Η 'Δεσποινίς Τζούλια' του Στρίντμπεργκ επιστρέφει στο Θέατρο Πόρτα ως 'Ο Κος Ζυλ'

Η δραματουργική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου μετατοπίζει το κέντρο βάρους στη σχέση ανάμεσα σε δύο άνδρες, εξετάζοντας το βάρος της πατριαρχίας.

Ο Κύριος Ζυλ ©Patroklos Skafidas

Ο "Κος Ζυλ", μια νέα, σύγχρονη σκηνική ανάγνωση, μεταγραφή της εμβληματικής "Δεσποινίδος Τζούλιας” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, έρχεται στο Θέατρο Πόρτα, από 27 Φεβρουαρίου, με τον Γιάννη Καράμπαμπα, τον Νίκο Κοσώνα και τη Θεόβη Στύλλου. 

Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται η εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ, έναν νεαρό αριστοκράτη, και τον Ζαν, τον υπηρέτη του - μια σχέση όπου η έλξη, η επιθυμία και ο ανταγωνισμός μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα (από θηλυκό σε αρσενικό, "Ο Κος Ζυλ" προσεγγίζει, με νέα ματιά, την ανάγκη για κυριαρχία και επιβίωση, σε μια μεταγραφή του κλασικού έργου, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό και κάθε επιλογή έχει κόστος.

Ο κος Ζυλ
©Patroklos Skafidas

Η ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου

Στον "Κο Ζυλ", ο Θωμάς Μοσχόπουλος προσεγγίζει το έργο του Στρίντμπεργκ όχι μόνο ως μια ιστορία σκανδάλου και απαγορευμένης έλξης (τα έργο ήταν απαγορευμένο στη Σουηδία έως το 1939), αλλά και ως ένα σκληρό και αδυσώπητο πεδίο εξουσίας.

Η δραματουργική του ματιά μετατοπίζει το κέντρο βάρους στη σχέση ανάμεσα σε δύο άνδρες: τον Ζυλ (Νίκος Κοσώνας) και τον Ζαν (Γιάννης Καράμπαμπας), εξετάζοντας το βάρος της πατριαρχίας που ανέκαθεν συνθλίβει και το ανδρικό φύλο.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι σωματική, ψυχική αλλά και βαθιά πολιτική. Δεν αφορά μόνο το ποιος επιθυμεί ποιον, αλλά το ποιος έχει το δικαίωμα να επιθυμεί, ποιος μπορεί να εκτεθεί και ποιος τελικά θα επιβιώσει. Η εξουσία δεν ασκείται μονομερώς: μετακινείται διαρκώς, αλλάζει χέρια, γίνεται πότε παιχνίδι και πότε απειλή. Η επιθυμία, η έλξη και ο ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά συναισθήματα, αλλά ως μηχανισμοί κυριαρχίας, δοκιμασίας και επιβολής.

Ο Κος Ζυλ
© Patroklos_Skafidas

Δίπλα τους, η Κριστίν (Θεόβη Στύλλου) λειτουργεί ως η φωνή μιας επιβιωτικής κοινωνίας που παρατηρεί, κρίνει, σχετικοποιεί και τελικά, παρεμβαίνει μόνο για να διασφαλίσει τη δική της συνέχεια. Είναι ο μηχανισμός που απορροφά το σοκ, περιορίζει την εκτροπή και επιλέγει - με κάθε κόστος - την συντήρησή της.

Σε διάλογο με τη "Δεσποινίδα Τζούλια"

Στη "Δεσποινίδα Τζούλια", ο Στρίντμπεργκ αφηγείται τη συντριβή ενός προσώπου που βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα στην κοινωνική του θέση και την επιθυμία του. Η σύγκρουση δεν είναι ποτέ ρομαντική: είναι πάντα ταξική, ψυχολογική και βαθιά βίαιη. Η Τζούλια και ο Ζαν δεν συγκρούονται μόνο ως εραστές, αλλά ως εκπρόσωποι διαφορετικών κόσμων, με την εξουσία να αλλάζει χέρια από στιγμή σε στιγμή.

