Με ένα "Γλέντι τρελό" ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Prima Βόλτα

Με τη μουσική παράσταση "Γλέντι τρελό" ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος Prima Βόλτα για άτομα 65+.

Γλέντι Τρελό Prima Βόλτα © Βαλέρια Ισαέβα


Με τη μουσική παράσταση "Γλέντι τρελό" ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος Prima Βόλτα για άτομα 65+, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλερ, στις 29 και 30 Ιουνίου 2025. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας.

Πέντε ομάδες ενηλίκων 65+ αποτέλεσαν τον πυρήνα του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Prima Βόλτα, σε ένα πολύμηνο ταξίδι έκφρασης, αναμνήσεων ζωής, σύνδεσης και δημιουργίας. Μέλη των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων σε Παγκράτι, Κουκάκι και Γκράβα, καθώς και δύο ομάδες που είχαν ως βάση το Θέατρο Ολύμπια και το ΚΠΙΣΝ, θυμήθηκαν τις δικές τους αθηναϊκές ιστορίες, μοιράστηκαν αναμνήσεις από τη γειτονιά τους, αφηγήθηκαν αστείες στιγμές που αποτυπώθηκαν σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, τραγούδησαν τραγούδια του ελαφρού ρεπερτορίου των δεκαετιών του ’40 και του ’50 και χόρεψαν τους χορούς που σημάδεψαν τη λαμπερή νεότητά τους. Μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών ρόλων, την κατάρριψη των κοινωνικών στερεοτύπων αναφορικά με την ηλικία και με τη χρήση δημιουργικών εργαλείων της μουσικής, του θεάτρου, της αφήγησης και του τραγουδιού, οι συμμετέχοντες του προγράμματος δημιούργησαν τη δική τους γιορτή, ξεχνώντας για λίγο τις απώλειες, τις ματαιώσεις και τη μοναξιά.
 

Prima βόλτα


Η παράσταση "Γλέντι τρελό" από τις πέντε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, έναν χώρο σύμβολο της παλιάς Αθήνας που συνομιλεί βιωματικά με τις μνήμες, τις αφηγήσεις, τις συναντήσεις, τις χοροεσπερίδες, τις παραστάσεις και τα τραγούδια του παρελθόντος. Με τους υπεύθυνους του προγράμματος, την Κατερίνα Νταμάνη στη μουσική προετοιμασία και τον Αντώνη Πριμηκύρη στη θεατρική καθοδήγηση, και με τη συμμετοχή τριμελούς μουσικού συνόλου αποτελούμενου από τους Φάνη Ζαχόπουλο (κιθάρα), Κική Κέρζελη (ακορντεόν) και Λάμπρο Παπανικολάου (κοντραμπάσο), οι παραστάσεις των πέντε ομάδων του προγράμματος θα αποτελέσουν μια νοσταλγική μουσική γιορτή που θα μας ταξιδέψει στην παλιά Αθήνα. Με αποσπάσματα από διάσημες οπερέτες, τραγούδια της παρέας, αναμνήσεις καθημερινών συνηθειών, μυστικά ομορφιάς και μακροζωίας, και αφηγήσεις ανεκπλήρωτων ερώτων, οι συμμετέχοντες καταθέτουν με συγκίνηση και χιούμορ την εμπειρία της ζωής τους, σε μια παράσταση που η συγκίνηση και η δίψα για ζωή αποτελούν δομικά στοιχεία. Η σκηνή θα γεμίσει με φωνές, χορό, απρόσμενες ατάκες, ρετσίνα, σαμπάνια και με αστείρευτη διάθεση για νέες εμπειρίες και ανέμελη ζωή.
 

