"Κομμάτια και Θρύψαλα": Το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη ξανά στο Studio Κυψέλης

Η εμβληματική τριλογία επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες προκλήσεις του νεοέλληνα.

Κομμάτια και θρύψαλα Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Η τριλογία του Γιώργου Σκούρτη, "Κομμάτια και Θρύψαλα" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Studio Κυψέλης από τις 15 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού και θεατρική προσαρμογή του Γιάννη Σολδάτου. Η παράσταση συνδυάζει τα σημαντικότερα μονόπρακτα του συγγραφέα, αποτυπώνοντας τον σύγχρονο Έλληνα και τις καθημερινές του προκλήσεις, μέσα από μια πολιτική, ανθρώπινη και διαχρονικά επίκαιρη ματιά.

Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το εξαίσιο έργο ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του νεοελληνικού θεάτρου, ανεβαίνει από την ομάδα Θεατρίνων Θεατές σε ενιαία παράσταση. Μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας για τον έρωτα, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση, την ελπίδα, τη φθορά και την πτώση σε μια ιστορικής σημασίας τριλογία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό της από τον Γιώργο Λιβανό και την ομάδα που είχε παρουσιάσει και το κύκνειο άσμα του Σκούρτη, "Σοκ".

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Ο Σκούρτης μιλά για μια ζωή χωρίς ψευδαισθήσεις του νεοέλληνα, ακτινογραφεί την καθημερινότητα, εικονογραφεί μια σύγχρονη ουτοπική κοινωνία και παραδίδει ένα σύγχρονο, εμβληματικό κείμενο, βαθιά πολιτικό, πανανθρώπινο και επίκαιρο όσο ποτέ που μας καλεί να ελευθερώσουμε μια ανεξέλεγκτη κραυγή. Γίνεται; Μια σάτιρα με χιούμορ, τρυφερότητα, λυρισμό και σκληρότητα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ένα έργο για αυτούς που ονειρεύονται τη νύχτα και δεν τους αρκεί μια φορά για να ζήσουν, που στοχεύει μετά από πολύμηνες πρόβες να γίνει μια από τις επιτυχίες της χρονιάς.

Τα "Κομμάτια και θρύψαλα" σηματοδοτούν την πορεία του σύγχρονου Έλληνα μέσα στον χρόνο και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος το χαρακτηρίζει ως "το αριστούργημα του Σκούρτη". Θεωρούνται από τα σημαντικότερα κείμενα του σύγχρονου νεοελληνικού ρεπερτορίου – δείγμα γραφής όπως τα χαρακτήρισε ο Βαρβέρης και κάθε ανέβασμά τους χωράει μελέτη και νέα ιστορική τοποθέτηση. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης 50 χρόνια πριν, ξαναγράφτηκε και το δεύτερο μέρος του παρουσιάστηκε μια εικοσαετία μετά, από το ΚΘΒΕ, ενώ το τρίτο μέρος της τριλογίας ολοκληρώθηκε μόλις το προηγούμενο φθινόπωρο από τον θάνατο του Γιώργου Σκούρτη.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Μάνος Τσιβιλής, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καρατζάς, Γιάννος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κομμάτια και θρύψαλα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Μία επιλογή, σύνθεση και αναπροσαρμογή του Γιάννη Σολδάτου από τα σημαντικότερα μονόπρακτα της τριλογίας που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης, όπου συμπλέκονται μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση. Ο Σολδάτος κατανοεί σε βάθος τη γραφή του Σκούρτη, ο οποίος μέσα από το έργο του μιλά για τον Νεοέλληνα, ακτινογραφεί την καθημερινότητα, με μια γραφή που παραμένει σύγχρονη. Με μπόλικο χιούμορ, τρυφερότητα, λυρισμό αλλά, βέβαια, και σκληρότητα, το έργο μάς παρουσιάζει χαρακτήρες οι οποίοι τολμούν να ονειρεύονται και που δεν τους αρκεί μόνο μία φορά για να ζήσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

9 χρόνια Θέατρο Σταθμός: 16 παραστάσεις με το ελληνικό έργο στο επίκεντρο

Το πρόγραμμα της σεζόν 2025-26 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
09/09/2025

Πρώτες φωτογραφίες από τον "Ταρτούφο" με τον Γιάννη Τσορτέκη

Ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου εισβάλλει στο Θέατρο Αλκυονίς και αναστατώνει μια ολόκληρη οικογένεια! Με όπλα την ευσέβεια και την εξαπάτηση, ο Γιάννης Τσορτέκης και ένας σπουδαίος θίασος υπόσχονται απολαυστική θεατρική περιπέτεια.

Το όνειρο που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει στη σκηνή

Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν με το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι "Το Όνειρο ενός Γελοίου" σε μια νέα μυσταγωγική θεατρική εμπειρία υπαρξιακής αναζήτησης.

"2:22 – A Ghost Story": Η καθηλωτική ιστορία επιστρέφει στο Αλάμπρα

Με μια αλλαγή στο καστ θα ξανά παιχτεί στο θέατρο Αλάμπρα το γεμάτο μυστήριο και συγκίνηση "2:22 – A Ghost Story" του Ντάνι Ρόμπινς, σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη.

Τι ονειρεύεται η Άτοσσα; Οι Πέρσες απαντούν

Οι ήττες, η ύβρη και ο θρήνος των Περσών ξαναζούν στο σήμερα μέσα από εικαστικά έργα που εμπνέονται από το θέατρο του Αισχύλου στην έκθεση "Άτοσσα, τι ονειρεύεσαι;".

Η φωνή της Σοφίας Σεϊρλή ζει στην "Παλαιόχωρα"

Μια immersive ηχητική παράσταση στο απόλυτο σκοτάδι, ντυμένη με τρισδιάστατα ηχοτοπία. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα" επιστρέφει στο Άβατον, κρατώντας ζωντανή τη συγκλονιστική φωνή της αξέχαστης Σοφίας Σεϊρλή.

Tο άγνωστο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που ανεβαίνει σε ελληνική σκηνή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια

Με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ καταφθάνει από τις 7 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.