"Σπυριδούλες": Μια συγκλονιστική ιστορία από τους 4Frontal

Η θεατρική ομάδα 4Fronta έχει πάνω από 20 παραγωγές στο ενεργητικό της, είναι σίγουρα από τις πιο γνωστές, παραγωγικές και δημιουργικές ομάδες στο θέατρο και φέτος παρουσιάζει τις "Σπυριδούλες", έργο που αντλεί έμπνευση από ένα πραγματικό θλιβερό γεγονός του παρελθόντος.

​​​​Σπυριδούλες Ελίνα Γιουνανλή©

Η θεατρική ομάδα 4Frontal φτιάχτηκε πριν από 14 χρόνια με τη φιλοσοφία του σπάσιμου του τέταρτου τοίχου, όπως λένε στο θέατρο, και επέλεξε να ασχοληθεί με το αφηγηματικό θέατρο και τα νεοελληνικά έργα. Η πολιτική και η κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων τους και οι "Σπυριδούλες”, η πιο πρόσφατη παράσταση τους, σε κείμενο και στίχους της χαρισματικής Νεφέλης Μαϊστράλη, βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, της Σπυριδούλας, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο τη δεκαετία του 1950, σπάζοντας ένα φαύλο κύκλο βίας. Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο του grape (Greek Agora of Performance), διακρίθηκε στα Βραβεία Κοινού της Mastercard και από τις 12/10 θα παιχτεί στο "Τζένη Καρέζη”.

​​Σπυριδούλες
Ελίνα Γιουνανλή©

Η ομάδα, με το νέο της έργο επιδιώκει να συστήσει στο κοινό ένα σύγχρονο είδος που δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη φέρνει στο σήμερα. Οι σκηνοθέτες της παράστασης Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας συνδυάζοντας τα στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, προτείνουν μια σκηνική σύνθεση που βρίσκεται σε συμβιωτική σχέση με τον πυρήνα του προβληματισμού της συγγρα­φέως και έχει τη δύναμη να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα εκθέτει με παθιασμένο σαρκασμό παθογένειες που εμφιλοχωρούσαν στην ελλη­νική επαρχία. Σας θυμίζουμε την παράσταση "Ο Μουνής", δραματοποίηση του οργισμένου κι αθυρόστομου διηγήματος της Λένας Κιτσοπούλου (2014), που παρουσίαζε την διαυρωμένη νεοελληνική επαρχία του 1980. Για μία ακόμα φορά, ο προβολέας πέφτει στην ελληνική επαρχία, στην εποχή που πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνται από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της "ψυχοκόρης", για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας. 

Σπυριδούλες
@Ελίνα Γιουνανλή

"Ανάμεσά τους, η 12χρονη Σπυριδούλα από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα, όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.  Λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν, η Σπυριδούλα συνεχίζει να εμπνέει".

Προπώληση : more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ξεκίνησε η προπώληση για τις παραστάσεις της σεζόν 2025-26

Ο Τόμας Οστερμάϊερ με Έλληνες ηθοποιούς, η νέα παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, άπαιχτα έργα, δυνατές επαναλήψεις, ξεχωριστές δραματουργικές φωνές και σκηνοθετικές υπογραφές στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2025

Όλα όσα θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2025

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κλείνει τα 130 του χρόνια με σπουδαίο ρεπερτόριο

Χουβαρδάς, Καραθάνος, Δαδακαρίδης, εορταστικές εκδηλώσεις, "Όσα παίρνει ο άνεμος", "Merde" κι όλα όσα θα δούμε εντός και εκτός των τειχών του τη σεζόν 2025-26.

100 χρόνια Martha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής

Η θρυλική ομάδα που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό γιορτάζει έναν αιώνα δημιουργίας και έρχεται στην Αθήνα με την επετειακή παράσταση "The First and The Future" για έξι μαγικές βραδιές στο Μέγαρο.

Ένα έργο-πρόκληση για όλους τους ηθοποιούς έρχεται στο θέατρο Ζίνα

Μια νύχτα, δύο ζευγάρια, μυστικά και πάθη πρωταγωνιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ποιοι θα αντέξουν την αλήθεια που καραδοκεί πίσω από κάθε λέξη;

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη 'Μεταμόρφωση' του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους: Η μοναδική βραδιά "This That Keeps On" στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, δείχνει πώς κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί μπορούν να ενώσουν την τέχνη με την υποστήριξη θεσμών και την ενίσχυση πολιτιστικών υποδομών.

Ποιοι θα βρεθούν στο πιο αλλόκοτο οικογενειακό δείπνο της "Οικογένειας Άνταμς" στο Βέμπο;

Το μιούζικαλ-θρύλος "Η οικογένεια Άνταμς" επιστρέφει στο Βέμπο! Το πιο σκοτεινό –και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό– οικογενειακό δείπνο στήνεται ξανά, γεμάτο ανατροπές, έρωτες και εκπλήξεις που κάνουν το αφύσικο να μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό. Δείτε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές.