
Δεν είναι η πρώτη φορά την φετινή σεζόν που γίνονται διαμαρτυρίες για την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου "Κι εγώ υπάλληλος είμαι". Πριν λίγες μέρες το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ακύρωσε την παράσταση λόγω αντιδράσεων της εκκλησίας, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και στον Δήμο Τρικάλων, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια στις παραστάσεις του στη Βέροια και την Καβάλα. Το βράδυ της Δευτέρας 17/3 περί τα εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν για την stand up comedy παράσταση με την οποία περιοδεύει σε διάφορες πόλεις αυτή την περίοδο ο κωμικός Χριστόφορος Ζαραλίκος, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή την αφίσα της παράστασης, όπου ο κωμικός φορά αγκάθινο στεφάνι και κόκκινο χιτώνα, κρατώντας χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, με εκπροσώπους τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Κωνσταντίνο Κεχαγιόγλου και τον γενικό γραμματέα Τάσο Κατοπόδη, καταδικάζει το γεγονός τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου, της τέχνης και της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη.
"Η ελευθερία του λόγου, της τέχνης και της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη"
"Οι εικόνες ντροπής από το θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα ατόμων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να εισβάλουν στο θέατρο ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου "Κι εγώ υπάλληλος είμαι", δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Λίγες μέρες νωρίτερα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είχε προχωρήσει στην ακύρωση της ίδιας παράστασης λόγω αντιδράσεων που προήλθαν από την εκκλησία, ενώ για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε η παράσταση στον Δήμο Τρικάλων και επεισόδια σημειώθηκαν στις παραστάσεις του στη Βέροια και στην Καβάλα.
Είναι πλέον σαφές ότι μετά την απόσυρση των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη από την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο "Η Σαγήνη του Αλλόκοτου", ως επακόλουθο του βανδαλισμού τους από βουλευτή ακροδεξιού κόμματος, το ακραίο αυτό κομμάτι της κοινωνίας αισθάνεται δικαιωμένο και απ' ότι φαίνεται θα εντείνει τις δράσεις του μέσα στο επόμενο διάστημα. Από την πλευρά μας αυτονόητα καταδικάζουμε οποιαδήποτε λογοκρισία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Αλλά δεν φτάνει, πλέον, μόνο αυτό. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει συντεταγμένα στην οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό. Καλούμε τις ηγεσίες των πολιτιστικών οργανισμών, τους θεσμικούς φορείς, τις συλλογικότητες και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε, ώστε να διαφυλαχθεί ο πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας: η ελευθερία της έκφρασης".
Η παράσταση "Κι εγώ υπάλληλος είμαι" παίζεται στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" στην Αθήνα έως τις 26/3, ενώ συνεχίζει παράλληλα και την περιοδεία της ανά την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες
Κι εγώ υπάλληλος είμαι
Ο γνωστός κωμικός, στη νέα του παράσταση σε κείμενα δικά του και του Πιτσιρίκου, παρουσιάζει όλους τους υπαλλήλους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, από τον Θεό, τον Εφιάλτη και τον Ιούδα μέχρι την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Κακό Λύκο, που ήταν καλός λύκος αλλά ήταν κι αυτός υπάλληλος. Παράλληλα θέτει τα εξής ερωτήματα: Η εργασία απελευθερώνει; Είναι μόνο για αυτούς που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν; Γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε; Υπάρχει δουλειά μετά τον θάνατο;