"Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα" – Ο χορός ζωντανεύει τη μυθολογία στο Θέατρο Ελέρ

Ένα πολυσυλλεκτικό δρώμενο προσιτό σε μικρούς και μεγάλους, μας εισάγει στην τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Μάρθα Γκράχαμ.

Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Ελλάδα και το Παρίσι, η πρωτότυπη παράσταση "Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι" επιστρέφει με μια νέα ηρωίδα: την Κλυταιμνήστρα και απευθύνεται στο κοινό ηλικίας 8 ετών και άνω. Από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου, το Θέατρο Ελέρ-Ελένη Ερήμου φιλοξενεί μια μοναδική σύνθεση χορού, αφήγησης και μυθολογίας, εμπνευσμένη από το όραμα της θρυλικής Μάρθας Γκράχαμ.

Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα

Με τη Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, στη σύλληψη και έρευνα, τη Πένυ Διαμαντοπούλου, διακεκριμένη καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, στην χορογραφία και χορευτές τους Κωνσταντίνο Αργυρίου Ευαγγελούδη, Σταύρο Ικμπάλ, Βάσια Κολλιού, Μάριο-Αθανάσιο Μποζίκα, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή και Μάρα Τσούρμα η παράσταση δίνει νέα πνοή στη μορφή της Κλυταιμνήστρας, αποκαλύπτοντας το βάθος και την πολυπλοκότητα της τραγικής αυτής φιγούρας. Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει την εκφραστική δύναμη του σύγχρονου χορού με την αξεπέραστη δραματικότητα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. 

Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα

Η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και προσέγγιζε τον αρχαίο ελληνικό μύθο από την οπτική γωνία μιας γυναίκας. Χρησιμοποίησε το σώμα ως εργαλείο για να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου της. Η Γκράχαμ εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική τραγωδία, και η μυθολογία τη βοήθησε να οραματιστεί έναν κόσμο όπου οι γυναίκες και η αντίληψή τους κατείχαν κυρίαρχη θέση.

Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα

Μέσα από την παράσταση "Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα" αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας κι η επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες και τον πολιτισμό των ΗΠΑ, αλλά και ευρύτερα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Athletes of the Gods" στο Ηρώδειο: 12 κορυφαίοι χορευτές σε μια μοναδική (φιλανθρωπική) βραδιά

Ένα ξεχωριστό γκαλά χορού που περιλαμβάνει κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο ενώνει ταλαντούχους χορευτές σε μια βραδιά για καλό σκοπό στο ρωμαϊκό ωδείο, λίγο πριν κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Οι κομματάρχες επιστρέφουν με "Δάφνες και Πικροδάφνες"

Βλαβιανός, Ζιόβας, Σοφιανός, Τσουρουνάκης φέρνουν την πολιτική στο σανίδι με τις "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.

Το νέο ρεπερτόριο του Θεάτρου Προσκήνιο για την περίοδο 2025-26

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει με το "Λεωφορείον ο Πόθος", ενώ νέες παραστάσεις υπογράφουν ο Ανέστης Αζάς και ο Βασίλης Μαγουλιώτης (Suyako) – τρεις δημιουργοί που χαρτογραφούν εκ νέου τη θεατρική γλώσσα και το τοπίο της εποχής.