"Δε Λυγάνε τα Ξεράδια": Θεατρική παράσταση δρόμου για την Παλαιστίνη

Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Για Την Παλαιστίνη στέκεται απέναντι στη βαρβαρότητα του πολέμου και γίνεται φωνή για όσους σιωπούν, μέσα από την παράσταση «Δε Λυγάνε τα Ξεράδια», που θα παιχτεί σε πλατείες και δρόμους της πόλης.

Δε Λυγάνε τα Ξεράδια

Μετά τις πρωτοβουλίες λογοτεχνών για τη Γάζα, όπου εκατοντάδες δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό υψώνουν συλλογικά τη φωνή τους, και τη σαφή στάση του κινηματογραφικού κόσμου —με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και παραγωγούς να καταγγέλλουν δημόσια την πολιορκία και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό—, το πολιτιστικό κύμα στήριξης δεν σταματά. Η διεθνής ανθρωπιστική πρωτοβουλία "March to Gaza", με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών απ’ όλον τον κόσμο που βρίσκονται καθ’ οδόν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δίνει τη δική της μάχη με το σώμα και την παρουσία.

Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα, έρχεται τώρα μια θεατρική παράσταση δρόμου στην Αθήνα, ως συνέχεια του αγώνα με τα μέσα της τέχνης. Η παράσταση "Δε Λυγάνε τα Ξεράδια" επιδιώκει να ταρακουνήσει, να σταθεί, να υπενθυμίσει, γίνεται πράξη αλληλεγγύης. 

‘’… Κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ’ αντιστέκομαι.. εχθρέ του ήλιου..’’. Αυτός ο στίχος του Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Αλ Κάσεμ έδωσε έμπνευση  στην Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Για Την Παλαιστίνη, η οποία έγραψε το έργο "Δε Λυγάνε τα Ξεράδια" και το παρουσιάζει σε δρόμους και πλατείες της πόλης. Ο τίτλος είναι ποιητικός, συμβολικός και βαθιά φορτισμένος και δηλώνει κάτι πολύ δυνατό: Τα "ξεράδια" είναι τα απομεινάρια των δέντρων, τα ξεραμένα κλαδιά, φαινομενικά άψυχα. Στην καθημερινή γλώσσα μπορεί να θεωρούνται "άχρηστα" ή νεκρά, όμως εδώ, αυτά τα ξεράδια δεν λυγίζουν. Δηλώνουν ανθεκτικότητα, πεισματική ύπαρξη, αξιοπρέπεια μέσα στην εγκατάλειψη και την καταστροφή. 

Δε Λυγάνε τα Ξεράδια

Στο σημείωμα για την παράσταση διαβάζουμε: "Όπως είπε ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για δράση. Κι εμείς, μια χούφτα καλλιτέχνες στην Ελλάδα, ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, γραφίστες, εικαστικοί, φωτογράφοι, δρούμε χρησιμοποιώντας το όπλο μας, την τέχνη του θεάτρου. Γράφτηκε, σκηνοθετήθηκε, έγιναν πρόβες, φτιάχτηκε η αφίσα και βγαίνουμε στον δρόμο με την παράσταση. ‘’Δε λυγάνε τα ξεράδια’’ σε έξι σημεία της Αθήνας, από 2 εως 7 Ιουλίου. Όλα τα βλέμματα στην Παλαιστίνη!

Παραστάσεις ώρα 7.30 μ.μ : Τετάρτη 2/7 Πλατεία Καπνικαρέας, Πέμπτη 3/7 Πλατεία Αγίων Αναργύρων, ( Ψυρρή), Παρασκευή 4/7 Θησείο ( Ηλεκτρικός σταθμός), Σάββατο 5/7 Διονυσίου Αρεοπαγίτου (κοντά στο Μετρό Ακρόπολη), Κυριακή 6/7 Αντιρατσιστικό φεστιβάλ ( Πάρκο Γουδή), Δευτέρα 7/7 Πλατεία Καπνικαρέας”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το ταξίδι μου" του Γιάννη Ψυχάρη, θεμελιωτή της δημοτικής, στη σκηνή

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ψυχάρη "Το ταξίδι μου", σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιώργου Πετρούνια παρουσιάζεται σε μια παράσταση με λόγο, μουσική και χιούμορ, αφιερωμένη στον θεμελιωτή της δημοτικής γλώσσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2025

Το Θέατρο Πορεία έρχεται με "Ηλέκτρα εντός", "Prima facie", "Ντόριαν Γκρέι"

Η σεζόν 2025-26 στο θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου ανοίγει με αναπάντεχες σκηνικές προτάσεις, σαρωτικές επαναλήψεις, συγκλονιστικές ερμηνείες, ενδιαφέρουσες συμπαραγωγές και πολλά ακόμη.

Η "Ζιζέλ" στο Ηρώδειο από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου

H προπώληση ξεκίνησε για τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ που παρουσιάζει η Ορχήστρα και το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή στη σκιά της Ακρόπολης.

Λυκόφως 2025-2026: Αυτές είναι οι παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος

9 νέες παραγωγές, 7 επαναλήψεις- Μια νέα εποχή για το ελληνικό θέατρο. Η εταιρία Λυκόφως γιορτάζει τα 20+1 χρόνια της και εγκαινιάζει τη νέα εικοσαετία με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που συνδυάζει κλασικά έργα, διεθνείς επιτυχίες και νέες ελληνικές δημιουργίες, με ισχυρές συνεργασίες και προσβασιμότητα για το κοινό.

Είδατε το πολυσυζητημένο "Relic" του Λασκαρίδη; Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Πτι Παλαί

Η παράσταση "Relic" του Λασκαρίδη ανεβαίνει για πέντε μόνο ημέρες στο Πτι Παλαί. Ένα ταξίδι μνήμης, επιθυμιών και παρελθόντος, που συγκινεί και προκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τις δικές του ρίζες.

"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Η παράσταση για τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη επιστρέφει

Για τέταρτη χρονιά η παράσταση που αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, επιχειρεί ένα ψυχολογικό ταξίδι που εμπνέει και συγκινεί.

Ο "Φιάκας" επιστρέφει με τον Γιώργο Γαλίτη

Με προσφορά προπώλησης εισιτηρίων λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται η κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου.