Last call για την "Αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών" του Παντελή Φλατσούση που μιλά για μια γενιά ματαιωμένη

Τελευταία ευκαιρία αυτή την εβδομάδα για να δείτε την καινούργια παράσταση του σκηνοθέτη και δημιουργού που βούτηξε στο σύμπαν του Γκιστάβ Φλομπέρ, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το σήμερα.

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών Giannis Bereris©

"Θέλω να γράψω την ηθική ιστορία των ανθρώπων της γενιάς μου – ή ακριβέστερα, την ιστορία των αισθημάτων τους" έχει πει ο Γκιστάβ Φλομπέρ για το μυθιστόρημά του "Αισθηματική αγωγή" (1869). Από αυτό το έργο εμπνεύστηκε ο Παντελής Φλατσούσης, ανεβάζοντας για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή το έργο του επιδραστικού Γάλλου μυθιστοριογράφου της "Μαντάμ Μποβαρί", στην παράσταση "Η αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών", που επιχειρεί να βρει παραλληλισμούς με τη σημερινή εποχή. Μέσα από την ιδιαίτερη σκηνική γλώσσα του σκηνοθέτη και δημιουργού της νέας γενιάς -με όχημα την αφηγηματικότητα αλλά και τη χρήση βίντεο- η παράσταση "ξαναδιαβάζει" το κλασικό κείμενο, που ακολουθεί τον νεαρό Φρεντερίκ Μορό στην αρχή της ενήλικης ζωής του, όταν ήταν ακόμη γεμάτος προσδοκίες και όνειρα. Ακολουθούν νέες φωτογραφίες από την παράσταση που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκεκριμένα  στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" έως τις 2 Φεβρουαρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί Βαγγέλης Δαούσης, Χρήστος Διαμαντούδης, Γιώργος Κριθάρας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ντέμπορα Οντόγκ.

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

Στο κατάστρωμα του ποταμόπλοιου που τον μεταφέρει, ο Μορό αντικρίζει, σαν σε όραμα, εκείνη που φαντάζει η ιδανική γυναίκα. Το 1868, μεσήλικας πια έχει ηττηθεί, και κανένα από τα νεανικά του όνειρα δεν έχει εκπληρωθεί. Στον απολογισμό της ζωής που κάνει με τον παιδικό του φίλο, δεν έχει "ίσως" τίποτα να θυμηθεί. Παράλληλα με την προσωπική του ιστορία εξελίσσεται και η συλλογική, τα γεγονότα που πλαισιώνουν την επανάσταση του 1848, που οδήγησε στη δημιουργία της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας (1848-1851), την οποία διαδέχτηκε αμέσως η Δεύτερη Αυτοκρατορία (1852-1870). Με πλαίσιο τη μεταβατική αυτή περίοδο, εποχή κομβική -κι όχι μόνο για τη Γαλλία-, ο Φλομπέρ αφηγείται, με ύφος ειρωνικό-σατιρικό, όχι απλώς έναν ανεκπλήρωτο έρωτα για μια παντρεμένη γυναίκα, αλλά και όλη τη διάψευση της γενιάς του σε έναν κόσμο αμφιλεγόμενο.

Η διασκευή έγινε από τον Παντελή Φλατσούση και την Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, η οποία υπογράφει επίσης τη δραματουργία. Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Μουλλά. Τον σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιών έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Τα βίντεο σχεδίασαν ο Μάριος Γαμπιεράκης και η Χρυσούλα Κοροβέση, ενώ οι φωτισμοί είναι της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Σταύρος Γασπαράτος. Στην επιμέλεια της κίνησης και τις χορογραφίες έχει βάλει την υπογραφή της η Θεανώ Ξυδιά. 

Διαβάστε Επίσης

<< Διαβάστε εδώ όσα είπε στο "α" για την παράσταση "Η αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών" ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση
"H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών"

 

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Giannis Bereris©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 140 '

Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη σκηνή το λογοτεχνικό αριστούργημα του Γκιστάβ Φλομπέρ «Αισθηματική αγωγή» που ακολουθεί τη ζωή του Φρεντερίκ Μορό, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με τα γεγονότα μιας ταραγμένης εποχής. Με ειρωνική και σατιρική ματιά, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας αφηγείται όχι απλώς έναν ανεκπλήρωτο έρωτα για μια παντρεμένη γυναίκα, αλλά και όλη τη διάψευση της γενιάς του σε έναν κόσμο αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη. Η παράσταση αναπλαισιώνει το κλασικό κείμενο σε μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά, διασκευή από τον Παντελή Φλατσούση και την Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, αναζητώντας παραλληλισμούς των ιστορικών συγκυριών με τη σημερινή εποχή, με όχημα την αφηγηματικότητα αλλά και τη χρήση βίντεο.

Μέγαρο Μουσικής - Υποσκήνιο Β΄ «Αλεξάνδρα Τριάντη»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δύο μεγάλες επιστροφές στο Εθνικό Θέατρο: "Φάουστ" και "Τρεις αδελφές"

Δύο από τις πιο ξεχωριστές παραστάσεις της περασμένης χρονιάς επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο: ο "Φάουστ" του Άρη Μπινιάρη και οι "Τρεις αδελφές" της Μαρίας Μαγκανάρη, από τον Οκτώβριο στο Κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2025

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό

Η ημερίδα "Sustainable Culture Toolkit" θίγει ένα σημαντικό ζήτημα στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

"Ο Χορός του Γαλαξία": Η μόδα, η επιστήμη και το μπαλέτο ενώνονται στο σύμπαν του Pierre Cardin

Μια βραδιά τέχνης και τεχνολογίας μάς περιμένει στο Christmas Theater, με ένα 3D υπερθέαμα που ενώνει το μπαλέτο, τη μόδα και την κοσμογονία, υπό την έμπνευση του Pierre Cardin, με πρωταγωνιστές τον Roberto Bolle και Tatiana Melnik.

Annie: Οι πρώτες εικόνες από το πιο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ της χρονιάς

"Το Αύριο πλησιάζει, ο ήλιος χαράζει και διώχνει το χτες μακριά…" λέει η μικρή "Annie" και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα στο οικογενειακό μιούζικαλ του Broadway, που έσπασε όλα τα ρεκόρ των box office και ανεβαίνει στο Παλλάς από την Θέμιδα Μαρσέλλου με ένα ωραίο καστ.

Θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή – Ο "κακός" του "Παρά Πέντε" και άνθρωπος του θεάτρου

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, γνωστός από τη σειρά "Στο Παρά Πέντε", έφυγε από τη ζωή. Η είδηση γνωστοποιήθηκε μέσω Facebook από την οικογένειά του, συγκινώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο.

100 χρόνια Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το χορευτικό γεγονός της σεζόν 2025-26 αναμένουμε τον Νοέμβριο καλωσορίζοντας την Martha Graham Dance Company, τη μακροβιότερη ενεργή ομάδα σύγχρονου χορού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Killing Godot": Παγκόσμια πρώτη για το έργο του Νίκολας Καζάν στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Σε παγκόσμια πρώτη κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού το νέο έργο του Νίκολας Καζάν, με τίτλο "Killing Godot", σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Φραγκιόγλου και Πάνο Σκουρολιάκο.