
"Ήλιος με δόντια"
Με σεβασμό και ευγένεια μεταχειρίζεται ο Γιάννης Μακριδάκης του ήρωες των μυθιστορημάτων του και στην προκειμένη περίπτωση τον απόκληρο της μικρής κοινωνίας της Χίου των αρχών του αιώνα, του Κωνσταντή, ο οποίος εξαιτίας της έκδηλης θηλυπρέπειάς του, βρέθηκε στο στόχαστρο δεχόμενος ταπεινώσεις. Η θεατρική μεταφορά από τον σκηνοθέτη Θανάση Ζερίτη που συνεργάστηκε με τη Νεφέλη Μαϊστράλη στη δραματουργική επεξεργασία αξιοποιεί "τον φρενήρη ρυθμό των σκέψεων του Κωνσταντή, για να μεταφέρει στη σκηνή, μέσω δύο ερμηνευτών, τη λησμονημένη ζωή ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και έζησε στο περιθώριο της ιστορίας”. Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Γιάννης Λεάκος (Θέατρο Μπέλλος, από 2/11).

"Η εντολή”
Η Νάντια Δαλκυριάδου μεταφέρει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου που γράφτηκε το 1976. Χαρακτηρίστηκε πολιτικό μυθιστόρημα καθώς αναφέρεται στον έρωτα του Νίκου Μπελογιάννη και της νεότερης αδελφής της Σωτηρίου, Έλλης Παππά, ενώ βρίσκονταν και οι δύο στην παρανομία το 1950. Βασίζεται σε αυτοβιογραφικό υλικό και αναφέρεται στη σύλληψη, τις δύο δίκες και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Εξι αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας μάς μεταφέρουν από τις ανέμελες κουβέντες και τις πολιτικές διαφωνίες έως τις υπόγειες φυλακές, τους δρόμους της Αθήνας, τις αίθουσες δικαστηρίων και τις εκτελέσεις...Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Άρης Μπαταγιάννης, Σταύρος Μόσχης, Ήρα Ρόκου/Δώρα Χάγιου (διπλή διανομή), Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης (Θέατρο Noūs , από 2/11).
Περισσότερες πληροφορίες
Ήλιος με δόντια
Το διεισδυτικό μυθιστόρημα για τη φωνή αυτού που αναγκάστηκε να σωπαίνει, για να μην προκαλεί τους «ευυπόληπτους και νοικοκυρεμένους», ανεβαίνει στη σκηνή. Γεννημένος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε μια παράγκα μέσα στο Φρούριο της Χίου, ο Κωνσταντής παλεύει με τις μνήμες, τις πληγές και τα πάθη μιας ολόκληρης κοινωνίας που τον κατέκρινε για τη διαφορετικότητά του και τον περιθωριοποίησε. «Έχω ένα προαίσθημα πως σήμερα θα πάει η ιστορία ως το τέλος, ναι, ναι…» λέει και ξαναλέει ο απόκληρος Κωνσταντής· ή «Ιδιώνυμο» ή «η δεύτερη μεγάλη ντροπή του Φρουρίου», όπως τον ξέρανε στη γειτονιά, στη φτωχιά προκυμαία της Χίου. Η παράσταση αξιοποιεί τον φρενήρη ρυθμό των σκέψεων του Κωνσταντή, για να μεταφέρει στη σκηνή, μέσω δύο ερμηνευτών, τη λησμονημένη ζωή ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και έζησε στο περιθώριο της ιστορίας.
Εντολή
Το συνταρακτικό έργο, που ζωντανεύει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, βασίζεται σε αυτοβιογραφικό υλικό και έχει ως κεντρικό θέμα την καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη σε θάνατο. Τη σύλληψη, τις δύο δίκες και την εκτέλεσή του με την κατηγορία της κατασκοπείας. H ιστορία ξεκινά όταν η Διδώ Σωτηρίου μέσα σε συνθήκες παρανομίας έρχεται σε επαφή με τον Μπελογιάννη με τον οποίο διατηρεί σχέση η αδερφή της Έλλη Παππά. Γρήγορα όμως η Διδώ Σωτηρίου παραμερίζει τη μυθιστορηματική αφήγηση και προχωράει στην δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης, με πρακτικά, επιστολές και άρθρα εφημερίδων της εποχής. Έξι αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας μας μεταφέρουν από τις ανέμελες κουβέντες και τις πολιτικές διαφωνίες ως τις υπόγειες φυλακές, τους δρόμους της Αθήνας, τις αίθουσες δικαστηρίων και τις εκτελέσεις.