
Τον επόμενο χειμώνα, από τον Νοέμβριο του 2025, το Θέατρο Κιβωτός φιλοξενεί μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις της χρονιάς: "Η Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Γιώργου Κουτλή, δημιουργού που έχει ήδη ξεχωρίσει για την ικανότητά του να μετατρέπει το χάος της σκηνής σε εκρηκτικό, ζωντανό θέατρο, η παράσταση θα ζωντανέψει έναν πολυπολιτισμικό, φρενήρη μικρόκοσμο όπου η ανθρώπινη ανάγκη για ανάσα, σύνδεση και όνειρο έρχεται αντιμέτωπη με τον αδυσώπητο ρυθμό της παραγωγής. Στην καρδιά αυτής της "μηχανής που καίει", ο βραβευμένος Μιχάλης Σαράντης, ένας ηθοποιός με εξαιρετική εκφραστική δύναμη και βαθιά σκηνική ποιότητα, κρατά τον κεντρικό ρόλο και οδηγεί το σύνολο με ακρίβεια και ένταση.

Δίπλα του, ένα δυνατό ensemble ηθοποιών και μουσικών: Σαμουήλ Ακινόλα, Πολύδωρος Βογιατζής, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Γιώργος Κατσής, Ειρήνη Μακρή, Γιώργος Μπουκαούρης, Gary Salomon, Χρήστος Σαπουντζής, Γιλμάζ Χουσμέν, και άλλοι, δημιουργούν μια παράσταση-κραυγή για τον σύγχρονο κατακερματισμένο άνθρωπο.
Σημαντική προσθήκη στη δημιουργική ομάδα αποτελεί η συμμετοχή του Πρόδρομου Τσινικόρη στη δραματουργία. Έχοντας ξεχωρίσει για την ερευνητική, πολιτική του προσέγγιση σε παραστάσεις όπως "Καθαρή Πόλη", "Τηλέμαχος" και "Επίδαυρος – Ένα ντοκιμαντέρ", ο Τσινικόρης φέρνει με ακρίβεια, ευθύτητα και θεατρική εφευρετικότητα την κοινωνική ένταση επί σκηνής. Η συμβολή του έρχεται να φωτίσει τη σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και συστήματος, να ενισχύσει την πολιτική διάσταση του έργου και να εστιάσει με οξυδέρκεια στον εργαζόμενο ως ήρωα μιας διαρκούς, αόρατης τραγωδίας. "Η Κουζίνα", μέσα από τη συνεργασία του Κουτλή και του Τσινικόρη, αναμένεται να αναμετρηθεί με καίρια υπαρξιακά και κοινωνικά ερωτήματα, με χιούμορ, ρυθμό και θεατρική δύναμη.

Λίγα λόγια για το έργο
Γραμμένο το 1956, το έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο – από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία – και έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο και δύο στην τηλεόραση. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, φωτίζοντας με κυνισμό και ευαισθησία το υπαρξιακό αδιέξοδο των ανθρώπων, στην παγκόσμια εργασιακή ζούγκλα. Η δράση εκτυλίσσεται στα σπλάχνα ενός πολυσύχναστου εστιατορίου κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εξαντλητικής ημέρας. Μάγειρες από διαφορετικές χώρες δουλεύουν αδιάκοπα σ’ αυτό το καζάνι που βράζει για να εξυπηρετήσουν έναν ατελείωτο όγκο παραγγελιών. Στη δίνη αυτού του αμείλικτου ρυθμού, προσπαθούν να βρουν μια ρωγμή χρόνου για να ονειρευτούν, να ερωτευτούν, να ζήσουν. Και ίσως – να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.
Η μετάφραση είναι της Ελένης Κουτσιούπα. Η διασκευή των Μιχάλη Πητίδη, Γιώργου Κουτλή. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ελένης Στρούλια, η μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός του Παναγιώτη Μανουηλίδη, η ρυθμική διδασκαλία του Γιώργου Μπουκαούρη. Η χορογραφία-κινησιολογία είναι του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com