Tι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αυτή την εβδομάδα

Τα ραντεβού της εβδομάδας στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025 (28/7–3/8).

Ριγολέττο ΕΛΣ καλοκαίρι 2025 Valeria Isaeva©

"Ριγολέττος του Βέρντι – Μια νέα σκηνοθετική ματιά"

Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Τζουζέπε Βέρντι και μια από τις σημαντικότερες όπερες του 19ου αιώνα, ο "Ριγολέττος" πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία το 1851 και έκτοτε διατηρείται διαχρονικά στο ρεπερτόριο των λυρικών σκηνών παγκοσμίως ως ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυαγαπημένα έργα. Με επίκεντρο έναν άνθρωπο του περιθωρίου, το έργο εξερευνά βαθιές ανθρώπινες αλήθειες και κοινωνικές ανισότητες. Θίγει ζητήματα ηθικής διαφθοράς, την πάλη ανάμεσα στην αγάπη και την εκδίκηση, και αναδεικνύει την προστασία των αδύναμων, αγγίζοντας διαχρονικά ηθικά και κοινωνικά διλήμματα που παραμένουν επίκαιρα.

Η σκηνοθετική προσέγγιση της Κατερίνας Ευαγγελάτου δίνει νέα πνοή στην παράσταση, τοποθετώντας την υπόθεση στην ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980. Με μία τολμηρή ματιά, φωτίζει τις αντιφάσεις και τη σκοτεινή φύση του Ριγολέττου, μέσα σε μια κοινωνία που ασφυκτιά από θρησκοληψία, συντηρητισμό και προκαταλήψεις, όπου κυριαρχούν η καταπίεση των γυναικών και το οργανωμένο έγκλημα. Η μουσική συνοδεύεται από την εξαιρετική διεύθυνση της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον Ντέρρικ Ινόεϊ που προσδίδει στην παράσταση ένταση και ζωντάνια.

Η συγκεκριμένη παραγωγή, που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2022, επιστρέφει τρία χρόνια μετά στον ίδιο χώρο, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η παράσταση συστήνεται για ηλικίες άνω των 12 ετών (29-31/7).

Ο όρκος της Ευρώπης
©Karol Jarek

"Ο όρκος της Ευρώπης": Ο Ουαζντί Μουαουάντ επιστρέφει με παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ, μια από τις πιο δυνατές φωνές του σύγχρονου θεάτρου, παρουσιάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου του έργου "Ο όρκος της Ευρώπης" στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ένα κορίτσι-μάρτυρας μιας σφαγής που διαπράχθηκε από την ίδια του την κοινότητα. Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, το παρελθόν επιστρέφει, ζητώντας απαντήσεις. Μέσα από μια πορεία μνήμης, σιωπής και ενοχής, ο Μουαουάντ καταδύεται στο τραύμα που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, αντλώντας βαθιά έμπνευση από την αρχαία τραγωδία.

Στο έργο πρωταγωνιστεί η σπουδαία Juliette Binoche, μαζί με τις Violette Chauveau, Δανάη Επιθυμιάδη, Daria Pisareva, Leora Rivlin και Emmanuel Schwartz, σε μια πολυγλωσσική, διεθνή συμπαραγωγή που αναμένεται να ξεχωρίσει ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του φετινού καλοκαιριού. Η παράσταση θα παιχτεί στη γαλλική γλώσσα με υπότιτλοι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (1 & 2/8).

DOG TAGS
Θεόδωρος Μπακλαβάς©

"Dog Tags":  Θέατρο Ελευθερίας μέσα στη Φυλακή

Δεκαεπτά κρατούμενοι του Κέντρου Απεξάρτησης Ελεώνα Θηβών ανεβαίνουν στη σκηνή για να πουν τις δικές τους αλήθειες. Υπό την καθοδήγηση του Στάθη Γράψα, το "Dog Tags" είναι ένα βιωματικό, διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για τη μνήμη, την ταυτότητα και την ανάγκη συμφιλίωσης με το παρελθόν. Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ποιητικές εικόνες, οι ερμηνευτές αφηγούνται τη μάχη για αξιοπρέπεια, αποδοχή και λύτρωση. Όπως τα dog tags των στρατιωτών, έτσι κι αυτοί φέρουν τα σημάδια ενός αθέατου πολέμου. Έναν αγώνα χωρίς όπλα, αλλά με τεράστιο κόστος. Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εντάσσει για πρώτη φορά στον προγραμματισμό του μια παράσταση που γεννήθηκε μέσα στη φυλακή. Μια πράξη συμπερίληψης με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, στο πλαίσιο των 70 χρόνων του θεσμού. Η παράσταση γίνεται στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων "ΕΠΙΛΟΓΗ", Θήβα και τα έσοδα διατίθενται στο Φιλόπτωχο Ταμείο Απόρων του Κέντρου (27/7, 2 & 3/8).

