"Μνήμη θολή": Η Άννα Βαγενά με νέο έργο στο θέατρο Μεταξουργείο

Για την απώλεια της μνήμης και τη σημασία της αγάπης μιλά η νέα παράσταση της καταξιωμένης ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συγγραφέα και συν-δημιουργού του θεάτρου Μεταξουργείο, που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.

Μνήμη θολή Άννα Μαρία Πετροπούλου©

Η 'Άννα Βαγενά παρουσιάζει φέτος ακόμη ένα νέο έργο στο θέατρο Μεταξουργείο, σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία. Από τις 8 Μαΐου πρωταγωνιστεί μαζί με τους Νίκο Χατζηπαπά, Μαριάννα Μαυριανού και Wasaf Butt στη "Μνήμη θολή".

Μετά από σαράντα χρόνια κοινής ζωής, μια γυναίκα αρρωσταίνει από άνοια και ο άντρας της αναγκάζεται να την κλείσει σε κλινική. Μια τεράστια ανατροπή συμβαίνει τότε στη ζωή τους. Εκείνη το σκάει και χάνεται στους δρόμους. Εξαιτίας μιας απρόβλεπτης συνάντησης, βρίσκει το καταφύγιο και την ασφάλεια που δεν μπορούσε να της προσφέρει, ούτε το σπίτι της και βέβαια ούτε η κλινική.

Δύο πρόσωπα, η "φοιτήτρια" και ο "ξένος" μπλέκονται στη ζωή του ζευγαριού. Ένοχα, καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και τότε όλα τελειώνουν ή όλα ξαναρχίζουν… Μια παράσταση με δομή κινηματογραφικής ταινίας μυστηρίου, με μουσική υπόκρουση από την "Media Luz" του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Τους φωτισμούς υπογράφει η Μελίνα Μάσχα.

Μνήμη Θολή

Τι οδήγησε την 'Άννα Βαγενά να γράψει αυτό το έργο; 

'Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α": "Εδώ και χρόνια με απασχολεί το θέμα της απώλειας της μνήμης και το τί σημαίνει αυτό, όχι μόνο για τον άνθρωπο που σταδιακά χάνει την μνήμη του, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω του. Ποια είναι τα συναισθήματα, που σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούν τον έρωτα, την φιλία, την μητρική αγάπη;". 

Γράφει για το έργο στο σκηνοθετικό της σημείωμα

"Η άνοια και το Αλτσχάιμερ τείνουν, στις μέρες μας, να πάρουν μορφή επιδημίας. Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε διακόσιες χιλιάδες. Πολύ καιρό σκεφτόμουν και με απασχολούσε αυτό το θέμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, νομίζω ότι μεγαλώνοντας όλοι μας έχουμε την αγωνία αυτής της δύσκολης ασθένειας. Έγραψα, λοιπόν, αυτό το έργο προσπαθώντας να απαντήσω σε σημαντικά ερωτήματα. 

Μνήμη θολή
Άννα Μαρία Πετροπούλου©

Υπάρχει συναισθηματική λειτουργία χωρίς να λειτουργεί η μνήμη; Πώς και πόσο τα θραύσματα της μνήμης συγκολλούνται και μας οδηγούν σε συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η ζήλια, ο θυμός και η εκδίκηση γι’ απόρριψη κι απιστία, που βιώσαμε στο παρελθόν; Και, επίσης, πώς χειριζόμαστε την κατάσταση όταν αρρωστήσει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο; Μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης, τι κάνουμε; Συμπονούμε, υποφέρουμε γι’ αυτό; Κι ύστερα, όταν αρχίζουμε να κουραζόμαστε από το "βάρος" της αρρώστιας του, τι κάνουμε; Πόσο μπορούμε να αποδεχτούμε το συναίσθημα ότι "δεν αντέχουμε άλλο";

Πώς μπορούμε να πολεμήσουμε τις τύψεις και την ενοχή πως κουραστήκαμε και θέλουμε ν’ απαλλαγούμε από το…"βάρος" του να φροντίζουμε έναν άρρωστο άνθρωπο που αγαπήσαμε και αγαπάμε ακόμα πολύ; Και πόσο μπορούμε ν’ αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές φτάνουμε ακόμα και να τον μισήσουμε για την αρρώστια του;

Δύσκολα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις. Αλλά η τέχνη και το θέατρο, όπως και η επιστήμη προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Η διαφορά, όμως, ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη είναι ότι, στην τέχνη και στο θέατρο όλα μπορούν να συμβούν με έναν μαγικό τρόπο που είναι βάλσαμο για τις ψυχές όλων μας". 

Δείτε το trailer
 

Ισχύει προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μνήμη θολή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Στο νέο έργο της δημιουργού για την απώλεια της μνήμης και την αγάπη, μια γυναίκα αρρωσταίνει από άνοια και ο άντρας της αναγκάζεται να τη βάλει σε κλινική, μετά από σαράντα χρόνια κοινής ζωής. Εκείνη το σκάει και βρίσκει ένα διαφορετικό καταφύγιο. Δύο πρόσωπα, η «φοιτήτρια» και ο «ξένος» μπλέκονται στην ιστορία που ζωντανεύει σε μια παράσταση με δομή κινηματογραφικής ταινίας μυστηρίου, με μουσική υπόκρουση από την «Media Luz» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παπαχαραλάμπους, Μαλκότσης, Χαραλαμπούδη κάτι "μαγειρεύουν" στο θέατρο Βεάκη

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η οποία μετά τη Θεσσαλονίκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

"Ιεροτελεστία" από τον Χρήστο Θεοδωρίδη: Η ύπαρξη ως πράξη επανάστασης

Μια παράσταση για τη θνητότητα και την απώλεια, εμπνευσμένη από 300 συνεντεύξεις, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το "Ζyklon ή το Πεπρωμένο" δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση

Ένα παιχνίδι συνδεδεμένο με την Ιστορία και το τραύμα του Ολοκαυτώματος παίζεται στο Θέατρο Αργώ

Αποκλειστικό: Ο Παντελής Φλατσούσης μετρά "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει" στο Θέατρο Τέχνης

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ο ανήσυχος δημιουργός καταθέτει μια δυνατή σκηνική πρόταση που αντλεί έμπνευση από την εμβληματική ταινία του Ματιέ Κασοβίτς "Το Μίσος".

"Μάθε με να φεύγω": Last call στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο έρωτας μέσα από την ανορθόδοξη γλώσσα της bijoux de kant και το κείμενο του Άκη Δήμου ζωντανεύει μέσα από την πολυσυζητημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

"Η Κρυφή Κασέτα": Μια ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο, τώρα επί σκηνής

Το βιβλίο (Α)Γνωστού Πατρός ζωντανεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός για λίγες μόνο παραστάσεις

"Cleansed": Ένα από τα θεατρικά talks of the town της φετινής σεζόν

Άνοιξε η προπώληση για τον Μάρτιο – Sold out ο Ιανουάριος, ελάχιστες θέσεις για τον Φεβρουάριο, για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.