όνειρο;

Το διαχρονικό «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του προοδευτικού Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ έρχεται στο θέατρο Βεάκη. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Νανούρης μας μίλησε ενόψει της πρεμιέρας.

Γιώργος Νανούρης Κώστας Σοχορίτης©

Τι χαρακτήρας είναι ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Έντι Καρμπόνε, και τι σε έκανε να επιλέξεις τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη για το ρόλο αυτόν; 
Η πρόταση για το έργο ήρθε απ’ τον παραγωγό μου κ. Μάριο Τάγαρη, μαζί με τη σκέψη ο βασικός ήρωας να ερμηνευτεί από τον Πυγμαλίωνα, με τον οποίο έχω συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και θεωρώ ότι είναι ιδανικός για το ρόλο. Ο Έντι είναι ένας κλειστός άνθρωπος που κυριεύεται από ένα περίεργο πάθος και αρχίζει μια πάλη μέσα του ώστε αν μην υποκύψει σε αυτό.

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ μας φέρνει μπροστά στη μετανάστευση, την αγωνία και τη
σκληρή πάλη για ένα αβέβαιο μεροκάματο πείνας, αλλά και… στον έρωτα. Τι θέλεις να
αναδείξεις μέσα από την παράσταση που σκηνοθετείς; 

Ιδανικά –εκτός των άλλων– θα ήθελα να καταλάβουν όσοι δουν την παράστασή μας ότι, αν νιώσουμε κάτι που δεν πρέπει για έναν άνθρωπο, ό,τι κι αν είναι αυτό, δεν χρειάζεται να υποκύψουμε σ’ αυτό το πρώτο αίσθημα αλλά να το επεξεργαστούμε, να το δουλέψουμε μέσα μας μόνοι μας ή με τη βοήθεια ειδικού και να το καταπολεμήσουμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας ώστε να μη βλάψουμε τον άλλον.

Ο ήρωας του "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" ερωτεύεται την ανιψιά του. Πιστεύεις πως ο
παράφορος έρωτας φεύγει γρήγορα και δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά με τον εαυτό μας; 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορεί να συμβαίνει αυτό που λες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις τρελού έρωτα που οδήγησαν σε σχέσεις ζωής.

Το έργο μάς φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το αμερικάνικο όνειρο στην πιο σκοτεινή
εκδοχή του. Άραγε μας αφορά ακόμα το αμερικάνικο όνειρο;

Νομίζω ότι το όνειρο για μια καλύτερη ζωή αλλά και το μεταναστευτικό θέμα δεν έχουν πια να κάνουν μόνο με την Αμερική. Αφορούν όλους μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ψηλά από τη Γέφυρα

Ποιες βεβαιότητες έχουμε χάσει κι έχουμε κερδίσει ως κοινωνία; 
Τα πάντα έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. Αν κάποιος μας έλεγε ότι θα ερήμωναν οι πόλεις και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας εξαιτίας ενός ιού, θα νομίζαμε ότι αναφέρεται σε σενάριο ταινίας. Νομίζω ότι πια τα περιμένουμε όλα.

Λέμε πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σ’ αυτό; 
Δεν ξέρω αν αντιγράφει τη ζωή, σίγουρα όμως αντλεί από αυτήν!

Στο επίκεντρο της τέχνης του θεάτρου βρίσκεται ο άνθρωπος. Ύστερα από τόσα χρόνια
ενασχόλησης με το θέατρο, έχεις καταλήξει σε μια πεποίθηση για το τι είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος; 

Αυτή είναι μια ερώτηση που χρειάζονται πολλές σελίδες για να απαντηθεί... Νομίζω πάντως ότι στην πραγματικότητα με όσους περισσότερους συνεργάζεσαι κάθε σεζόν, τόσο διαμορφώνεται και η πεποίθησή σου για τους ανθρώπους. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Εσύ έχεις πρότυπα; Ποιοι είναι οι ήρωές σου; 
Ταπεινότητα, ευγένεια, καλοσύνη, αυταπάρνηση, αλήθεια, θετική διάθεση, ανιδιοτέλεια, εργατικότητα, φροντίδα. Αυτά ψάχνω στους ανθρώπους, αυτά έχω για πρότυπα, αυτά προσπαθώ να τηρώ, αυτοί οι άνθρωποι με ελκύουν.

Το 2023 είναι ένα έτος προσδοκιών για το θέατρο. Ποιες είναι για εσένα αυτές οι προσδοκίες; 
Το μόνο πράγμα που αληθινά προσδοκώ στη ζωή μου είναι υγεία για εμένα και τους οικείους μου. Η ζωή μάς απέδειξε περίτρανα ότι ακόμα και με τις χειρότερες συνθήκες, αν μια παράσταση αρέσει στον κόσμο, θα βρει τρόπο να τη δει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.