Florence & The Machine: Η μάγισσα της indie έριξε τα ξόρκια της στην Αθήνα. Και έπιασαν

Είδαμε τη Florence & The Machine την πρώτη μέρα του Ejekt Festival και πιστέψαμε στη μαγεία.

Florence Mariza Kapsabeli

Πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν αποδοθεί στην Florence Welch όλα αυτά τα χρόνια. Από το δημοσιογραφικό κλισέ "αερικό", στην indie πριγκίπισσα, το ξωτικό, την ποιήτρια της αγάπης. Ωστόσο, κανένας δεν αντικατοπτρίζει τη χθεσινή συναυλία της στην πρώτη μέρα του Ejekt Festival όσο αυτό που είπε μια νεαρή fan της σε βίντεο που δημοσίευσε το φεστιβάλ στο Instagram του. "Ήρθαμε για τη μαγισσομαμά μας". Αυτό, μαζί με όλα τα ανάλογα συμπαραδηλούμενα, περικλείει την ενέργεια του χθεσινού live. Μια μάγισσα έριξε τα ξόρκια της στο Telekom Athens Center του ΟΑΚΑ και, ξεκινώντας από τις χορεύτριές της, επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κοινό των 25 χιλιάδων που, σε κάθε κίνηση με τα ακροδάχτυλά της, ακολουθούσε κυριευμένο τον ρυθμό της. Τα μάγια της Florence έπιασαν. Μια αόρατη κλωστή δέθηκε γύρω από την ψυχή μας και μας έσυρε εκεί που ήθελε η μάγισσα. Στο να απολαύσουμε έστω ένα τραγούδι χωρίς κινητά.

Κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Αττικής και χωρίς ίχνος σκιάς, το πιο νεανικό και "λουλουδιασμένο" πλήθος είχε αρχίσει να πιάνει θέση στο κάγκελο από νωρίς, όσο η δική μας Έλενα Λεώνη και αμέσως μετά η Holly Humberstone έκαναν φιλότιμη προσπάθεια να ανεβάσουν στροφές στην ενέργεια του χώρου. Κάτι που δοκίμασαν και οι Suede, ένα από τα πιο επιδραστικά βρετανικά συγκροτήματα των '90s, που ίσως αδικήθηκε από το λιοπύρι, το οποίο δεν επέτρεπε σε πολλούς fans τους να μείνουν σε ολόκληρο το set τους μπροστά από τη σκηνή. Αν και στην ολοκλήρωση τα hits So Young και Metal Mickey έθεσαν τον τόνο, ο κόσμος ξεσηκώθηκε με ολίγον sing along στο Beautiful Ones, σιγοντάροντας το "la la la".

sue
Mariza Kapsabeli

Κάπου εκεί σκοτεινιάζει το σύμπαν. Βικτωριανές μούσες του σκότους, ντυμένες με κορσέδες και μεταξωτές φούστες, με βλέμμα υπνωτιστικό, οι χορεύτριές της συνοδεύουν την ιέρειά τους στη σκηνή. Χωρίς ακριβώς να πατάει στο έδαφος, αλλά σαν να αιωρείται, ανέβηκε στη σκηνή, κλασικά ξυπόλυτη, μέσα σε ένα ρουμπινί διάφανο φόρεμα με δαντέλα και τα κατακόκκινα μαλλιά της να τινάζονται σε κάθε της κίνηση. Απόκοσμη ομορφιά, αλλά με ένα ζεστό χαμόγελο, η Florence Welch μαζί με την μπάντα της έδωσε το σύνθημα και... Everybody scream.

Florence
Mariza Kapsabeli

​​fr

Καθηλωτική ερμηνευτικά, δεν άφησε περιθώρια για ολιγωρίες. Σάρωσε τη σκηνή δεξιά κι αριστερά, έκανε στοιχειωτικές παύσεις, ορίζοντας με τα ακροδάχτυλά της τον παλμό των χιλιάδων θαυμαστών της, σαν να διηύθυνε μια αόρατη ορχήστρα. Αν θα έπρεπε να το συγκρίνουμε με το τελευταίο live στην Αθήνα το 2023, εν μέσω καύσωνα, ομολογώ πως η ενέργειά της ήταν ελάχιστα πιο συγκρατημένη. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη μας είναι ο τελευταίος της σταθμός του πρώτου leg της περιοδείας της στην Ευρώπη, που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ή μπορεί και να προτιμά τους 38°C με υγρασία!