Στον "Κο Ζυλ" του Μοσχόπουλου, η σύγκρουση μεταφέρεται σε νέο πλαίσιο και αποκτά άλλη αιχμή. Ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα, επανεφευρίσκει την πρόθεση του Στριντμπεργκ να σοκάρει και να προκαλέσει. Η τραγωδία δεν αποδίδεται πια μόνο σε "αδυναμία χαρακτήρα" ή σε έμφυτα χαρακτηριστικά όπως το γενετήσιο φύλο, αλλά αποκαλύπτεται ως αποτέλεσμα άκαμπτων κοινωνικών δομών, ρόλων και προσδοκιών. Η πτώση δεν αφορά ένα πρόσωπο· αφορά ολόκληρο το σύστημα που το περιβάλλει.

Ο Κος Ζυλ
©Patroklos Skafidas

Ιστορικό πλαίσιο - Μεσοπόλεμος

Σε αυτή τη νέα προσέγγιση, η δράση μεταφέρεται στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και ανασφάλειας. Οι παλιές αριστοκρατικές αξίες καταρρέουν, νέες μορφές εξουσίας αναδύονται και η κοινωνία αναζητά σταθερά σημεία αναφοράς. Μέσα σε αυτό το ιστορικό μεταίχμιο, η σύγκρουση ανάμεσα στον Ζυλ και τον Ζαν αποκτά ευρύτερη πολιτική διάσταση: ο φόβος της πτώσης, η ανάγκη για πειθαρχία και η κοινωνική βία γίνονται καθοριστικές δυνάμεις.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συμβολή της δραματουργού Δηούς Καγγελάρη, παραδίδει ένα τολμηρό και ανατρεπτικό κείμενο. Ο Βασίλης Παπατσαρούχας υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα video, συνθέτοντας ένα σκηνικό περιβάλλον όπου το ρεαλιστικό και το υπαινικτικό συνυπάρχουν, φωτίζοντας τις εσωτερικές εντάσεις και τις μετατοπίσεις εξουσίας των χαρακτήρων. Ο Χρήστος Στρινόπουλος αναλαμβάνει την κινησιολογική επιμέλεια, και ο Νίκος Βλασόπουλος τους σχεδιασμούς φωτισμών.

"Ο Κος Ζυλ" είναι μια παράσταση για το πώς η εξουσία "εγγράφεται” στα σώματα, πώς η επιθυμία μπορεί να γίνει όπλο και πώς η κοινωνία, ακόμα και όταν παρακολουθεί την καταστροφή, επιλέγει να συνεχίσει. Δεν προσφέρει λύτρωση ούτε ηθικές απαντήσεις. Παρατηρεί, με ακρίβεια και ένταση, τη στιγμή που οι ρόλοι καταρρέουν και αποκαλύπτεται το πραγματικό τίμημα της επιβίωσης.

Παίζουν

  • Γιάννης Καράμπαμπας
  • Νίκος Κοσώνας
  • Θεόβη Στύλλου

Συντελεστές

  • Κείμενο - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
  • Σύμβουλος δραματουργίας: Δηώ Καγγελάρη
  • Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Σκηνικά - Κοστούμια - Video: Βασίλης Παπατσαρούχας
  • Κινησιολογική Επιμέλεια: Χρήστος Στρινόπουλος
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέλλα Μακροδημήτρη
  • Φωτογραφίες - Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
  • Graphic Design: Indigo Creative

*Σημείωση:

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Η παράσταση περιέχει γυμνό και σκηνές σεξουαλικής αναπαράστασης.

