O Ούλριχ Ράσε για την "Αντιγόνη" που σκηνοθετεί στην Επίδαυρο: "Η δημοκρατία και οι νόμοι ζουν μια διάβρωση"

Όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου από τον Γερμανό σκηνοθέτη και τους ΄Ελληνες ηθοποιούς της παράστασης, λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Συνέντευξη Τύπου- 'Αντιγόνη' του Ούλριχ Ράσε ©Θωμάς Δασκαλάκης

Στο Ινστιτούτο Γκαίτε πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαΐου η συνέντευξη τύπου για τη παράσταση της σοφόκλειας τραγωδίας, "Αντιγόνη" σε σκηνοθεσία του Γερμανού σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε. Μαζί του παραβρέθηκαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Αργυρώ Χιώτη, καθώς και οι ηθοποιοί της παράστασης Γιώργος Γάλλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κόρα Καρβούνη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Καπουράνης και μίλησαν για την παράσταση η οποία ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 27, 28 και 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γερμανός σκηνοθέτης επισκέπτεται την χώρα μας, καθώς είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2022 με γερμανικό θίασο, με τον οποίον παρουσίασαν τον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου. Αυτή τη φορά γίνεται ελληνική και γερμανική καλλιτεχνική σύμπραξη, για τρεις μόνο παραστάσεις στην Επίδαυρο ώστε να φανεί η μοναδικότητα του Φεστιβάλ, όπως ανέφερε και η Κατερίνα Ευαγγελάτου. 

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Ούλριχ Ράσε, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αργυρώ Χιώτη

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου και η Αργυρώ Χιώτη εξέφρασαν τη χαρά τους για την απόφαση του Ούλριχ Ράσε να συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και να παρουσιάσει ακόμη μία παραγωγή με έδρα τη χώρα μας. Θυμίζουμε πως είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά που η ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα συναντά την διεθνή, με ξένους σκηνοθέτες να σκηνοθετούν ΄Ελληνες ηθοποιούς: το 2023 είδαμε την εκδοχή της "Μήδειας" από τον Φρανκ Κάστορφ, ενώ το 2024, ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν σκηνοθέτησε την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη. 

Η Αργυρώ Χιώτη μίλησε για "μια παραγωγή από αυτές που αξίζει να βλέπουμε στην Επίδαυρο" και συνέχισε: "Η σκηνική γλώσσα του Ούλριχ Ράσε είναι τόσο ξεχωριστή και δυναμική, που μας καλεί να δούμε και εμείς με μια νέα ματιά το συγκεκριμένο έργο και να ακούσουε αλλιώς το κείμενο." 

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Ούλριχ Ράσε, Κατερίνα Ευαγγελάτου

Παίρνοντας το λόγο, ο Γερμανός σκηνοθέτης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή η ευκαιρία να ανοίξει το Φεστιβάλ με την "Αντιγόνη" του και επεσήμανε πως οι δυσκολίες της οργάνωσης και της παραγωγής είναι παρόμοιες και στη Γερμανία και την Ελλάδα: "Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει η υποστήριξη του κράτους για να υπάρξουν καλές παραγωγές. Το έργο που διατελούν όλοι οι άνθρωποι της τέχνης είναι πολύ σημαντικό και χρήζει υποστήριξης εκ μέρους της πολιτείας".  Πέρα όμως απ' τις δυσκολίες δέχτηκε με μεγάλη χαρά να αναλάβει το μεγάλο αυτό έργο του Σοφοκλή και ανέφερε πως η "Αντιγόνη" "ανήκει στους 'Ελληνες". 

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης

Αναφέρθηκε επίσης στο φόβο που του προξένησε αρχικά η ιδέα της δουλειάς σε μια ξένη για εκείνον γλώσσα, φόβος που εξαφανίστηκε μόλις γνώρισε τους συντελεστές, οι οποίοι τον έκαναν να αισθανθεί σαν την πατρίδα του, Τόνισε επίσης πως κατάλαβαν τη σκηνοθετική του "γλώσσα" και την αισθητική του, από τους εμπειρότερους μέχρι και τους νεότερους ηθοποιούς, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για να εξασκήσουν το σώμα και τον λόγο τους.

Η ματιά του Ράσε επικεντρώνεται στον Κρέοντα ως πυλώνα του Κράτους, ο οποίος θέλοντας να ακολουθήσει τους νόμους που ο ίδιος έχει επιβάλει και λόγω της άρνησης να ξεπεράσει τις εσωτερικές του αντιστάσεις, οδηγείται σε μοιραία λάθη. Πρόσθεσε, επίσης, πως η Αντιγόνη παρουσιάζεται ως μια νέα ηρωίδα που αντιστέκεται και ποτέ "δεν δόθηκε χώρος στον Κρέοντα ως δικτάτορας να ακούσει πως βρίσκεται στη λάθος πλευρά".

