Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τη Θεατρική Ομάδα Κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού

Για δύο μόνο παραστάσεις η θεατρική ομάδα του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Κορυδαλλού παρουσιάζει τους "Σφήκες" του Αριστοφάνη.

Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορυδαλλού- Σφήκες ©Ελίνα Γιουνανλή

Το θεατρικό εργαστήριο των κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι παρουσιάζει μια σύγχρονη και βαθιά ανθρώπινη διασκευή της αριστοφανικής κωμωδίας "Σφήκες" στις 16 Ιουνίου στο Σωφρονιστικό 'Ίδρυμα Κορυδαλλού.

Η παράσταση, που δημιουργήθηκε με συλλογική δουλειά, χιούμορ και προσωπική κατάθεση των συμμετεχόντων, ανεβαίνει μέσα στους τοίχους της φυλακής — αλλά με βλέμμα που φτάνει μακριά, στην κοινωνία, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία. Η 25 μελής ομάδα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αικατερίνης Παπαγεωργίου συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήριο από το Νοέμβριο του 2024, του οποίου η φετινή δράση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του Αριστοφανικού αυτού έργου.
 

Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορυδαλλού- Σφήκες
©Ελίνα Γιουνανλή

Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορυδαλλού- Σφήκες
©Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Η σκηνοθέτις και εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηρίου, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, επισημαίνει ότι "Το θέατρο στη φυλακή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι πράξη αντίστασης, επικοινωνίας και δημιουργίας μέσα σε έναν χώρο όπου οι λέξεις και η φαντασία συχνά είναι τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία ελευθερίας". 'Ένα μέλος της ομάδας προτείνει για την παράβαση του έργου -το μέρος όπου ο Χορός διακόπτει τη δράση και απευθύνεται άμεσα στο κοινό- "Μην κρίνετε από την εμφάνιση, το χρώμα ή την εθνικότητα αν θέλετε μια μέρα να σώσετε την ανθρωπότητα", ενώ ένας ακόμα συμπληρώνει "Πάταξον με, άκουσον δε".

Η παράσταση διατηρεί το πνεύμα της αρχαίας κωμωδίας, αλλά μιλά με σημερινή γλώσσα. Οι σκηνές μεταφέρουν τη δράση σε έναν κόσμο γεμάτο δικαστικές υποθέσεις, διαμεσολαβήσεις, παρεξηγήσεις και ανθρώπινες συγκρούσεις.

Τα κοστούμια έχει προσφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή και τα έχει επιμεληθεί η Ειρήνη Γεωργακίλα ενώ για το έργο αυτό έχουν συνεισφέρει σκηνογραφικά η Φανή Μιλλεούνη, την κίνηση ο Χάρης Κούσιο και τη μουσική επιμέλεια η Διαμαντή Αδαμαντίδη.

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Συζήτηση για τους Αφροέλληνες με αφορμή την παράσταση "Άσπρο Μαύρο" στο Επί Κολωνώ

Οι συντελεστές της παράστασης "Άσπρο Μαύρο" συνομιλούν με τρεις καλεσμένους στην εκδήλωση - συζήτηση "Η Ορατότητα της Αφροελληνικής Κοινότητας στο Σύγχρονο Γίγνεσθαι".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

"Μάρτυρας κατηγορίας"- Μυστήριο και αμείωτο σασπένς και 3η χρονιά στο "Δημήτρης Χορν"

Με ένα καστ γεμάτο ταλέντο και ενέργεια, η παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" ζωντανεύει το θρυλικό δικαστικό θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Για 3η χρονιά η ένταση και η αληθοφάνεια κρατούν το κοινό καθηλωμένο από την πρώτη στιγμή ως το συγκλονιστικό φινάλε.

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

Τιμητική βράβευση στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη από τον οργανισμό Heritage & Museums

Προβολή της θεατρικής του παράστασης "Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο".

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.