
Το έργο "Βαδίζοντας” του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου, παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic Group από 31 Μαρτίου, στο Θέατρο Δίπυλον. Το έργο είναι μια γλωσσική και στοχαστική κατάδυση στον παραλογισμό και τη σκοτεινή αίσθηση της ύπαρξης. Ο αφηγητής και κάποιος με το όνομα Oehler, περπατώντας, εξετάζουν τη σχέση ανάμεσα στη σκέψη και την κίνηση, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις συνθήκες του κόσμου και τη φύση της σκέψης. Το έργο του Μπέρνχαρντ αναδύει την αίσθηση ότι η σκέψη μπορεί να είναι καταπιεστική και το περπάτημα ψευδαίσθηση προορισμού.

Η παράσταση αμφισβητεί τη συμβατική αφήγηση, δημιουργώντας ένα αισθητηριακό ταξίδι μέσα από μουσική σύνθεση και παραμόρφωση, αποφεύγοντας τη συμβατική πλοκή. Η Transatlantic Group εστιάζει στη σύνθεση της τέχνης και στην αλληλοσυμπληρωματικότητα των καλλιτεχνικών ειδών, δημιουργώντας έναν μοναδικό καλλιτεχνικό χώρο για σύγχρονες και πειραματικές μεθόδους. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι οι Σπύρος Δέτσικας, Rafal Habel, Νάντια Μπαϊμπά, Βασίλης Μπούτσικος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Σταύρος Ζαφείρης.

Λίγα λόγια για την Transatlantic Group
Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από την Αλεξάνδρα Καζάζου και τον Karol Jarek. Η δραστηριότητα της ομάδας είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού, και κοινωνικού χαρακτήρα. Η μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, την ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης, η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας αλληλοσυμπληρωματικής τέχνης όπου η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων, ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες. Η δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές. Το 2021 η Transatlantic παρουσίασε την παράσταση Χωρείες Χώρων του Georges Perec και το 2022 παρουσίασε το έργο Έχει φως η Σκιά, βασισμένο στον Ξένο του Albert Camus.
Περισσότερες πληροφορίες
Βαδίζοντας
Αμφισβητώντας την συμβατική αφήγηση η ερευνητική ομάδα Transantlantic Group δημιουργεί μια χορική παρτιτούρα με όχημα την οποία ζωντανεύει το διεισδυτικό διήγημα του σημαντικού Ευρωπαίου συγγραφέα. Ένα γλωσσικά και υφολογικά αριστουργηματικό διήγημα, γεμάτο παραλογισμό, σκοτάδι και χιούμορ, στο οποίο ο αφηγητής και κάποιος Oehler ενώ περπατούν, συζητούν για τη φύση της σκέψης, της λογικής και της ύπαρξης καθαυτής. Εξετάζουν τη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις «συνθήκες και τις καταστάσεις» του κόσμου, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στο περπάτημα και τη σκέψη, ανάμεσα στην κίνηση και στην ακινησία. Ο κύριος άξονας της παράστασης είναι το επεισόδιο στο μαγαζί του Rustensacher, το οποίο περιγράφει σχεδόν εμμονικά ο Bernhard και κατά το οποίο ο πρωταγωνιστής (Karrer) φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο για την ύπαρξη του. Η σκέψη του Karrer, δηλαδή το περπάτημά του, τον έχει φέρει σε μια κατάσταση από την οποία μάλλον δεν υπάρχει επιστροφή. Το κατάστημα με τα παντελόνια μετατρέπεται για τον Karrer σε έναν τόπο ασφυκτικό για τη φύση της σκέψης και καταστροφικό για τον ίδιο.