Seeds-M.-C.-Kalkanis-ft.-Valasoglou-Alcmini
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Seeds ft. Valasoglou & Alcmini – "Η Άλλη Ματιά" στη Μικρή Επίδαυρο

Μια μουσική αφήγηση για τη μνήμη και τη φύση, την παράδοση και τον σύγχρονο ήχο θα απολαύσουμε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Το ντουέτο Seeds (Μιχάλης & Χρήστος Καλκάνης) συναντά τον αφηγητή Μιχάλη Βαλάσογλου και τη φωνή της Alcmini σε μια παράσταση όπου λόγος, μουσική και παραδοσιακά τραγούδια διαπλέκονται σε ένα νέο ηχητικό περιβάλλον. A capella φωνές, ακουστικά όργανα, λούπες και ηλεκτρονικοί ήχοι συνομιλούν με ιστορίες που αντλούν έμπνευση από τις ρίζες μας και το φυσικό τοπίο (2/8). 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω του more.com για τις παραστάσεις "Ριγολέττος" ("Rigoletto"), "Ο όρκος της Ευρώπης""Dog Tags"Seeds ft. Valasoglou & Alcmini – "Η Άλλη Ματιά"

Δείτε όλες τις παραστάσεις στον οδηγό θεάτρου του "α". 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την όπερα "Ριγολέττος" καθώς και τη συναυλία Seeds ft. Valasoglou & Alcmini – Η Άλλη Ματιά, επισκεφθείτε τις σελίδες της μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο όρκος της Ευρώπης

  • Δράμα

Ο Ουαζντί Μουαουάντ, Λιβανοκαναδός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, είναι γνωστός στην Ελλάδα για το έργο του" Πυρκαγιές", το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία "Μέσα από τις φλόγες" (2010). Το έργο του εστιάζει σε οικογενειακές τραγωδίες μέσα από τον πόλεμο του Λιβάνου, με έντονη επιρροή από την αρχαία τραγωδία. Τα έργα του συχνά αγγίζουν θέματα όπως η πάλη των φύλων, ο ξεριζωμός και η αναζήτηση κάθαρσης, πάντα σε πολιτικό πλαίσιο και διάλογο με τη σύγχρονη ιστορία. Ο Μουαουάντ, που παρουσίασε το έργο "Γυναίκες" στο Ηρώδειο το 2011, επιστρέφει φέτος στην Επίδαυρο με ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από αρχαίες ηρωίδες.

Dog tags: Η φωνή των κρατουμένων

  • Κοινωνικό

Mια θεατρική δράση με ερμηνευτές δεκαεννέα κρατούμενους του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών «Επιλογή», στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων, που υλοποιείται από το Εθνικό Θέατρο, η οποία ανοίγει μια γόνιμη συζήτηση πάνω στις έννοιες του σωφρονισμού και της επανένταξης. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Φιλόπτωχο Ταμείο Απόρων του Κέντρου. Dog tag είναι η μεταλλική ταυτότητα που φορούν οι στρατιώτες εν καιρώ πολέμου, χρήσιμη σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου για την αναγνώριση του προσώπου που τη φέρει. Στην παράστασή μας οι ταυτότητες –ή αλλιώς Dog Tags– δεν είναι γι’ αυτούς που φέρουν όπλο ή βρίσκονται απέναντι στον “εχθρό”, αλλά γι’ αυτούς που μάχονται καθημερινά για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους», σημειώνει ο Στάθης Γράψας.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Είδατε το πολυσυζητημένο "Relic" του Λασκαρίδη; Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Πτι Παλαί

Η παράσταση "Relic" του Λασκαρίδη ανεβαίνει για πέντε μόνο ημέρες στο Πτι Παλαί. Ένα ταξίδι μνήμης, επιθυμιών και παρελθόντος, που συγκινεί και προκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τις δικές του ρίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2025

"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Η παράσταση για τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη επιστρέφει

Για τέταρτη χρονιά η παράσταση που αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, επιχειρεί ένα ψυχολογικό ταξίδι που εμπνέει και συγκινεί.

Ο "Φιάκας" επιστρέφει με τον Γιώργο Γαλίτη

Με προσφορά προπώλησης εισιτηρίων λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται η κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου.

"Dramodé": Που συναντά η ελληνική μόδα τον πολιτισμό

Η Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας διοργανώνει ένα μοναδικό φεστιβάλ με παραστάσεις, συζητήσεις και ανατρεπτικά fashion shows.

Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με την Άννα Βαγενά: Εκάβη και η δύναμη της εκδίκησης

Η Άννα Βαγενά συνεχίζει για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια στο Μεταξουργείο, εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα. Φέτος, μελετούμε την Εκάβη του Ευριπίδη, διερευνώντας την εκδίκηση ως ιερό χρέος και σύγχρονο μήνυμα.

Ο Τόλης Παπαδημητρίου ξαναχτυπά με την "Οικογένεια Τσεκμέ"

Πρώτες φωτογραφίες από τη νέα κωμωδία με την υπογραφή του ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη, που επιστρέφει δριμύτερος μετά την πολύχρονη επιτυχία της "Μαύρης σαμπούκας" στο θέατρο Πόλη.