Ελίνα Γιουνανλή©
Ανάμεσα σε καλαμιές και υπέροχες μουσικές, ξεδιπλώνεται σε άγριο όσο και πανηγυρικό κλίμα η παράσταση "Ειρήνη - Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη" που κατεβάζουν στην Επίδαυρο ο Νίκος Καραθάνος και ο Φοίβος Δεληβοριάς στις 24 και 25 Ιουλίου 2026. Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη που αποτυπώνει την απόγνωση των απλών ανθρώπων που συνθλίβονται από τις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου, μετατρέπεται σε μια παράσταση με γυναικείο DNA και έντονο μουσικό χαρακτήρα, που απαντάει στην τρέλα και τον παραλογισμό του πολέμου με τρέλα, ενώ συνομιλεί με το αριστοφανικό σύμπαν στην ολότητά του. Ο κεντρικός ήρωας, ο Τρυγαίος, εδώ γίνεται Τρυγαία. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, βουτώντας σε μια αλλιώτικη προσέγγιση της κωμωδίας επί σκηνής μαζί με τους Καραθάνο, Δεληβοριά, Θανάση Αλευρά, Έμιλυ Κολιανδρή, Βάσω Καβαλιεράτου, Ζέτα Μακρυπούλια, Γιάννη Κότσιφα, Πάνο Παπαδόπουλο, Γιλμάζ Χουσμέν, Γιάννη Σαμψαλάκη στον ταλαντούχο πολυμελή θίασο με 21 συνολικά ηθοποιούς.


Ο Φοίβος Δεληβοριάς υπογράφει τη διασκευή, τα τραγούδια, καθώς και τη μουσική μαζί με τον 'Άγγελο Τριανταφύλλου, ο οποίος είναι και συνεργάτης στη σκηνοθεσία, στην ανατρεπτική μουσική επίσκεψη στην "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, που μετατρέπει την αρχαία κωμωδία σε επίκαιρο πανηγύρι ελπίδας. Στην ορχήστρα επί σκηνής θα δούμε τέσσερις ακόμη μουσικούς: τον σπουδαίο τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, τον ιδρυτή και τραγουδιστή των Mode Plagal Θοδωρή Ρέλλο, τον υπέροχο Jan Van Angelopoulos στα τύμπανα και τον Κουβανό μπασίστα Γιόελ Σότο. Το καστ συμπληρώνουν οι ηθοποιοί 'Άλκης Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μπόσγας, Αντώνης Χρήστου.


Η πρωτότυπη κωμωδία ανέβηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια του 421 π.Χ. και γράφτηκε σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, λίγο πριν από τη Νικίειο Ειρήνη, ως αντίδραση στην ελπίδα για κατάπαυση των εχθροπραξιών που ανέτειλε χάρη στον θάνατο των φιλοπόλεμων στρατηγών, του Αθηναίου Κίμωνα και του Σπαρτιάτη Βρασίδα στη μάχη της Αμφίπολης. Αντανακλά την έντονη κοινωνική κόπωση από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και πραγματεύεται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην καθημερινή ζωή, την εργασία και την ευτυχία των ανθρώπων, με τον γνώριμο αριστοφανικό σαρκασμό.


Ο Αριστοφάνης αντιπαραβάλλει τη βία και το κέρδος των πολεμοκάπηλων με τη γονιμότητα, τον έρωτα και τη συλλογική ευημερία που φέρνει η ειρήνη. Παρά τη φαινομενικά ουτοπική λύση, η κωμωδία δεν είναι αφελής: αναγνωρίζει τις αντιστάσεις, τα συμφέροντα και την αδράνεια που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ειρήνης.


Η "Ειρήνη" κατέχει κομβική θέση στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη ως η πιο αισιόδοξη από τις πολιτικές του κωμωδίες. Παρά τον ισχυρό δεσμό της με την εποχή που τη γέννησε, η κωμωδία παραμένει διαχρονική γιατί φωτίζει έναν μηχανισμό που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα: πολέμους που παρατείνονται εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων.
Συνεργάτιδα στη δραματουργία είναι η Έρι Κύργια. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του 'Άγγελου Μέντη. Τους φωτισμούς επιμελείται η Ελίζα Αλεξανδροπούλου, την κίνηση η Αμάλια Μπένετ και τη χορογραφία ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Πρώτοι σταθμοί της περιοδείας μετά την Επίδαυρο
Τετάρτη 29/7 — Σαϊνοπούλειο Θέατρο — Σπάρτη
Πέμπτη 30/7 — Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας
Παρασκευή 31/7 — Θέατρο "Γιώργος Παππάς" — Αίγιο
Σάββατο 1/8 — Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας
Κυριακή 2/8 — Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών — Μεσολόγγι
Τετάρτη 5/8 — Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας "Μ. Γκανάς"
Παρασκευή 7/8 — Ανοιχτό Θέατρο Νέων Μουδανιών — Χαλκιδική
Σάββατο 8/8 & Κυριακή 9/8 — Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων — Καβάλα
Δευτέρα 10/8 — Αρχαίο Θέατρο Δίου — Πιερία
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση
"Ειρήνη - Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη"
των Νίκου Καραθάνου & Φοίβου Δεληβοριά