Info

Από 27 Φεβρουαρίου

Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια: more.com και τηλεφωνικά στο 211 800 51 41

> Δείτε όλες τις θεατρικές παραστάσεις που παίζουν στον οδηγό θεάτρου του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κος Ζυλ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η εμβληματική «Δεσποινίς Τζούλια» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, επικεντρώνεται, μέσα από την ανάγνωση του καταξιωμένου σκηνοθέτη Θ. Μοσχόπουλου, στην εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ, έναν νεαρό αριστοκράτη, και τον Ζαν, τον υπηρέτη του – μια σχέση όπου η έλξη, η επιθυμία και ο ανταγωνισμός μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα από θηλυκό σε αρσενικό, «Ο Κος Ζυλ» προσεγγίζει, με νέα ματιά, την ανάγκη για κυριαρχία και επιβίωση, σε μια μεταγραφή του κλασικού έργου, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό και κάθε επιλογή έχει κόστος. Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι σωματική, ψυχική αλλά και βαθιά πολιτική. Δεν αφορά μόνο το ποιος επιθυμεί ποιον, αλλά το ποιος έχει το δικαίωμα να επιθυμεί, ποιος μπορεί να εκτεθεί και ποιος τελικά θα επιβιώσει. Η εξουσία δεν ασκείται μονομερώς: μετακινείται διαρκώς, αλλάζει χέρια, γίνεται πότε παιχνίδι και πότε απειλή. Η επιθυμία, η έλξη και ο ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά συναισθήματα, αλλά ως μηχανισμοί κυριαρχίας, δοκιμασίας και επιβολής. Δίπλα τους, η Κριστίν λειτουργεί ως η φωνή μιας επιβιωτικής κοινωνίας που παρατηρεί, κρίνει, σχετικοποιεί και τελικά, παρεμβαίνει μόνο για να διασφαλίσει τη δική της συνέχεια. Είναι ο μηχανισμός που απορροφά το σοκ, περιορίζει την εκτροπή και επιλέγει - με κάθε κόστος - την συντήρησή της.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ξεκίνησε η προπώληση για τη "Μήδεια" με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων και περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/03/2026

"Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1": Προσθήκη παραστάσεων στην Πειραματική Σκηνή

Λόγω μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, προστίθενται δύο ακόμη παραστάσεις για το "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1", σε σύλληψη και δημιουργία της Μάρθα Μπουζιούρη, στις 18 και 19 Μαρτίου στο Θέατρο Δίπυλον.

Open Call για νέα ελληνικά θεατρικά έργα από την Ομάδα Νάμα

Η Ομάδα Νάμα αναζητά νέα έργα σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας για πιθανή παρουσίαση τους την νέα θεατρική περίοδο.

Από την "Κουταλένια" στο "Toc Toc": δύο παραστάσεις, δύο όψεις της ανθρώπινης ψυχής

Από την "Κουταλένια" στο Μουσούρη μέχρι το "Toc Toc" στο Βρετάνια, ο Κώστας Σπυρόπουλος φωτίζει την ανθρώπινη ψυχή μέσα από δύο διαφορετικές θεατρικές διαδρομές.

Theater Pick: Η "Astoria" είναι το νέο μουσικοθεατρικό υπερθέαμα του Παλλάς

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί τη μουσική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα, που αφηγείται τη δυνατή ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας (Έβελυν Ασουάντ-Θεοδoσία Σαββάκη) στη Νέα Υόρκη.

"Αττίκ, Μια Ζωή Χειροκροτήματα" για πέντε μόνο παραστάσεις

Δεκαεπτά χρόνια τώρα, η παράσταση "Αττίκ, Μια Ζωή Χειροκροτήματα" επιστρέφει ξανά και ξανά. Μπορείτε να την δείτε από 15 Ματρτίου στο θέατρο Καλλιρρόης.

Λίγες ακόμη νύχτες στο "Hotel Amour"

Το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ των Γεράσιμος Ευαγγελάτος και Θέμης Καραμουρατίδης, σε σκηνοθεσία της Σμαράγδα Καρύδη, ολοκληρώνει τον κύκλο του με τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Ακροπόλ.