Λογοτεχνική (και όχι μόνο) συνάντηση κορυφής

Σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη μας καλούν οι Δημήτρης Τάρλοου, Λουκία Μιχαλοπούλου και Φώτης Σιώτας στο Πορεία. Προτού ενώσουν τις δυνάμεις τους στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, αναμετρώνται με τη λογοτεχνία.

Όστια - αυτό είναι το Σώμα μου Λουκία Μιχαλοπούλου Ανδρέας Σιμόπουλος©

Το Θέατρο Πορεία έχει καθιερωθεί ως ένας χώρος που προτείνει νέες, τολμηρές και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις. Από την ίδρυσή του, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις που συνδυάζουν τη σύγχρονη σκηνική ματιά με τη λογοτεχνία, τη μουσική και την έρευνα πάνω στον θεατρικό λόγο. Το Σάββατο 29 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση με πρωταγωνιστές τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Πορεία Δημήτρη Τάρλοου, την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου και τον μουσικό Φώτη Σιώτα. Μάλιστα, η πρωτοβουλία για την λογοτεχνική βραδιά αποκτά έναν ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την αποκατάσταση ενός σχολείου που καταστράφηκε στις περσινές πυρκαγιές.

Δημήτρης Τάρλοου
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Δημήτρης Τάρλοου

Η σκηνική συνάντηση των τριών καλλιτεχνών αποτελεί μια δημιουργική σύμπραξη που ενώνει τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική σε έναν ζωντανό διάλογο τέχνης. Λίγο πριν συνεργαστούν στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, οι τρεις καλλιτέχνες καταπιάνονται με δύο σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα: το διήγημα "Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπατίου Περδίου" της Μαρίνας Καραγάτση και τη "Στοιχειωμένη Καμάρα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η Λουκία Μιχαλοπούλου δίνει φωνή στο έργο της Μαρίνας Καραγάτση, ενώ ο Δημήτρης Τάρλοου ερμηνεύει Παπαδιαμάντη, με τον Φώτη Σιώτα να πλαισιώνει την παράσταση με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Πρόκειται για μια βραδιά όπου η αφήγηση γίνεται ζωντανός οργανισμός, με το λόγο και τη μελωδία να αλληλεπιδρούν δημιουργικά. Άλλωστε, αυτή η εκδήλωση αποτελεί για τους συντελεστές μια ευκαιρία καλλιτεχνικού πειραματισμού, τον οποίο πάντα επιδιώκουν. Η Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιός που δεν επαναπαύεται, αντιμετωπίζει κάθε ρόλο ως μια νέα πρόκληση. Από τη λογοτεχνία του Καραγάτση και του Παπαδιαμάντη μέχρι την τραγωδία της Ηλέκτρας, συνεχίζει την πορεία της προς την καλλιτεχνική εξερεύνηση με μεγάλη επιτυχία. Διαρκώς εξελίσσεται, μεταμορφώνεται ωριμάζει υποκριτικά.

Φώτης Σιώτας
Φώτης Σιώτας

Ο Δημήτρης Τάρλοου, με βαθιά σχέση με τη λογοτεχνία, φέρνει στη σκηνή το πνεύμα του Παπαδιαμάντη. Επιπλέον, η παράσταση θα λειτουργήσει ως μια σκηνική πρόταση που προετοιμάζει το έδαφος για τη συνεργασία τους στην Επίδαυρο, καθώς στις 4-5/7 ο Δημήτρης Τάρλοου θα κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο αρχαίο θέατρο με τη σοφόκλεια εκδοχή της "Ηλέκτρας". Δίπλα στη Μιχαλοπούλου, η οποία θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα εμφανιστούν η Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), ο Αναστάσης Ροϊλός (Ορέστης) και ο Νικόλας Παπαγιάννης (Αίγισθος). 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο για εφήβους | 9 + 1 παραστάσεις για νέους που αναζητούν τη δική τους φωνή

Το θέατρο για εφήβους κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, δίνοντας αφορμή για σκέψη και συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
10/01/2026

Στις "Καρέκλες" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με Διακοπαναγιώτου - Παπαδόπουλο

Δύο ξεχωριστοί ηθοποιοί, οι Πάνος Παπαδόπουλος και Μαρία Διακοπαναγιώτου, καταθέτουν μια βαθιά προσωπική, ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ιονέσκο για τη χαμένη μας επικοινωνία, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Παπαχαραλάμπους, Μαλκότσης, Χαραλαμπούδη κάτι "μαγειρεύουν" στο θέατρο Βεάκη

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η οποία μετά τη Θεσσαλονίκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

"Ιεροτελεστία" από τον Χρήστο Θεοδωρίδη: Η ύπαρξη ως πράξη επανάστασης

Μια παράσταση για τη θνητότητα και την απώλεια, εμπνευσμένη από 300 συνεντεύξεις, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το "Ζyklon ή το Πεπρωμένο" δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση

Ένα παιχνίδι συνδεδεμένο με την Ιστορία και το τραύμα του Ολοκαυτώματος παίζεται στο Θέατρο Αργώ

Αποκλειστικό: Ο Παντελής Φλατσούσης μετρά "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει" στο Θέατρο Τέχνης

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ο ανήσυχος δημιουργός καταθέτει μια δυνατή σκηνική πρόταση που αντλεί έμπνευση από την εμβληματική ταινία του Ματιέ Κασοβίτς "Το Μίσος".

"Μάθε με να φεύγω": Last call στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο έρωτας μέσα από την ανορθόδοξη γλώσσα της bijoux de kant και το κείμενο του Άκη Δήμου ζωντανεύει μέσα από την πολυσυζητημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.