Τι είπαν οι Κατερίνα Νταμάνη, Αντώνης Πριμηκύρης, Κική Κέρζελη

"Ξεκινώντας το πρόγραμμα Prima Βόλτα δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πόσο ευεργετική και ταυτόχρονα αποκαλυπτική θα ήταν αυτή η περιπέτεια για την προσωπική και καλλιτεχνική μας ταυτότητα. Μέσα από τη βιωμένη σοφία, το αφιλτράριστο χιούμορ, την άνευ όρων αποδοχή, την ευγένεια, την κοινή αγάπη για το τραγούδι και τον χορό και την αστείρευτη δίψα για ζωή, συνειδητοποιήσαμε ότι το κοινωνικό πρόγραμμα που με αγωνία αναλάβαμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, εξελίχθηκε σε μια γιορτή που τραγουδά την αξία της ζωής, την ομορφιά και τις αγωνίες γύρω από αυτή, τη σημασία της ρουτίνας της καθημερινότητας, τις μνήμες, τη χαρά, αλλά και τις προσκλήσεις που συχνά καλούμαστε να διαχειριστούμε σε όλες τις ηλικίες και φάσεις ζωής. Μια γιορτή, το αποτύπωμα της οποίας με χαρά σας προσκαλούμε να απολαύσουμε παρέα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, με ελαφρά μουσική, μοναδικά χορωδιακά σύνολα, μνήμες, φωτογραφίες και αφηγήσεις από τις γειτονιές της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας. 'Ένα "Γλέντι τρελό” με εικόνες από παλιά αθηναϊκά σουαρέ, νότες από "σκονισμένες" μελωδίες, με άρωμα ρετσίνας και σαμπάνιας, για να χειροκροτήσουμε τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της ζωής!".
 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων ανά Ομάδα

Κυριακή 29 Ιουνίου - 8.30 μ.μ.

Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου & Ομάδα Ολύμπια 

Δευτέρα 30 Ιουνίου 

5 μ.μ. - Λέσχη Φιλίας Κουκακίου 
8.30 μ.μ. - Λέσχη Φιλίας Γκράβας & Ομάδα ΚΠΙΣΝ
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο με τα "Θραύσματα: Ευριπίδης" συναντά την αρχαιολογία

Όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου για το εγχείρημα του Εθνικού Θεάτρου που λαμβάνει χώρα για δεύτερη χρονιά στα γνωστά και άγνωστα αρχαία θέατρα της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΜΙΣΚΕΔΑΚΗ
24/06/2025

"Χάσαμε τη θεία Στοπ": Η μαύρη κωμωδία του Γιώργου Διαλεγμένου επιστρέφει

Η σπαρταριστή μαύρη κωμωδία του Γιώργου Διαλεγμένου "Χάσαμε τη θεία Στοπ" ανεβαίνει φέτος στο Αίθριο του "Ελληνικού Κόσμου", με ένα λαμπερό καστ και σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: το αποκαλυπτικό ταξίδι του "Φάουστ στην Αφρική" μας υπενθύμισε τι (μπορεί να) σημαίνει πολιτικό θέατρο

Είδαμε την υβριδική παράσταση του Ουίλιαμ Κέντριτζ, "Ο Φάουστ στην Αφρική!" στην Πειραιώς 260 και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει

Το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" του Τάσου Ιορδανίδη, επιστρέφει για 5η χρονιά στο Θέατρο Άλφα -"Ληναίος-Φωτίου" , από τις 19 Σεπτεμβρίου, συνεχίζοντας να συγκινεί και να γοητεύει.

Δύο εμβληματικά έργα του μεταπολεμικού θεάτρου σε περιοδεία

Δύο αξιόλογες παραστάσεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ξεκινούν περιοδεία, φέρνοντας στη σκηνή πολιτικές κωμωδίες που σχολιάζουν με χιούμορ και βάθος την κοινωνία και την πολιτική πραγματικότητα.

7 θεάματα γι' αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Πειραιώς 260 από τις 23/6 έως τις 29/6 υποδέχεται τον Γιάννη Τσορτέκη, τον Σίμο Κακάλα, τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Κώστα Φιλίππογλου, τους Los Tre κ.ά. σε μια εβδομάδα θεάτρου, μύθου και ζωντανής μουσικής. .

Μιχαήλ Μαρμαρινός: Αυτές είναι οι αγαπημένες μας παραστάσεις του

Με αφορμή την νέα παράσταση του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, που θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, "ζ – η – θ Ο ξένος", ξεχωρίζουμε τις αγαπημένες μας παραστάσεις του.