Οι "Γυναίκες του πολέμου" έρχονται στο Ελέρ

Μια σουρεαλιστική συνάντηση ζωντανών και νεκρών το έργο «Γυναίκες του πολέμου» της Γιώτας Κουνδουράκη μιλάει για τον πόλεμο που δεν σταματάει ποτέ.

Γυναίκες του πολέμου © Πάνος Γκόλφης

Η μνήμη και η αλήθεια δεν πρέπει να ξεχαστούν, φαίνεται να μας λεει το έργο "Γυναίκες του πολέμου". Ένα έργο σπαρακτικό και αναγκαίο, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τη Γιώτα Κουνδουράκη, βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Αγκ Απολονί "Ένα Κλαδί Ελπίδας, 'Ένα Κλαδί Φωτιάς". Ο πόλεμος του Κοσόβου – μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της σύγχρονης Ευρώπης – γίνεται το φόντο για να ακουστεί η φωνή των γυναικών. Εκείνων που δεν πολέμησαν με όπλα, αλλά κουβάλησαν την απώλεια, τη σιωπή, την αναμονή. Γυναικών που δεν ξέρουν από νικητές και ηττημένους, παρά μόνο μετρούν τους νεκρούς τους.

Γυναίκες του πολέμου
© Πάνος Γκόλφης
Αγκ Απολονί

Στο επίκεντρο δύο αληθινές ιστορίες. Η μία μητέρα αυτοκτονεί όταν παραλαμβάνει τα κοφίνια με τις στάχτες των παιδιών της.  Η άλλη περιμένει ακόμη- 26 χρόνια μετά- τα οστά των δύο γιων και του άντρα της. Στις 6-8/6, η σκηνή του Ελέρ μετατρέπεται σε ένα πεδίο μνήμης, ενοχής και μαρτυρίας. Ζωντανοί και νεκροί συναντιούνται. Οι γυναίκες του πολέμου ουρλιάζουν και καταγγέλλουν! Ερμηνεύουν οι Μαρσέλα Λένα, Κατερίνα Χάσκα, Ορέστης Ζιώγκας, Αγκ Απολονί.

Η μουσική και τα ηχοτοπία έχουν την υπογραφή του Κωνστή Κόντου. Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Μέλλου, τα κοστούμια της Μάγδας Καλέμη. Το video art δημιούργησε ο Νίκος Γιαβρόπουλος και τους φωτισμούς ο Πάνος Γκόλφης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες του πολέμου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Αγκ Απολλονί «Ένα Κλαδί Ελπίδας, Ένα Κλαδί Φωτιάς» έχει ως αφετηρία τον πόλεμο του Κοσόβου. Μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της σύγχρονης Ευρώπης γίνεται το φόντο για να ακουστεί η φωνή των γυναικών. Εκείνων που δεν πολέμησαν με όπλα, αλλά κουβάλησαν την απώλεια, τη σιωπή, την αναμονή. Γυναικών που δεν ξέρουν από νικητές και ηττημένους, παρά μόνο μετρούν τους νεκρούς τους.

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Ούλριχ Ράσε για την "Αντιγόνη" που σκηνοθετεί στην Επίδαυρο: "Η δημοκρατία και οι νόμοι ζουν μια διάβρωση"

Όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου από τον Γερμανό σκηνοθέτη και τους ΄Ελληνες ηθοποιούς της παράστασης, λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΜΙΣΚΕΔΑΚΗ
20/05/2025

"Μια άλλη Θήβα": Η πολυσυζητημένη παράσταση ξεκινά περιοδεία

Μετά από 100.000 θεατές, η διαδρομή της παράστασης "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, συνεχίζεται και αυτοί είναι οι σταθμοί της περιοδείας σε όλη τη χώρα.

Γρηγόρης Βαλτινός & Γιάννης Σαρακατσάνης: Μαζί ξανά, "Κάθε Τρίτη με τον Μόρι"

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Γιάννης Σαρακατσάνης ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στη συγκινητική παράσταση "Κάθε Τρίτη με τον Μόρι", σε μια σύμπραξη θεατρικής δύναμης, που θυμόμαστε με αγάπη.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" διασχίζει σύνορα- Στη Μογγολία η διεθνής παράσταση του Θανάση Σαράντου

Ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θανάση Σαράντου, συνεχίζει την εντυπωσιακή διεθνή της πορεία με επόμενη στάση τη Μογγολία. Στις 22 Μαΐου, παρουσιάζεται στο 18ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Θεάτρου Saint Muse στο Ουλάν Μπατόρ- σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αρχαίο ελληνικό δράμα ανεβαίνει στην ελληνική γλώσσα στη χώρα.

Μαίρη Μηνά & Γιάννης Τσουμαράκης: Οι νικητές των φετινών βραβείων "Μελίνα Μερκούρη" και "Δημήτρης Χορν"

Η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη και ο σταυρός του Δημήτρη Χορν βρήκαν τους νέους κατόχους τους, στην κοινή εκδήλωση όπου απονεμήθηκαν το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" και το βραβείο "Δημήτρης Χορν" σε δύο άξιους ηθοποιούς της νέας γενιάς. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Νίκος Γαλανός | Οι τελευταίες θεατρικές παραστάσεις που έπαιξε

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός και αγαπημένος του κοινού ηθοποιός που η καριέρα του στο θεατρικό σανίδι -κι όχι μόνο- ξεπέρασε τις πέντε δεκαετίες.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης μένει ξανά "Μόνος με τον Άμλετ"

Το σαιξπηρικό δράμα ανεβαίνει πιο σύγχρονο από ποτέ.