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Ούλριχ Ράσε, Γιώργος Γάλλος
 

Η αφορμή για αυτή τη προσέγγιση δόθηκε από την απόλυτη ελευθερία που έχει δοθεί σε όλους να εκφράζουν την γνώμη τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έναν απόλυτο τρόπο που δεν ταιριάζει στα πλαίσια της δημοκρατίας. "Παρ' όλο που η συμπάθεια μου έχει να κάνει με τον τρόπο που κατανοεί η Αντιγόνη το δίκαιο, ζούμε σε μια εποχή που έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και τα επιχειρήματα του Κρέοντα και πως μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυο γνώμες μεταξύ τους", είπε χαρακτηριστικά. 

"Είναι σημαντικό σε έναν δημοκρατικό κόσμο να έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε τους νόμους, γιατί αλλάζει ο κόσμος γύρω μας. Η δημοκρατία ζει μια διάβρωση, το ίδιο ισχύει και για τους νόμους. Μέσα απ' τον Κρέοντα υπογραμμίζεται η έννοια της κοινότητας", συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν θέλει να στηρίξει τον τρόπο που λειτουργούν κάποιοι αυταρχικοί πολιτικοί. Για εκείνον, είναι σημαντικό να πάρει και τα δυο επιχειρήματα που παρουσιάζονται στο έργο και να τα δει μέσα από μια νέα ματιά. Προσπαθεί να δώσει στο κοινό να κατανοήσει τον Κρέοντα ως άνθρωπο που πρέπει να ορίσει νόμους και να τους τηρήσει και ο ίδιος, να δώσει μια νέα οπτική στο έργο για να μείνει ζωντανό.

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Φιλαρέτη Κομνηνού, Ούλριχ Ράσε, Γιώργος Γάλλος

Χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής σφραγίδας του Ράσε είναι οι περιστρεφόμενες πλατφόρμες πάνω στις οποίες τοποθετεί τη δράση. ΄Ετσι, και στην "Αντιγόνη", θα δούμε μια σκηνή που περιστρέφεται συνεχώς και η οποία υποδηλώνει την ατέρμονη ροή και την αδιέξοδη κατάσταση του ανθρώπου να πάει κόντρα στη μοίρα του και στους θεούς καταλήγοντας στη καταστροφή.

Τα κοστούμια υπογράφει ο 'Αγγελος Μέντης και τα φώτα η Ελευθερία Ντεκώ, ενώ παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Χάρης Παζαρούλας, Νίκος Παπαβρανούσης και Ευαγγελία Σταύρου. 

Θα ακουστεί η μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, επιλογή που έγινε με βάση την ποιητικότητά και τον στέρεο ρυθμό της που ταιριάζει με τη σκηνοθεσία και είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο.  

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Κίττυ Παϊταζόγλου

Ο Γιώργος Γάλλος ο οποίος έχει αναλάβει να δώσει ζωή στον ρόλο του Κρέοντα και βρίσκεται όλη τη διάρκεια της παράστασης στη σκηνή, ανέφερε πως πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό εγχείρημα που χάρις την στήριξη της ομάδας κατάφεραν να το φέρουν εις πέρας. Το στοίχημα είναι το τρίπτυχο γλώσσα, σώμα και ψυχική εμπλοκή να στηρίξουν το ένα το άλλο, ώστε να αναδειχθεί το κείμενο. 

Η Φιλαρέτη Κομνηνού ανέφερε πως και εκείνη πέρασε από οντισιόν όπως οι υπόλοιποι ηθοποιοί, αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας. Υποδύεται τον ρόλο του Τειρεσία και όταν ρώτησε τον σκηνοθέτη γιατί ζητάει γυναίκα για τον ρόλο του μάντη, της εξήγησε πως θέλει η θηλυκή δύναμη να έρχεται σε αντίσταση με την εξουσία του Κρέοντα.

Η επιλογή της Κόρας Καρβούνη για το ρόλο της Αντιγόνης, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, δίνει μια εξίσου νέα οπτική: "Είναι η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας, έχει διανόηση και συναισθηματική λεπτότητα". Η ίδια μεταφράζει το θέατρο του Ούλριχ Ράσε ως ποιητικό θέατρο, με την συνεχή υπαρξιακή κίνηση του ηθοποιού να δηλώνει τον τραγικό ήρωα που οδεύει προς τη καταστροφή του, αλλά και τη σύγκρουση του ηθοποιού με τον ίδιο του τον εαυτό.

Συνέντευξη Τύπου-
©Θωμάς Δασκαλάκης
Ο σκηνοθέτης με το θίασο της παράστασης, την Κατερίνα Ευαγγελάτου και την Αργυρώ Χιώτη

Ο Θάνος Τοκάκης δέχτηκε να κάνει τον ρόλο του Φύλακα καθώς στην προσέγγιση του Ράσε δεν παρουσιάζεται ως ένα απλό κωμικό πρόσωπο, αλλά εκφράζει κι εκείνος την απόψή του, όπως όλοι στο έργο, και παρατηρούμε το σύστημα αξιών να καταρρέει μέσα στον ήρωα. 

Ο Δημήτρης Καπουράνης που υποδύεται τον Αίμονα δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στο αρχαίο δράμα, αλλά θεώρησε τις πρόβες σημαντικές καθώς ένιωσε κι εκείνος μέρος ενός συλλογικού βιώματος και θα ήθελε να υπάρχει με τον τρόπο που του έχει υποδείξει ο Ούλριχ Ράσε στη σκηνή. Η διαφορά ηλικίας του επίσης με την Κόρα Καρβούνη που υποδύεται την Αντιγόνη, τονίζει ακόμα περισσότερο την μοντέρνα εικόνα που πρέπει να έχει ο ρόλος στη συγκεκριμένη σκηνοθετική ματιά. Δεν τους συνδέει η αγάπη, αλλά τα στοιχεία που αγαπά ο ένας στον άλλον.

Ως τελικό προβληματισμό, ο Ούλριχ Ράσε, έθεσε το θέμα της έλλειψης επικοινωνίας που υπερισχύει στις μέρες μας. "Δεν ακούμε ο ένας τον άλλο και υπάρχει δίλημμα στην επικοινωνίας μας- αυτός είναι και ο λόγος των τωρινών πολέμων. Πρέπει να βρεθούν κοινά σημεία μεταξύ μας."

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Ούλριχ Ράσε, εστιάζει στον χαρακτήρα του Κρέοντα, τονίζοντας τη σημασία του ως φορέα της κρατικής εξουσίας και της νομιμότητας. Γι' αυτόν, ενώ η Αντιγόνη ενσαρκώνει την αντίσταση και την ηθική υπακοή στους άγραφους νόμους, ο Κρέων εκπροσωπεί την ανάγκη για διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας στην πολιτεία. Ο Ράσε υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης των κινήτρων του Κρέοντα, ο οποίος, αν και αυταρχικός, ενεργεί με σκοπό την προστασία του κράτους και των νόμων του. Η προσέγγισή του προσφέρει μια πιο σύνθετη και ισορροπημένη ερμηνεία της τραγωδίας, αναδεικνύοντας τις συγκρούσεις μεταξύ ατομικής ηθικής και κρατικής εξουσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε αυτή την "Κουζίνα" ετοιμάζεται μια από τις hot παραστάσεις της σεζόν

Όλα περνούν από το στομάχι- και η ζωή δεν διαφέρει. Στην "Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ο Γιώργος Κουτλής με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη στήνει ένα εκρηκτικό, μουσικό θέατρο για τον άνθρωπο που βράζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
10/10/2025

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" με τη Ματσούκα και τον Πυρπασόπουλο – Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παράσταση

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" έρχεται να βάλει τάξη, αναστάτωση και… έρωτα στο Embassy Theater με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάρα Γανωτή, Αντιγόνη Δρακουλάκη και οχτώ ακόμα ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο Άρης Λάσκος για τη "Χαμένη άνοιξη": "Ας αναλάβουμε δράση. Να μην χαθεί άλλη Άνοιξη"

Πρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο και διασκευάζει πρώτη φορά για το θέατρο τη το πολιτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Χαμένη Άνοιξη". Μια συζήτηση με τον Άρη Λάσκο για την παράσταση στο θέατρο Πορεία.

"Genica: ο πίδακας του αίματος μου"-Ο έρωτας του Αρτό που γεννά θέατρο

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, μέσα από μια δεκαετία έρευνας πάνω στον Αντονέν Αρτό παρουσιάζουν το νέο τους έργο "Genica: ο πίδακας του αίματος μου" με πρωταγωνιστές τους Gene Gillette, Γεράσιμο Γεννατά και Βανέσα Αδαμοπούλου.

Murmuration στο Ηρώδειο: είδαμε τα σώματα να γίνονται ποίηση

Πενήντα σώματα, ένα συγχρονισμός, αέρας γεμάτος κίνηση. Το Murmuration ταξίδεψε χτες το βράδυ το Ηρώδειο σ' έναν ονειρικό κόσμο ακρίβειας, φωτός και μαγείας.

Πρεμιέρα για το "Ακρωτήρι" με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη

"Το ακρωτήρι" του Σαρ Γουάιτ επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου- με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη.

"Big Top Fesrival"- Ένα σύγχρονο τσίρκο στήνει την τέντα του στο Γαλάτσι

Μια γιορτή για όλες τις ηλικίες, για όσους αγαπούν τη δημιουργία, την έκφραση και τη χαρά του "μαζί" είναι το Athens Big Top Festival και θα πραγματοποιηθεί 15 & 16 Νοεμβρίου.