
Το Μυστήριο 59 U(R)TOPIAS μας υπενθυμίζει πως η ουτοπία δεν είναι κάπου αλλού- είναι εδώ, στους δρόμους της πόλης, στα σώματα που κινούνται, στους ανθρώπους που ονειρεύονται! Μετά από τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής έρευνας και σωματικής δράσης, η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πατρίσιας Απέργη και της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Αερίτες, φτάνει στην κορύφωσή της με το Μυστήριο 59, μέρος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μια περιπατητική παράσταση-δράση "Dance MyS+eries / Season 4”, στους δρόμους και τα αθέατα τοπία της Ελευσίνας (30, 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου).
Σε μια πόλη φορτισμένη από ιστορία και βιομηχανική μνήμη, έξι νέοι/ες χορογράφοι ενεργοποιούν τον δημόσιο χώρο και τον επαναπροσδιορίζουν ως σκηνή. Το "Dance MyS+eries / Season 4" συνεχίζει την καλλιτεχνική πορεία της Ακαδημίας, δημιουργώντας μια χορογραφική διαδρομή όπου κάθε επεισόδιο αποτελεί και έναν σταθμό – ένα διαφορετικό έργο, ένα διαφορετικό βλέμμα πάνω στην πόλη και το σώμα της. Η παράσταση ξεκινά από το X-Bowling Art Center και εξελίσσεται σε διάφορα σημεία-τοπόσημα της Ελευσίνας: από την κατοικία του διευθυντή του ΤΙΤΑΝ μέχρι τη Βλύχα, δίπλα στις γραμμές των φορτηγών και μέσα σε καθημερινές αυλές.

Οι έξι χορογράφοι που συμμετέχουν στην τελική αυτή φάση της Ακαδημίας ερευνούν την έννοια της ουτοπίας μέσα από το σώμα τους, τον τόπο και την προσωπική ή συλλογική εμπειρία:
Άγγελος Παπαδόπουλος (s.04 ep.01 "Ελέφαντας") ανασύρει φωνές της παιδικής μνήμης και μητρικά αποτυπώματα από μια Ελευσίνα που σιωπά και ωθεί.
Ελίνα Δεμιρτζίογλου (ep.02 "Collect Yourself") αντλεί υλικό από τις εργάτριες του ΤΙΤΑΝ και αναστοχάζεται πάνω στη σκληρότητα και τη ραγισματιά της εμπειρίας.
Νεφέλη Θεοδότου (ep.03 "Ενύπνιο") υφαίνει έναν ονειρικό τόπο, με ετερόκλητες κινήσεις και αφηγήσεις εμπνευσμένες από τα όνειρα των κατοίκων.
Μαίρη Γιαννούλα (ep.04 "That is all I stand up for") μετατρέπει την κούραση και την επιθυμία σε τελετουργία και πράξη αντίστασης.
Δημήτρης Μπαλτάς (ep.05 "ecHoos") στοχάζεται την έννοια του ξένου, την προσαρμογή και την απώλεια ταυτότητας μέσα από μια χωρική μετατόπιση.
Αντώνης Βαής (ep.06 "Lunar Seaga") δημιουργεί μια φανταστική γεωγραφία, όπου το σώμα πλοηγείται ανάμεσα σε υλικά και συναισθήματα, στο μεταίχμιο δημιουργίας και καταστροφής.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το U(R)TOPIAS είναι ένας τόπος έρευνας, πειραματισμού και συνύπαρξης. Η Ακαδημία Χορογραφίας από το 2021 φιλοξένησε και στήριξε χορογράφους που ήθελαν να εξερευνήσουν νέες συνθετικές ταυτότητες και να εμβαθύνουν στην πολιτισμική φυσιογνωμία της Ελευσίνας. Ο χορός έγινε μέσο αποτύπωσης και διαλόγου, εργαλείο ενεργοποίησης του αστικού τοπίου και όχημα μιας προσωπικής ουτοπίας. Ως σημείο εκκίνησης έχει οριστεί το X-Bowling Art Center. Ώρα προσέλευσης έως τις 19:00 αυστηρά – δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά. Διάρκεια: 3 ώρες και 20 λεπτά. Φορέστε άνετα ρούχα και κλειστά παπούτσια, έχετε μαζί σας νερό και καπέλο. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων εδώ