"Σπυριδούλες": Μια συγκλονιστική ιστορία από τους 4Frontal

Η θεατρική ομάδα 4Fronta έχει πάνω από 20 παραγωγές στο ενεργητικό της, είναι σίγουρα από τις πιο γνωστές, παραγωγικές και δημιουργικές ομάδες στο θέατρο και φέτος παρουσιάζει τις "Σπυριδούλες", έργο που αντλεί έμπνευση από ένα πραγματικό θλιβερό γεγονός του παρελθόντος.

​​​​Σπυριδούλες Ελίνα Γιουνανλή©

Η θεατρική ομάδα 4Frontal φτιάχτηκε πριν από 14 χρόνια με τη φιλοσοφία του σπάσιμου του τέταρτου τοίχου, όπως λένε στο θέατρο, και επέλεξε να ασχοληθεί με το αφηγηματικό θέατρο και τα νεοελληνικά έργα. Η πολιτική και η κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων τους και οι "Σπυριδούλες”, η πιο πρόσφατη παράσταση τους, σε κείμενο και στίχους της χαρισματικής Νεφέλης Μαϊστράλη, βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, της Σπυριδούλας, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο τη δεκαετία του 1950, σπάζοντας ένα φαύλο κύκλο βίας. Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο του grape (Greek Agora of Performance), διακρίθηκε στα Βραβεία Κοινού της Mastercard και από τις 12/10 θα παιχτεί στο "Τζένη Καρέζη”.

​​Σπυριδούλες
Ελίνα Γιουνανλή©

Η ομάδα, με το νέο της έργο επιδιώκει να συστήσει στο κοινό ένα σύγχρονο είδος που δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη φέρνει στο σήμερα. Οι σκηνοθέτες της παράστασης Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας συνδυάζοντας τα στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, προτείνουν μια σκηνική σύνθεση που βρίσκεται σε συμβιωτική σχέση με τον πυρήνα του προβληματισμού της συγγρα­φέως και έχει τη δύναμη να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα εκθέτει με παθιασμένο σαρκασμό παθογένειες που εμφιλοχωρούσαν στην ελλη­νική επαρχία. Σας θυμίζουμε την παράσταση "Ο Μουνής", δραματοποίηση του οργισμένου κι αθυρόστομου διηγήματος της Λένας Κιτσοπούλου (2014), που παρουσίαζε την διαυρωμένη νεοελληνική επαρχία του 1980. Για μία ακόμα φορά, ο προβολέας πέφτει στην ελληνική επαρχία, στην εποχή που πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνται από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της "ψυχοκόρης", για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας. 

Σπυριδούλες
@Ελίνα Γιουνανλή

"Ανάμεσά τους, η 12χρονη Σπυριδούλα από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα, όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.  Λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν, η Σπυριδούλα συνεχίζει να εμπνέει".

Προπώληση : more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Nina Simone – 4 οκτάβες ελευθερίας": Η Idra Kayne συναντά τη θρυλική φωνή

Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια και ηθοποιός ενσαρκώνει τη θρυλική Αμερικανίδα μουσικό, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Νίνα Σιμόν, στη μουσικοθεατρική παράσταση "Nina Simone – 4 οκτάβες ελευθερίας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
02/11/2025

Η Ναταλία Δραγούμη δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της έξω από το θέατρο

Με αφορμή τη δεύτερη χρονιά της παράστασης "2:22 – A Ghost Story" στο Αλάμπρα, η Ναταλία Δραγούμη μιλά για την παράσταση, αποκαλύπτει στιγμές από την ζωή της, τις επιλογές που τη διαμόρφωσαν, αλλά και τη βαθιά σύνδεση με την οικογένεια και την καλλιτεχνική της καταγωγή. Μέσα από τις λέξεις της, ξεδιπλώνεται η αγάπη της για το θέατρο, η αφοσίωση στους ρόλους και η ζωντάνια που φέρνει κάθε φορά στη σκηνή.

Πως βιώνεις τον έρωτα "Μέσα στο μυαλό σου;". Ο Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά... θεατρικά

Η επιτυχημένη διαδραστική παράσταση "Μέσα στο μυαλό σου – Part 2: Έρωτας και Χάος" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλίκη, συνεχίζοντας το πρωτότυπο ταξίδι της εκεί όπου η ψυχολογία συναντά τη θεατρική πράξη.

Μπορεί το μπαρόκ να γίνει σύγχρονο; Ο Πάρις Μέξης απαντά με τον Ταρτούφο

Ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Πάρις Μέξης μιλά για την αισθητική του "Ταρτούφου" που σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου στο Θέατρο Αλκυονίς- μια παράσταση όπου το μπαρόκ συναντά τη φαντασία, τη γεωμετρία και τη σύγχρονη θεατρική τόλμη.

Για τον Γιάννη Βούρο, η αλήθεια δεν είναι ποτέ απλή αλλά ένα θέατρο συνειδήσεων

Με αφορμή την παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" της Άγκαθα Κρίστι που παίζεται για 3η χρονιά στο Θέατρο "Δημήτρης Χορν", ο Γιάννης Βούρος μιλά για τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη δύναμη του λόγου και το διαχρονικό θέατρο των ανθρώπινων ρόλων.

Το "Nomsferatu" γιορτάζει το Halloween

Ο Δράκουλας που… δεν φοβάται να γελάσει μας περιμένει στο Θέατρο 104, για να γιορτάσουμε Halloween με γέλιο, τρόμο και δαγκωματιές, σε μια μαύρη κωμωδία γεμάτη φαντάσματα και spooky διάθεση.

Ελληνικός θίασος σε βρετανικό "Οιδίποδα" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση;

Πότε κάνει πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη παράσταση "Οιδίποδας" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με Έλληνες ηθοποιούς;