
Μετά την εντυπωσιακή πορεία του την περασμένη θεατρική σεζόν, το θρυλικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς "Λεωφορείο ο πόθος", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο Προσκήνιο. Η παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες, άφησε έντονο αποτύπωμα στο κοινό, καταφέρνοντας να ανανεώσει τη ματιά πάνω στο εμβληματικό κείμενο του Ουίλιαμς και να το μετατρέψει σε μια σύγχρονη, ωμή και συγκινητική αναμέτρηση με την ψευδαίσθηση, την επιθυμία και την πραγματικότητα.
Κεντρική φιγούρα, όπως και πέρυσι, η Αλεξία Καλτσίκη, που σφράγισε με την ερμηνεία της τον ρόλο της Μπλανς Ντι Μπουά — μιας γυναίκας εγκλωβισμένης ανάμεσα στη φαντασία και το τραύμα, που αρνείται να δεχτεί το τέλος ενός κόσμου και μιας τάξης που έχει πια χαθεί. Η Καλτσίκη, με την ευαισθησία και τη θεατρική της ωριμότητα, ενσαρκώνει μια Μπλανς ποιητική, εύθραυστη, αλλά και βαθιά ανθρώπινη, μια μορφή που συγκινεί και καθηλώνει.

Δίπλα της, φέτος, μια νέα διανομή εξαιρετικών ηθοποιών έρχεται να δώσει νέα πνοή στην ήδη πολυσυζητημένη παράσταση. Ο Αινείας Τσαμάτης αναλαμβάνει τον εκρηκτικό ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, ενός ανθρώπου που μάχεται να επιβιώσει μέσα στην αμερικανική πραγματικότητα του μεταπολέμου. Η Ηρώ Μπέζου ενσαρκώνει τη Στέλλα Κοβάλσκι, παγιδευμένη ανάμεσα στην αγάπη και την υποταγή, τη λογική και το συναίσθημα. Μαζί τους, ο Βαγγέλης Αμπατζής ως Μιτς, η Ιωάννα Πιατά ως Ευνίκη, και ο Πέτρος Δημοτάκης ως Στιβ.

Η επιτυχία της παράστασης δεν οφείλεται μόνο στις εξαιρετικές ερμηνείες, αλλά και στη σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καραντζά, που μετατρέπει το έργο σε μια βουτιά στο μυαλό της Μπλανς, στις ψευδαισθήσεις και στα τραύματά της. Το σκηνικό της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική του Γιώργου Ραμαντάνη και οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη συνθέτουν έναν κόσμο ασφυκτικό αλλά ποιητικό, όπου το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται διαρκώς, όπως και τα σύνορα ανάμεσα στην αλήθεια και την τρέλα.

Πριν επιστρέψει στην Αθήνα, το "Λεωφορείο ο Πόθος" ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον από 17 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου, με την Αλεξία Καλτσίκη να παραμένει στον ρόλο της Μπλανς, αλλά με διαφορετική διανομή: Αινείας Τσαμάτης (Στάνλεϊ), Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Στέλλα), Γιώργος Ζυγούρης (Μιτς), Ιωάννα Ραμπαούνη (Ευνίκη) και Γιάννης Κόραβος (Στιβ).
Αξίζει να δείτε την παράσταση του "Λεωφορείου". Πρόκειται για μία από τις πιο συγκλονιστικές και ολοκληρωμένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, μια παράσταση που μιλά με σύγχρονη γλώσσα για την ανθρώπινη επιθυμία, τη ματαίωση και την απώλεια. Ο Καραντζάς, πιστός στη θεατρική του ταυτότητα, υπογράφει μια δουλειά υψηλής αισθητικής και δραματουργικής δύναμης-μια ποιητική ανατομία του ανθρώπινου ονείρου λίγο πριν το σκοτάδι.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Δείτε όλες τις παραστάσεις στον οδηγό θεάτρου του "α".
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση







