
Στην πρώτη της συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, η Κλέλια Ανδριολάτου μιλά για την εμπειρία της στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος” — μια παραγωγή του ΚΘΒΕ που ανεβαίνει στην Επίδαυρο στις 11 & 12 Ιουλίου, πριν ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλά για την πρόκληση της προφορικότητας, τη σημασία της ομάδας και τη συμμετοχή της σε ένα συλλογικό θεατρικό ταξίδι, πλάι σε σημαντικούς ερμηνευτές της νέας και της παλαιότερης γενιάς, όπως ο Χάρης Φραγκούλης, η Κειώ-Δανάη Οθωναίου, η Έλενα Τοπαλίδου, η Γαλάτεια Αγγέλη, ο Νικόλας Γραμματικόπουλος και άλλοι. Διαβάστε όσα μας είπε.

Είναι η πρώτη σου συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό; Πώς είναι να δουλεύεις με έναν σκηνοθέτη που έχει αυτή τη μοναδική, σχεδόν τελετουργική, προσέγγιση στον χρόνο, στον λόγο και στη μνήμη;
Όταν αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος ενός ανθρώπου σε σχέση με την λέξη "αφιέρωση ”, τότε στα αλήθεια σέβεσαι. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Είναι μονόδρομος να εκτιμάς κάποιον ο οποίος αφιερώνεται εξ ολοκλήρου σε κάτι, ειδικά όταν το κάτι είναι τόσο γερό, μεγάλο και συνολικό.
Ο Μαρμαρινός μάς έχει συνηθίσει σε "αναπάντεχες" δραματουργικές προτάσεις. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έθεσε σε εσάς τους ηθοποιούς;
Η μέθοδος του, ο τρόπος που λειτουργεί στην πρόβα είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, ανατροπής, είναι αναπάντεχη , ξαφνική και κυρίως αποκαλυπτική. Δεν προλαβαίνεις να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί, γιατί είναι πραγματικές αντιδράσεις κάθε στιγμή και αυτό συμβαίνει, γιατί ο τρόπος του είναι μοναδικός.
Η παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος: Μια επιστροφή στις πηγές" εστιάζει σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, αποκαλύπτοντας το "μυστήριο της προφορικής αφήγησης". Πώς είναι για μια ηθοποιό του σήμερα να διασχίζει τα μονοπάτια της Οδύσσειας και να "αφηγείται” σαν να ήταν εκεί -στη στιγμή της πρώτης αφήγησης;
Δεν ξέρω πώς είναι. Ξέρω ότι με κάποιον τρόπο, που είναι πάνω από αυτό που ξέρω, συμβαίνει. Είναι η ομάδα και το κάθε μικρό λιθαράκι που τοποθετεί ο καθένας στην ιστορία. Το σώμα αφηγείται πριν από την σκέψη.

Ποιος είναι ο ρόλος σου μέσα στη δραματουργική αυτή σύνθεση και πώς τον προσέγγισες; Υπήρξαν στιγμές που σε ξάφνιασαν ή σε δυσκόλεψαν;
Μόνο δυσκολεύομαι. Μόνο ψάχνω. Εμπιστεύομαι τον δρόμο που μου έχει φανερώσει ο Μιχαήλ και προσπαθώ να εμβαθύνω, να αναπνεύσω μέσα σε αυτόν.
Υπάρχει κάτι μέσα σου που λειτουργεί σαν πυξίδα κάθε φορά που ξεκινάς μια νέα δουλειά;
Θέλω να δημιουργώ σχέσεις με τους συναδέλφους μου. Η πυξίδα μου είναι η ομάδα και θέλω να την μάθω, να την αποδομήσω και να την θαυμάσω.
Τι σημαίνει για σένα η λέξη "ξένος" σήμερα; Πώς διαβάζεται αυτός ο τίτλος μες στον κόσμο που ζούμε;
Για εμένα όλα είναι ξένα και ξένοι. Οι γύρω μου, η οικογένεια μου, εγώ. Ένας άνθρωπος που νόμιζες πως ξέρεις και ξαφνικά ξεστομίζεις την λέξη ξένος. Ξένο για εμένα είναι κάθε τι που ανατρέπεται, κάτι που δεν αναγνωρίζεις, κάτι που δεν καταλαβαίνεις, κάτι που φοβάσαι. Δεν μπορώ να το απομονώσω σε κάτι που δεν περιλαμβάνει το εγώ μέχρι και το όλοι.

Τελικά, υπάρχει κάτι που μόνο η Επίδαυρος μπορεί να σου δώσει ως ηθοποιό;
Δεν έχω απάντηση. Δεν το γνωρίζω. Δεν έχω προς το παρόν την εμπειρία.
Είσαι άνθρωπος του προγράμματος ή της παρόρμησης; Πώς είναι η καθημερινότητά σου όταν δεν είσαι σε πρόβες ή γυρίσματα;
Είμαι ψυχαναγκαστική με το πρόγραμμα, αλλά αν αποφασίσω να μην το τηρήσω πάω στο άλλο άκρο. Συμβαίνει σπάνια.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου στέκια στην Αθήνα;
Ανάλογα την περίοδο της ζωής μου αλλάζει αυτό, πόσο μάλλον όταν συνήθως οι δουλειές με βρίσκουν μακριά από το σπίτι μου. Φτιάχνω συνεχώς μικρές πατρίδες.
Τι σε κάνει να γελάς πραγματικά; Και τι σε συγκινεί, χωρίς δεύτερη σκέψη;
Γελάω όταν αισθάνομαι ελεύθερη και δημιουργική. Συγκινούμαι με την προσπάθεια.

Ποια μουσική, ποιο βιβλίο ή ποια εικόνα σου έμεινε πρόσφατα και σε "πήγε αλλού";
Θα έλεγα " Ο φωτεινός Θάλαμος " του Ρολάν Μπαρτ.
Τα social media είναι κομμάτι της δουλειάς σήμερα. Εσύ τα βιώνεις σαν μέσο επικοινωνίας, σαν υποχρέωση ή σαν παιχνίδι;
Κυρίως μέσο επικοινωνίας και λιγότερο σαν παιχνίδι. Θέλω να συνομιλώ με τους ανθρώπους και κάπως έτσι τους συναντώ.
Τι κρατάς μέσα σου όταν πέφτει η αυλαία μιας τέτοιας παράστασης; Ποια εμπειρία "κουβαλάς” μετά;
Τα καταφέραμε.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Δείτε όλες τις παραστάσεις στον οδηγό θεάτρου του "α".
Περισσότερες πληροφορίες
ζ – η – θ, Ο Ξένος
Ερευνητικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στην απόδοση των ομηρικών επών στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζει μια δραματουργική σύνθεση βασισμένη στις ραψωδίες ζ, η και θ της «Οδύσσειας», εστιάζοντας στον Οδυσσέα ως ξένο και περιπλανώμενο. Η παράσταση έχει τον υπότιτλο: «Μια επιστροφή στις πηγές: Επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας».