Ο Μιχάλης Σαράντης στην "Κουζίνα"-Η αλληγορία του Γουέσκερ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Μιχάλη Σαράντη και μια δυνατή ομάδα ηθοποιών στην εκρηκτική “Κουζίνα” του Άρνολντ Γουέσκερ, που θ’ ανέβει τον επόμενο χειμώνα στο Κιβωτός. Η προπώληση μόλις ξεκίνησε.

Η κουζίνα, Μιχάλης Σαράντης © Χρήστος Συμεωνίδης

Τον επόμενο χειμώνα, από τον Νοέμβριο του 2025, το Θέατρο Κιβωτός φιλοξενεί μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις της χρονιάς: "Η Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Γιώργου Κουτλή, δημιουργού που έχει ήδη ξεχωρίσει για την ικανότητά του να μετατρέπει το χάος της σκηνής σε εκρηκτικό, ζωντανό θέατρο, η παράσταση θα ζωντανέψει έναν πολυπολιτισμικό, φρενήρη μικρόκοσμο όπου η ανθρώπινη ανάγκη για ανάσα, σύνδεση και όνειρο έρχεται αντιμέτωπη με τον αδυσώπητο ρυθμό της παραγωγής. Στην καρδιά αυτής της "μηχανής που καίει", ο βραβευμένος Μιχάλης Σαράντηςένας ηθοποιός με εξαιρετική εκφραστική δύναμη και βαθιά σκηνική ποιότητα, κρατά τον κεντρικό ρόλο και οδηγεί το σύνολο με ακρίβεια και ένταση.

Η κουζίνα
© Χρήστος Συμεωνίδης

Δίπλα του, ένα δυνατό ensemble ηθοποιών και μουσικών: Σαμουήλ Ακινόλα, Πολύδωρος Βογιατζής, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Γιώργος Κατσής, Ειρήνη Μακρή, Γιώργος Μπουκαούρης, Gary Salomon, Χρήστος Σαπουντζής, Γιλμάζ Χουσμέν, και άλλοι, δημιουργούν μια παράσταση-κραυγή για τον σύγχρονο κατακερματισμένο άνθρωπο.

Σημαντική προσθήκη στη δημιουργική ομάδα αποτελεί η συμμετοχή του Πρόδρομου Τσινικόρη στη δραματουργία. Έχοντας ξεχωρίσει για την ερευνητική, πολιτική του προσέγγιση σε παραστάσεις όπως "Καθαρή Πόλη", "Τηλέμαχος" και "Επίδαυρος – Ένα ντοκιμαντέρ", ο Τσινικόρης φέρνει με ακρίβεια, ευθύτητα και θεατρική εφευρετικότητα την κοινωνική ένταση επί σκηνής. Η συμβολή του έρχεται να φωτίσει τη σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και συστήματος, να ενισχύσει την πολιτική διάσταση του έργου και να εστιάσει με οξυδέρκεια στον εργαζόμενο ως ήρωα μιας διαρκούς, αόρατης τραγωδίας. "Η Κουζίνα", μέσα από τη συνεργασία του Κουτλή και του Τσινικόρη, αναμένεται να αναμετρηθεί με καίρια υπαρξιακά και κοινωνικά ερωτήματα, με χιούμορ, ρυθμό και θεατρική δύναμη.

Η κουζίνα, Γιώργος Κουτλής
© Χρήστος Συμεωνίδης

Λίγα λόγια για το έργο 

Γραμμένο το 1956, το έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο – από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία – και έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο και δύο στην τηλεόραση. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, φωτίζοντας με κυνισμό και ευαισθησία το υπαρξιακό αδιέξοδο των ανθρώπων, στην παγκόσμια εργασιακή ζούγκλα.  Η δράση εκτυλίσσεται στα σπλάχνα ενός πολυσύχναστου εστιατορίου κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εξαντλητικής ημέρας. Μάγειρες από διαφορετικές χώρες δουλεύουν αδιάκοπα σ’ αυτό το καζάνι που βράζει για να εξυπηρετήσουν έναν ατελείωτο όγκο παραγγελιών. Στη δίνη αυτού του αμείλικτου ρυθμού, προσπαθούν να βρουν μια ρωγμή χρόνου για να ονειρευτούν, να ερωτευτούν, να ζήσουν. Και ίσως – να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. 

Η μετάφραση είναι της Ελένης Κουτσιούπα. Η διασκευή των Μιχάλη Πητίδη, Γιώργου Κουτλή. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ελένης Στρούλια, η μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός του Παναγιώτη Μανουηλίδη, η ρυθμική διδασκαλία του Γιώργου Μπουκαούρη. Η χορογραφία-κινησιολογία είναι του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Arch Club - Live Stage αλλάζει διεύθυνση και μπαίνει σε νέα εποχή

Η ομάδα του Arch Club, ενός χώρου άρρηκτα συνδεδεμένου με συναυλίες και stand up comedy, μάς καλωσορίζει στη νέα της στέγη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2025

"Η τελετή του τσαγιού" με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Ένα τελετουργικό ακριβείας η παράσταση "Η τελετή του τσαγιού" επιστρέφει για δύο ημέρες στην Artiria Athens, τιμώντας την συμπερίληψη.

Η "Χρυσή εποχή" του Κωνσταντίνου Ρήγου: οι στιγμές που κρατάμε από την πολυσχιδή διαδρομή του

Με αφορμή την πρεμιέρα της "Χρυσής εποχής" στη Λυρική Σκηνή, κάνουμε στάσεις την πορεία του χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου που κάθε δεκαετία ξανασυστήνεται, χωρίς να χάνει ποτέ την ταυτότητά του.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 14 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην παλιά εθνική

Μια δραματική ιστορία οικογενειακών τραυμάτων, μυστικών και ενοχής, βασισμένη στο "Ψυχοσάββατο" του Ξενόπουλου, δια χειρός του Γιώργου Χριστοδούλου. Στοιχεία λαϊκού μελοδράματος και ηθογραφίας, αλλά και στιγμές ωραίου ρεαλισμού, δραματικής πυκνότητας, συγκίνησης και ποίησης ορίζουν και την ταυτότητα της παράστασης, που σκηνοθετεί ο συγγραφέας. | Powered by Uber

Το τέρας

Στο δεύτερο θεατρικό έργο της μετά τους "Ναυαγούς", η πολύ καλή ηθοποιός εξερευνά και δοκιμάζεται στην περιοχή του μη ρεαλισμού. Μια "καθημερινή" γυναίκα μεταμορφώνεται σε "τέρας τιμωρό" σε αυτήν τη σύγχρονη αλληγορία που διακρίνεται για την ποίηση, την ευαισθησία και την αφαιρετικότητά της. | Powered by Uber

Stand up comedy παραστάσεις σε κάθε γωνιά

Καλά κρατεί και την άνοιξη το ελληνικό stand up comedy, καθώς όχι μόνο συνεχίζονται παραστάσεις που παίζονται όλη τη σεζόν, αλλά "ξεφυτρώνουν" και πολλά one-offs.