Florence
Mariza Kapsabeli

Σε κάθε περίπτωση, δεν παρέλειψε καμία από τις μεγάλες της επιτυχίες, ενώ με άψογη ελληνική προφορά επανέλαβε "Ευχαριστώ, Αθήνα". Στο Symphony of Lungs, κατέβηκε στο κοινό, περπάτησε από άκρη σε άκρη αγγίζοντας τα χέρια των θαυμασστών της και τραγουδώντας ακαπέλα σε μία από τις πιο μυσταγωγικές στιγμές της βραδιάς. Για να προλογίσει το καινούργιο της τραγούδι The Buckle, μίλησε στις καρδιές πολλών πληγωμένων από ghosting ψυχών, εξηγώντας με περιπαικτική διάθεση: "Είχα πει ότι δεν θα γράψω ξανά τραγούδι για άνθρωπο που δεν απαντάει στα μηνύματά μου, αλλά αυτή είναι η τελευταία φορά".

Florence
Mariza Kapsabeli

Florence
Mariza Kapsabeli

Λίγο πριν το τέλος, και κατά την παράδοση, ζήτησε από το κοινό της να ζήσει τη στιγμή, να αφήσει επιτέλους κάτω το κινητό και απλώς να χορέψει "that song" που όλοι περίμεναν. Και η μαγεία λειτούργησε. Το κοινό είχε ήδη υποκύψει στα ξόρκια της Florence. Όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του Dog Days Are Over, χιλιάδες άνθρωποι χόρευαν με τα χέρια ψηλά, όχι με τις οθόνες. Για λίγα λεπτά, η Florence Welch απέδειξε πως το πιο δυνατό ξόρκι δεν είναι η μουσική της· είναι η σπάνια ικανότητά της να κάνει ένα ολόκληρο στάδιο να ζήσει πραγματικά τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Lüüp, ο Ίγκορ Στραβίνσκι και η αιώνια σχέση Φύσης-Ανθρώπου

Η ανήσυχη κολεκτίβα προβαίνει σε μια χορταστική, τριπλή επανέκδοση του άλμπουμ Meadow Rituals (2011). Αναζητήσαμε λοιπόν τον "εγκέφαλό" της Στέλιο Ρωμαλιάδη, ώστε να μας ξεδιπλώσει το χθες και το σήμερα αυτής της προσπάθειας, που μέλλει να εορταστεί και πάνω στη σκηνή, με συναυλίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
29/08/2026

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026: Όλες οι συναυλίες που θα δούμε φέτος στην Ελευσίνα

Μουσικές κάτω από την καμινάδα, δωρεάν συναυλιακές βραδιές και μυσταγωγικά live συνθέτουν το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026 στην Ελευσίνα.

Gadjo Dilo, Βαγγέλης Γερμανός και... ένας καλεσμένος-έκπληξη στο Κηποθέατρο Παπάγου

Με έμπνευση από τον Django Reinhardt και πάθος για τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που γεφυρώνει το Παρίσι του ’30 με την Αθήνα του σήμερα.

Το Μόναχο ως ευρωπαϊκή μητρόπολη της μουσικής: "Τροβατόρε" στην Κρατική Όπερα - Δύο εξαιρετικές συναυλίες της Συμφωνικής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας

Τον πλούτο και την ποιότητα της μουσικής ζωής του Μονάχου υπενθύμισε μια σύντομη επίσκεψη μας στις αρχές Μαΐου, επιβεβαιώνοντας γιατί η πρωτεύουσα της Βαυαρίας αποτελεί έναν από τους πιο τακτικούς προορισμούς κάθε ενημερωμένου φιλόμουσου.

Mr. Music, τι θα ακούσουμε από εσένα στον 969 ROCK FM;

Ο Δημήτρης Μπάρμπας ξεκινά εκπομπή στις 01/09, στη ζώνη 17:00-20:00 (Δε-Πα). Εμείς του θέσαμε όλες τις "δύσκολες" ερωτήσεις για το σύγχρονο ραδιόφωνο, τη μουσική βιομηχανία, αλλά και τα σόσιαλ μίντια και εκείνος μας τις απάντησε. Ευτυχώς, με απόλυτη ψυχραιμία.

Μουσικός Σεπτέμβριος στην Τεχνόπολη, με αυτά τα άχαστα lives

Αυτά είναι τα lives που παρατείνουν το αθηναϊκό συναυλιακό καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, σε ένα από τα δημοφιλέστερα venues της πόλης.

Το Pantheon Double Stage μετατρέπει το Plex σε έναν πολυχώρο μουσικής και street κουλτούρας

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Plex φιλοξενεί το Pantheon Double Stage, ένα πολυαισθητηριακό event που φέρνει κοντά τη μουσική, την τέχνη και τη street culture σε μια ξεχωριστή βραδιά.