Νέα εποχή για τη Σχολή Πυροδότησης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κακογιάννης

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής μετακομίζει στο Ίδρυμα Κακογιάννης, προσφέροντας νέα προγράμματα και συντονιστές για τη στήριξη νέων θεατρικών συγγραφέων.

Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής
     

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής συνεχίζει για έκτη χρονιά τη λειτουργία της, πλέον σε συνεργασία με τη Σχολή Τεχνών Εκατό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Δημιουργήθηκε, το 2019, από τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και στα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (2019-2024) φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Πορεία.

Στο διάστημα αυτό εντός του πλαισίου της Σχολής γράφτηκαν 228 πρωτότυπα θεατρικά έργα από 94 σπουδαστές-συγγραφείς. Περισσότερα από 30 έργα της Σχολής έχουν ήδη βρει τον δρόμο τους στην σκηνή – ενώ μέσα από τους σπουδαστές της διαμορφώθηκε και ένα μεγάλο μέρος του σημερινού διδακτικού δυναμικού της Σχολής.

Στην έκτη της χρονιά η Σχολής Πυροδότησης, ξεκινάει την συνεργασία της με το Ίδρυμα Κακογιάννης και την Σχολή Τεχνών Εκατό. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Θανάσης Τριαρίδης θα έχουν πλέον τον συντονιστικό ρόλο ενώ το διδακτικό σκέλος θα αναλάβουν οι συγγραφείς Στρατής Πασχάλης, Βασίλης Κατσικονούρης, Μάνος Κουνουγάκης, Ανθή Τσιρούκη και Κατερίνα Λουκίδου. 

Το διετές πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο κύκλους. Ο Πρώτος Κύκλος θα περιλαμβάνει θεωρία, ασκήσεις γραφής και μελέτη θεατρικών έργων με τον Μάνο Κουνουγάκη, τη μέθοδο "Το Μάτι και το Αυτί του Συγγραφέα" με τον Βασίλη Κατσικονούρη και συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου με την Κατερίνα Λουκίδου. 

Ο Δεύτερος Κύκλος θα περιλαμβάνει συγγραφή μιας θεατρικής διασκευής λογοτεχνικού έργου με τον Στρατή Πασχάλη και συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου με την Ανθή Τσιρούκη. Θα γίνουν επίσης σεμινάρια/εργαστήρια από τους Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Θανάση Τριαρίδη και καλεσμένους συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα στο Ίδρυμα Κακογιάννης είτε Διαδικτυακά (υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της Σχολής από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού). Αιτήσεις θα γίνουν δεκτές έως 29 Σεπτεμβρίου 2024 στο playwriting2019@gmail.com

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με Μάριο Μπανούσι και τον Δεκέμβριο

Η παράσταση για την απώλεια και την ενηλικίωση "Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia" κάνει ένα χειμωνιάτικο πέρασμα στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου "Φθινόπωρο - ΑΠΟΗΧΟΙ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/11/2025

Δύο πράξεις θεατρικής απελευθέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών

Σε δύο παραστάσεις που αγγίζουν βαθιά τον θεατή, δύο σπουδαίες και έμπειρες πρωταγωνίστριες, η Κατερίνα Διδασκάλου και η Ελένη Κοκκίδου αναλαμβάνουν να φέρουν στο φως τη διαδρομή γυναικών που έμαθαν να σωπαίνουν – και αποφασίζουν επιτέλους να μιλήσουν.

Τελευταία παράσταση για τα "Πιρούνια σε ακριβά σπορτέξ"

Το έργο του Κωσταντή Ντίσιου, μια ιστορία ενός καλά θαμμένου τραύματος, θα παρουσιαστεί για ακόμη μία φορά στο Red Jasper, σε σκηνοθεσία Τάσου Καρακύκλα.

Νέα ημερομηνία πρεμιέρας για το "Cleansed" του Δημήτρη Καραντζά

Το τολμηρό έργο του 20ού αιώνα παρουσιάζει ο Δημήτρης Καραντζάς από 4/12 με ιδανικό θίασο: Χρήστος Λούλης, Μαίρη Μηνά, Δημήτρης Καπουράνης, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Γιώργος Ζυγούρης, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Θανάσης Ραφτόπουλος.

Σύγχρονη ανάγνωση της "Ημερης του Ντοστογιέφσκι" από τον Γιάννη Νταλιάνη

Η "Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης" του Γιάννη Νταλιάνη αναδεικνύει, με σεβασμό στο σκοτεινό σύμπαν του Ντοστογιέφσκι, την κωμικοτραγική μοναξιά των ηρώων και τη διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη για ουσιαστική συνύπαρξη.

Οι "Δανειστές" του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο 2510

Ένα έργο-σπουδή στον έγγαμο βίο, στη φθορά και στα αδιέξοδα της συμβίωσης που οδηγούν τους ήρωες προς την αναπόφευκτη εξόντωσή τους.

"Ο Πουπουλένιος" σε 20 τελευταίες παραστάσεις

Last call για την παράσταση "Ο πουπουλένιος" με τους Νίκο Πουρσανίδη, Αργύρη Αγγέλου, Γεράσιμο Σκαφίδα, Δημήτρη Πιατά στο Σύγχρονο Θέατρο.