Ο "Φάουστ" επιστρέφει στο Εθνικό με πρωταγωνιστή τον Χάρη Φραγκούλη

Μια παράσταση έντονης μουσικότητας για τη δριμεία σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, το βίωμα και τη γνώση, το απολλώνιο και το διονυσιακό είναι ο "Φάουστ" σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη που επιστρέφει στο Εθνικό με τους Χάρη Φραγκούλη (Φάουστ) και Ανδρέα Κοντόπουλο (Μεφιστοφελή).

Φάουστ, Εθνικό 2025-26 Χρήστος Συμεωνίδης©

Από τον Γκαίτε στον Μάρλοου και τον ντε Σαντ, από τον Φρόιντ στον Γιουνγκ, ο "Φάουστ" του Άρη Μπινιάρη είναι μια διαδρομή στο υποσυνείδητο ενός από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της δυτικής λογοτεχνίας. Ένα περιπετειώδες ψυχικό ταξίδι, μια περιπλάνηση στις ανεξάντλητες πτυχές ενός ήρωα που παραμένει μέχρι σήμερα σύμβολο της ανθρώπινης εξερεύνησης, των ηθικών διλημμάτων, του υπαρξιακού αδιεξόδου. Η παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, ενθουσίασε το κοινό που έσπευσε να τη δει πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο και από τις 8 Οκτωβρίου επιστρέφει με δύο βασικές αλλαγές στο καστ: τον ομώνυμο ρόλο κρατά ο Άρης Φραγκούλης και του Μεφιστοφελή ο Ανδρέας Κοντόπουλος.

Στη σκηνική εκδοχή του Μπινιάρη, ο παραδοσιακός ρόλος του Μεφιστοφελή μετασχηματίζεται. Δεν είναι πλέον απλώς ο δαίμονας-πειρασμός, αλλά μια έκφραση της εσωτερικής σκιάς του Φάουστ — των καταπιεσμένων επιθυμιών, των φόβων και της ενοχής που εκείνος προσπαθεί να αγνοήσει. Η παράσταση επιστρέφει με αλλαγές στο καστ, αλλά πιο ουσιαστική είναι η αλλαγή του νοήματος της σύγκρουσης: ο Φάουστ δεν συνάπτει συμβόλαιο με έναν εξωτερικό διάβολο, αλλά με τον ίδιο του τον εσωτερικό κόσμο, με ό,τι κρύβεται μέσα του.

Ο Μεφιστοφελής λειτουργεί ως καθρέφτης που αποκαλύπτει τον ήρωα. Μέσα από την αντιπαράθεση με αυτές τις σκιώδεις πλευρές, ο Φάουστ κατασκευάζει μια νέα ταυτότητα, όχι ως θύτης ή θύμα, αλλά ως όρος ενός εσωτερικού διαλόγου. Δεν παίρνει την ψυχή του· τον βοηθά να την αποκαλύψει, να αντιμετωπίσει τα απωθημένα και τους φόβους του. Η συμβολή των σκηνικών, των κοστουμιών και των μασκών του Πάρι Μέξη είναι καθοριστική, καθώς δεν λειτουργούν διακοσμητικά, αλλά αποτυπώνουν την ψυχική κατάσταση του ήρωα.

Φάουστ του Άρη Μπινιάρη 2025-26
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Με έναν τρόπο, ο σκηνοθέτης συνεχίζει την προβληματική που εξέθεσε στον Προμηθέα του…", διαβάζουμε στην κριτική του Αθηνοράματος. Δεν καταπιάνεται αυτή τη φορά με την πολιτική τυραννία, αλλά με τις δυνάμεις που εμποδίζουν την ανθρώπινη ολοκλήρωση: τη θρησκεία και την εκκλησία με το σκληρό πρόσωπο της Ιεράς Εξέτασης, καθώς και τα αισθήματα του φόβου, της ενοχής, της τιμωρίας. Συνεχίζει, επίσης, τη σπουδή του πάνω στη μουσικότητα και τη χορικότητα (συνδημιουργός ο Τζεφ Βάγγερ), προσδίδοντας τελετουργικό χαρακτήρα στην παράσταση, που αποσκοπεί στην απελευθέρωση του ανθρώπου/Φάουστ από τους φόβους του και στην απενοχοποίηση του έρωτά του για τη Μαργαρίτα.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αμπλιανίτη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ειρήνη Κατσινούλα, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Ανδρέας Κοντόπουλος, Μαρία Μαντά, Ιωάννα Μαυρέα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, Χάρης Φραγκούλης,  Αλεξάνδρα Χασάνι. Η μετάφραση είναι του Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλου, σύμβουλος δραματουργίας η Νεφέλη Παπαναστασοπούλου, μουσική και ηχητικός σχεδιασμός του Τζεφ Βάγγερ, χορογραφία της Φαίδρας Νταϊόγλου και φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου. Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 16 ετών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι συμβαίνει στο θεατρικό wine bar "Taniko";

Ένα κοινωνικό δράμα του Κωνσταντίνου Αβράμη για το ολοένα αυξανόμενο κόστος της υγείας, το gentrification και την κοινωνική ασφυξία, στο Studio Μαυρομιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/11/2025

"Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός": Η ευτυχία θέλει θάρρος

Ο "Καταπληκτικός καταθλιπτικός" του Αντώνη Καλομοιράκη επιστρέφει στο Θέατρο Καλλιρρόης, μπλέκοντας το χιούμορ με τη μελαγχολία σε μια τρυφερή ιστορία για την ευτυχία, τη μοναξιά και τη συμφιλίωση με τη ζωή όπως είναι.

Όταν ο Πόε συναντά τη μουσική: "Το Κοράκι" της ομάδας Νοσταλγία

Η ομάδα Νοσταλγία επιστρέφει με μια ιδιαίτερη θεατρική πρόταση που γεφυρώνει τη λογοτεχνία με τη μουσική πράξη: το "Κοράκι [Ένα Μουσικό Αναλόγιο]" του Έντγακρ Άλαν Πόε σε σκηνοθεσία και μουσική σύνθεση Τώνιας Ράλλη.

"Oops!- Το παράλογο γίνεται θέαμα από τη Nova Melancholia

Η ομάδα Nova Melancholia επιστρέφει με το "Oops!", μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα, το σκοτάδι και την υπαρξιακή ειρωνεία.

Η "Λόλα" της Τρούμπας στο Παλλάς με Τρίγγου, Στάνκογλου, Γάλλο

Για πρώτη φορά θα δούμε στο θέατρο Παλλάς το 2026 την κινηματογραφική "Λόλα" που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη.

Όλα όσα θα δούμε τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Νοέμβριος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μάς καλεί να ονειρευτούμε, να φροντίσουμε και να συνομιλήσουμε μέσα από νέες πρεμιέρες, δυνατές επιστροφές και παραστάσεις που φωτίζουν με ευαισθησία τον άνθρωπο, την πόλη και τον χρόνο.

Ρούλα Πατεράκη στο ΚΘΒΕ: Στιγμές από την πρωτοποριακή παράσταση για τον Τζον φον Νόιμαν

Η Ρούλα Πατεράκη επιστρέφει στο ΚΘΒΕ με το "SILLILAB: No Difference Between Ho Ho Ho!!!", αποκαλύπτοντας τη ζωή και το έργο του Τζον φον Νόιμαν μέσα από μια θεατρική γλώσσα γεμάτη κίνηση, φως και έκφραση.