Οι θεατρικές προτάσεις στο 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας

"Αντιγόνη" και Εμπειρίκος-Χατζηλαζάρου. Αυτές είναι οι θεατρικές προτάσεις που ξεχωρίζουν στο 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας. Μάθετε περισσότερα.

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας επιστρέφει δυναμικά για 3η συνεχόμενη χρονιά, αποτελώντας πλέον έναν καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό για τον Δήμο Ναυπλιέων. Γεννημένο από το όραμα της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Θοδωρή Γκόνη, το εγχείρημα αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά στρατηγική επιλογή, μοχλό ανάπτυξης, εξωστρέφειας και κοινωνικής συνοχής. Φέτος, το Φεστιβάλ διευρύνει τους ορίζοντές του, κάνοντας ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ξεκινώντας από τα Ίρια.

Η επιλογή αυτή υπηρετεί την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός ανήκει ισότιμα σε κάθε κοινότητα, χωριό και δημότη, δίνοντας βήμα στον λαϊκό πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιφέρειας. Παράλληλα, η ιστορική συνοικία της Πρόνοιας αποκτά τη δική της ξεχωριστή θέση, ενώ τα εμβληματικά μνημεία της πόλης, όπως το Μπούρτζι και η Ακροναυπλία, παραμένουν σταθερά σημεία αναφοράς, ενώνοντας την ιστορία με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ξεκινώντας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Θέατρο Ακροναυπλίας, με την παράσταση "Η Αντιγόνη στην Ακροναυπλία" από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Με αφετηρία την τραγωδία του Σοφοκλή, η παράσταση διερευνά το διαχρονικό τραύμα της διάσπασης της κοινότητας, του εμφύλιου σπαραγμού, της εξουσίας, της μνήμης και του δικαιώματος στην ταφή και το πένθος. Σε έναν τόπο σημαδεμένο από εκτελέσεις, αδελφοκτονίες και άταφους νεκρούς, η Ακροναυπλία μετατρέπεται σε ένα ζωντανό παλίμψηστο.

2ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας
Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές συνθέτουν μια παράσταση που συνδυάζει την αρχαία τραγωδία με το θέατρο-ντοκουμέντο, την προφορική ιστορία και τη συλλογική δραματουργία. Οι ήρωες του Σοφοκλή συναντούν ιστορικές μορφές του Ναυπλίου, όπως τον Καποδίστρια, τους Μαυρομιχαλαίους, τον Γρίβα, τον Φωταμάρα, καθώς και ιστορίες του Εμφυλίου, παρουσιάζοντας επτά ιστορίες τεκμηρίωσης στις 7 πύλες της Ακροναυπλίας. Την επιμέλεια υπογράφουν οι διδάσκοντες Χριστίνα Ζώνιου και Γιάννης Λεοντάρης, τη σκηνοθετική επιμέλεια η Χιονία Χιωτέλλη, την πρωτότυπη μουσική ο Βασίλης Καλαγκιάς, ενώ ερμηνεύει ένας 18μελής θίασος φοιτητών.

Διαβάστε Επίσης

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, το Μπούρτζι φιλοξενεί το θεατρικό αναλόγιο "Η Μάτση Χατζηλαζάρου και ο Ανδρέας Εμπειρίκος στο Δίχτυ του Αναπλιού" σε κείμενο του Χρήστου Δανιήλ. Μετά από ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, ο συγγραφέας και μελετητής υπογράφει ένα πρωτότυπο έργο όπου οι δύο κορυφαίοι υπερρεαλιστές ποιητές "συναντιούνται" ξανά μετά από 86 χρόνια στο Ναύπλιο και το Μπούρτζι.

Η παράσταση αναπλάθει την έντονη, πολυεπίπεδη σχέση —ψυχαναλυτική, ποιητική και ερωτική— του Ανδρέα Εμπειρίκου και της Μάτσης Χατζηλαζάρου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μυθοποιημένο γαμήλιο ταξίδι τους στο Ναύπλιο μέσα από επιστολές, ημερολόγια, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και ποιήματα. Στη σκηνή ζωντανεύουν επίσης οι ηχογραφημένες φωνές των ίδιων των ποιητών, η φωνή του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και το ποίημα "Το χέρι" του Νίκου Εγγονόπουλου. Τους δύο ποιητές ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Παπανικολάου και Χριστίνα Μαξούρη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Θοδωρή Γκόνη και σκηνογραφική επιμέλεια του Ανδρέα Γεωργιάδη. Το 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας συνεχίζει έτσι να χτίζει γέφυρες, να δυναμώνει την τοπική ταυτότητα και να καθιερώνει τον Δήμο Ναυπλιέων ως έναν κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Περσισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σεμπάστιαν": Η βραβευμένη περφόρμανς της Nova Melancholia επιστρέφει

Αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, η βραβευμένη περφόρμανς "Σεμπάστιαν" της Nova Melancholia επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ για δύο βραδιές (29 & 30/9), υφαίνοντας ένα συγκινητικό ταξίδι ομοερωτισμού, μνήμης και ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/09/2026

Παράσταση Καραγκιόζη στο Αστεροσκοπείο

Ο ερευνητής Άθω Δανέλλης συνεργάζεται με τον αστρονόμο Τηλέμαχο Αθανασιάδη, παρουσιάζοντας μια ξεκαρδιστική, πρωτότυπη παράσταση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, που συνδυάζει χιούμορ και επιστήμη.

Πού θα τον δούμε φέτος τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο σε θέατρο και τηλεόραση

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος υπόσχεται έναν εκρηκτικό χειμώνα. Φέτος, κινείται δεξιοτεχνικά από τη θεατρική αφαίρεση και τον Κάφκα, μέχρι την ανατρεπτική κωμωδία στην τηλεόραση.

Η Ηρώ Μουκίου, τα 40 χρόνια από το Τσέρνομπιλ και η συγκλονιστική "Φωνή της Λουντμίλα"

Η συγκλονιστική παράσταση - μαρτυρία "Η φωνή της Λουντμίλα" επιστρέφει, 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ. Μια ιστορία επιβίωσης που μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Στην κωμωδία "Χώρισε με ΑΕ και ΣΙΑ" ο χωρισμός γίνεται "τρελή" επιχείρηση

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για την εξαιρετική ηθοποιό Κόρα Καρβούνη με την ανατρεπτική γαλλική κωμωδία "Χώρισε με ΑΕ και ΣΙΑ" που κάνει πρεμιέρα σε μουσική Φοίβου Δεληβοριά.

Η "Οικογένεια Άνταμς" επιστρέφει ανανεωμένη στο θεάτρο Βέμπο

Τον Οκτώβριο ετοιμαστείτε να χορέψετε ξανά με τους Μαρία Σολωμού, Νίκο Μουτσινά, Παρθένα Χοροζίδου, Πάνο Σταθακόπουλο και νέα Wednesday στην "Οικογένεια Άνταμς - Το μιούζικαλ".

Αποκλειστικό: "Γυμνή" από συμβάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Καλλιρρόης

Η Δανάη Καλοπήτα έγραψε και πρωταγωνιστεί σε έναν δυνατό μονόλογο, που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος από 15 Οκτωβρίου.